Ah, öl bryggd efter historiska recept. Det gillar jag, även om det direkt blir problematiskt när man börjar granska hur autentiskt det egentligen är.
Jag tror egentligen ett det är omöjligt att göra ett fullständigt autentiskt öl som det var för (i det här fallet) 100 år sedan. Vi har inte samma bryggeriteknik. Inte samma spannmål, inte samma humlesorter, samma jäst eller samma kunskaper.
Ändå är det väldigt lockande, så roligt att få chansen att dofta och smaka på något som i alla fall är snarlikt något gammalt, något man suttit och läst om.
Speciellt som det är en så obskyr stil som engelsk ljus mild.
Men det är i det här fallet blir det speciellt intressant eftersom originalreceptet faktiskt är publicerat. Och där ser man att den här inte är 100% överensstämmande med de recepten: Ölen borde vara kring 5 % och inte 7,3 %. Jag vet inte om det är spekulationer eller kommer från bryggeriet, men det sägs att den är lättare att sälja till ett premiumpris såhär.
Ingredienserna: Pale ale malt, invertsocker #3, mörk sirap. Humle: Bland annat Fuggels och Goldings (fast bryggeriet tror att den ursprungliga ölen bryggts med belgisk humle).
Visst ja, namnet. Past Masters 1914 Strong X från Fuller's. Den tredje i deras historiska Past Masters-serie.
Färgen är ljust brun/bärnsten, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.
Doften är söt och mild. Lite besk humle, torkad frukt, en hel del knäck och kex. Aningar av ren alkohol.
Smaken startar väldigt mjukt. Knäckig karamellmalt, aningar av toffee och ljus sirap. Ren mild beska. Medelstor kropp. Kex, torkade äppelringar och en kemisk alkohol finns i eftersmaken. Avslutningen drar åt det torra och tunga med viss beska och lite vetedeg.
Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.
Mjuk, ja, men efter ett tag överdrivet malttung. Som en återskapad historisk öl är den intressant, tveklöst så. Men tyvärr mer intressant än fantastiskt god. Om jag skulle typa in den enligt moderna stildefinitioner ligger engelsk strong ale mycket nära den här.
Betyg: 3,74. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 februari 2015 (lagerstatus). Pris: 37:90 för 500 ml. Bäst före: END 2017.
Bra gissat på Strong Ale tycker, då ölet heter Strong X eller Extra Stark på svenska:)
SvaraRadera