Till slut fick jag och bryggaren Viktor Hansen till en fråga-svar-variant av intervju:
Har det gått ungefär som ni hade tänkt er innan ni startade?
Både ja och nej. Det började ju inte klockrent då våra tilltänkta lokaler som vi lade ner viss tid på att skissa upp och planera in placering av bryggeri, rör och eldragning mm tillslut inte visade sig vara godkänd för vårt ändamål trots vi från början hört annat.
Eftersom denna lokal var bland det första som ”löste” sig var vi nu tvungna att snabbt hitta nytt och vid det tillfället fanns det inte mycket ledigt i den storlek vi behövde eller så skulle det vara för stora ingrepp som vi tyvärr inte skulle ha möjlighet att lösa ekonomiskt.
Efter väldigt många lokalbesök, telefonsamtal, mailkonversationer och ständigt uppdaterande på Objektvision kom jag i kontakt med Mikael Wettner på Tornfalken som var i full färd att bygga upp nya lokaler ute i Malmskogen.
Micke var väl till en början något skeptisk till våra idéer men kontrakt skrev och vi kunde börja förbereda utformningen av våra lokaler och då de var helt nybyggda kunde vi vara med att påverka det mesta från grunden och äntligen lägga beställningen på bryggeriet! Detta gjorde att vi blev några månader försenade men såhär i efterhand börjar man bli lite van vid att allt inte riktigt blir som man tänkt sig.
I vår affärsidé tänkte vi satsa ganska hårt på olika event som den "första" lokalen passade mycket bättre till pga läge och utseende men detta har vi nu lagt lite på is då vår nuvarande lokal, ännu, inte uppfyller vissa krav som krävs för att kunna erbjuda utskänkning och provsmak men detta är något vi jobbar med.
Hur tror ni att ni upplevs bland ölnördar?
Som ett lokalt och småskaligt alternativ. När vi blev registrerade hörde vi att vi var nummer 100 i Sverige och efter oss har det ju ploppat upp ytterligare ett par.
Vad har ni stött på för problem som ni hade räknat med när ni startade bryggeriet?
Då vi är helt nya inom branschen visste vi att det var svårt att planera in så att allt ska rymmas i en låda utan att saker ska hamna utanför. Vi var iväg på flera studiebesök och pratade mycket med andra kontakter vi har på olika bryggerier för att få så mycket information och koll på det mesta som etablerade bryggerier råkat ut för.
Oavsett vad man startar upp för företag så gäller det ju att exponera sig så att folk får upp ögonen för ens verksamhet och detta är något som vi arbetar med på många olika sätt. Vi har fått ett stort stöd från många olika lokala medier som vi har mycket att tacka för! De flesta saker säljer sig ju inte av sig självt heller så att hitta olika försäljningskanaler ligger ständigt på schemat.
Och som ni inte räknat med, som andra kan lära sig av?
Ja, var ska man börja?
De första 4-5 månaderna såg varje dag annorlunda ut vill jag minnas. Det svåraste är att förhindra sådant man själv inte kan råda över. Oförutsedda händelser är ju lite svårt att gardera sig för. Strömavbrott under bryggning på grund av att en strömkabel kapats vid grävning ute på Gärstad. Pumphaverier, humlebrist, förseningar av råvaror för att nämna vissa.
Vi hade även räknat med att det skulle gå åt många timmars arbete med att bygga upp en så fungerande struktur som möjligt, på alla plan, ekonomi – produktion.
Den teoretiska gränsen nåddes för väldigt länge sen.
Men samtidigt är det ett väldigt roligt och givande arbete så det gör inte så mycket men vissa nätter har man sovit bättre än andra, och vissa inte alls.
Från juli 2014. |
Växer ni? Hur ser framtidsplanerna ut?
Det gör vi, sakta men säkert. Vi har väl nått den kapacitet i antal sorter som vår anläggning i dagsläget mäktar med men vi har planer på att lansera ytterliga produkter men då krävs viss investering i nya tankar mm. och vi får väl se när det blir dags att ta det steget.
Ni har inte tagit ut svängarna ur ett ”craft beer”-perspektiv. Hur undviker man att verka "tråkig"? Är det ett problem?
