2014-03-03

Södra Almighty

Det har bara varit en tidsfråga innan det skulle komma mer icke-industriell-lager på burk i Sverige, utvecklingen i USA har som vanligt varit några år före och gjort det lätt att förutse.

Så här är en amerikansk pale ale på måttliga 4,3 % från Södra Maltfabriken i en sådan förpackning: Södra Almighty.

Men okej, jag hade inte kunnat förutsäga att det skulle komma från Södra om jag ska vara ärlig.

Färgen är orange-guld, vätskan har viss köldgrumling. Det tjocka skummet bildar en tre fingrar hög varmvit krona som stannar kvar länge och lämnar åtskilliga rester på glaset efter sig.

Doften är besk och humig. Det finns en viss sötma, men (förutom lite kex) egentligen inga malttoner. Citrusfrukter och -skal. Nyplockade blommor, beska örter och lite kärva rengöringsmedel.

Smaken är humlig och besk även den. Lite grapefrukt och citronskal, men också lite orena jordiga toner som jag tycker mig känna igen från andra öl från bryggeriet. Kroppen är lätt till medium, som väntat för stil och styrka. Eftersmaken är rätt mild och rakt-på med beska och det-vita-från-citrusskal-kärvhet. Avslutningen är lätt med en del blommor.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna mjuka i munnen. Vätskan är lätt men inte blaskig.

En rätt så okej öl, men med den här stilen och ”mellanölstyrkan” (session-APA?) så är det ofrånkomligt att jämföra med den öl jag dricker mest av just nu: Brewdog Dead Pony Club. Och det slutar med en klar seger för den förra. Almighty må vara lite mer lagom och balanserad, men den skotska ölen är mycket smakrikare och… roligare.

Och så verkar den framstämplad ett år. Modigt? Dumdristigt? Vi får se hur den utvecklar sig.

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2013. Pris: 20:10 för 330 ml (+ pant). Bäst före: 04FEB15.

10 kommentarer:

  1. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad av denna även om priset kändes lite väl saftigt. En smakrik brygd som kommer att passa mycket bra när värmen kommit ordentligt.

    SvaraRadera
  2. Har de skaffat egen burkanläggning eller tappar de på burk hos någon annan? Och vet du i så fall hos vem?

    SvaraRadera
  3. Karl Antonsson6 mars 2014 kl. 12:02

    De burkar på Spendrups!

    SvaraRadera
  4. Angående näst sista stycket :
    "Och så verkar den framstämplad ett år. Modigt? Dumdristigt? Vi får se hur den utvecklar sig. "

    Ja, har man ingen koll på krav av märkning av livsmedel i Sverige och EU kontra Systembolagets krav OCH hur kunden uppfattar datummärkning så kan ju den kommentaren till synes vara genomtänkt.

    Nu är det så att öl har en vedertagen hållbarhet om 12 månader, något som inte speglar hur pass väl den smakar utan snarare hållbarhet från en hälsosynvinkel. Dvs om produkten är tjänlig eller ej. Precis som mjölken du köper i affären.

    I hetsjakten på färska humlebomber poppar det upp fler och fler inlägg och utlägg om datummärkningar där "förstå-sig-på"-personer tror sig veta vad som gäller men där de facto går bet. Där har den vanliga konsumenten ett helt annat beteende mot det som ifrågasätts i recensionen.

    Summa summarum :
    Ett kort datum uppfattas av vanliga konsumenten betyda att det är en gammal produkt.
    Ett långt datum uppfattas av vanliga konsumenten betyda att den är färsk.

    Sen kan vi snöa in på ej EU-anpassade märkningar från USA som oftast speglar "färskast före" istället för vår uppfattning om "bäst före". En öl blir inte dålig på 90 dagar. Visst kan den drastiskt förändra karaktär om den förvaras eller transporteras varmt, men dålig utifrån ett hälsoperspektiv är den inte dålig.
    Så den inbitne hade druckit en amerikansk IPA med 10 dagar kvar på datumet, men den vanliga konsumenten hade vägrat då den till synes är gammal. Men samtidigt hade den inbitne inte druckit ölen efter 91 dagar eller best by +1 day, och denne vet inte att den "bara" är 91 dagar gammal. Klurigt va?

    Mycket att hålla koll på...
    lägg då till att Systembolaget kräver att produkten ska ha minst 3 månader kvar tills bäst före datumet vid ankomst till butik.
    och så produktion, transporter, lagerhållning, fluktuerande åtgång, förändrad distribution på Systembolaget, osv.

    Hade Södra Maltfabriken tryckt, nej jag menar Spendrups, tryckt exempelvis 5 månader på den här produkten så hade Södra så småningom nog fått börja märka om eller kassera en hel del efter att nyhetsfrenesin gått över.

    Lite tankar som kanske kan ge något gott med sig i framtiden.

    SvaraRadera
  5. "Icke-Industriell". Man måste väl ändå kalla Spendrups som Industriell. Södra har ju varken bryggt eller tappat ölen.

    SvaraRadera
  6. Ett mycket trevligt öl som var förvånansvärt gott. Kommer att köpa igen i sommar om det finns färska burkar att tillgå då. Sedan att Brewdogs Dead Pony Club är bättre, när det är färsk, håller jag med om.

    SvaraRadera
  7. Ok, så det är till och med så att Spendrups har bryggt ölet? Är de öppna med det eller hymlar de?

    SvaraRadera
  8. Sven-David Svensson9 mars 2014 kl. 18:45

    Jag smakade den i fredags. Prisvärd och väldigt god,
    Enligt Systembolagets hemsida så är Södra Maltfabriken producent samt distibutör.
    http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=s%c3%b6dra+maltfabriken&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=806490&varuNr=11968&filters=searchquery%2c

    SvaraRadera
  9. Man kan stå som producent även om man inte bryggt ölet. Vi får hoppas att dom bulkat ölet med bil till Spendrups.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och nu såg vi att det bara var halva sanningen.
      http://www.ofiltrerat.se/2014/03/sodra-almighty-bakgrund-och-fakta.html

      Radera