Vi har producerat öl i nio månader nu och fokus ligger på att vara ett lokalt alternativ med välgjorda ölsorter som tilltalar en större massa. Vi jobbar mot att ha 6-7 fasta sorter som basutbud för att sedan framöver kunna ta fram mindre batcher och tillfälliga produkter.
Folköl… Skiljer det sig mycket att jobba mot dagligvaruhandeln än mot krogar?
Det skiljer sig lite. Till de större kedjorna måste man uppfylla specificerade krav för att bli en godkänd leverantör vilket kräver en del pappersarbete, men sen fungerar det ganska likt.
Vi håller på med att bli godkända för kunna erbjuda folkölsförsäljning direkt via bryggeriet till privatpersoner också.
Linköpingsvattnet är väldigt mjukt och har nästan inget klor i sig alls så vi tillsätter olika salter för att på bästa sätt matcha vattenprofil efter öltyp.
Kranvattnet i Linköping har förövrigt blivit utsett till att vara bland det bästa i Sverige.
Hur vill ni växa, satsa regionalt eller på hela Sverige? Hur växer man bäst med tanke på distribution och identitet?
Fokus är att bli ett etablerat bryggeri i Östergötland. Den ölserie vi just nu har är ju väldigt lokalt förknippad men vi har en ny serie som planeras att släppas under maj med en ny touch! I dagsläget så kör vi själva ut alla leveranser, dels för att få en bättre kontakt med våra kunder och dels för att hålla nere priserna på våra produkter som automatiskt skulle höjas i samband med grossister.
Vad tycker ni om Systembolagets nya lokalt, småskaliga sortiment med utgång från Örebro, deltar ni och har någon skillnad märkts av?
Ändringen kom ju såpass nära inpå vår start så vi hann väl inte riktigt med att vänja oss vid det ”gamla”. För oss har det inte inneburit några jätteförändringar förutom att vi själva nu måste köra våra sorter till Systemets centrallager men det ligger inte jättelångt bort för vår del som för många andra.
Dessa leveranser ger oss även ett tillfälle att kika förbi MaltMagnus i Kumla vilket alltid är lika trevligt för att se hur hans utbyggnation tar sig med mera.
Hur arbetar ni med att förbättra kvalitén, renligheten i era produkter? Oppigårds gick nyligen ut med en utmaning, arbetar ni med syremätning i processen precis som dem?
Vi blev ganska nyligen medlemmar i den svenska bryggerinäringens branchorganisation ”Sveriges Bryggerier”. Där har vi möjlighet att via deras lab kunna skicka in våra olika öl för viss analys. I dagsläget har vi inte några apparater för att göra egna tester men initialt eftersökte vi så bra utrustning vi kunde hitta och vår flasktapp är försedd med en så kallad syreevakueringsfunktion vilket innebär en högre kvalitet och längre hållbarhet.
Vilka stilar tror ni kommer att bli populärare i nära framtid och vilka vill ni följa?
Välhumlade öl kommer nog alltid att sälja bra. Ambitionen är som sagt inte att nischa sig utan att ha ett lokalt sortiment på 6-7 öl som täcker in de populäraste öltyperna och göra dem så bra och prisvärda som möjligt. I den mån kapaciteten finns så skulle det vara roligt att brygga tillfälliga släpp i begränsade volymer samt säsongsprodukter.
Nämn en öl som du själv önskar du hade bryggt och salufört?
Utöver de som vi redan gjort? En frisk och bärig hallon-saison skulle vara spännande att se hur den skulle tas emot.
Finns det regionala skillnader mot Norrköping? Är det mer engelskt i Norrköping och mer amerikansk i Linköping (som det ibland sägs)? Säljer ni något i Norrköping alls?
Jag kan inte riktigt komma på att det är några skillnader vi märkt av direkt.
Vi har sålt ganska mycket till Norrköpingsborna och har ett flertal återkommande pubar/restauranger som vi har god kontakt med. Då vi över jul/nyårsledigheterna fick resta en del så har vi inte kunnat få ut våra öl i samma takt som efterfrågan men nu brygger vi för fulla muggar och försöker få upp ett litet lager.
= = =
Tack till Viktor för att han tog sig tid att svara på frågorna, och tack till Anders och Martin för inspiration till frågorna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar