2014-03-23

Öppen ölprovning - Klassiska belgiska öltyper


Igår var det dags för min mars-ölprovning på De Klomp. Eftersom vi haft så mycket nyhetsprovningar och modern humle under den senaste tiden kände jag för att göra något radikalt åt andra hållet:
Vi bjuder in till en ölprovning innehållande 6 klassiska belgiska öltyper. Under ledning av ölbloggaren och öldomaren Magnus Bark ger vi oss ut på en historisk resa med djupdykningar i de 6 mest klassiska belgiska ölsmakerna.
Vi trodde som vanligt att det inte skulle komma speciellt många gäster, intresset på Facebook hade varit väldigt beskedligt (5 kommer och 1 kanske), och kön utanför dörren 10 minuter innan bestod av en handfull förväntansfulla.

Den här gången var vi visa av erfarenheten och hade en man extra som stod i kassan och öppnade dörren i god tid innan starten. Vilket gick åt eftersom det plötsligt vällde in gäster. Bobo fick springa omkring och hämta glas och möblera om i lokalen.

Tack vare detta fina teamarbete (själv stod jag i ett hörn och såg dum ut) så var de över 45 gästerna bänkade och ölen på väg ut prick klockan 15:00. Bra jobbat, Bobo, Angelica och Petter!

Min inspiration för dagens provning kom framför allt från en bok. En som jag har dåligt samvete för eftersom jag fått ett recensionsexemplar som jag ännu inte recenserat (trots att det nu gått ett helt år): Stora Ölboken av Jan-Erik Svensson (Adlibris, Bokus). Med den fick jag en lite annan infallsvinkel och bakgrund till belgisk öl. De flesta ölböcker som jag äger tar upp ämnet verkar mer eller mindre luta sig mot det Michael Jackson (som Michael Jackson's Great Beers of Belgium) skrev med de kunskaper han inhämtat på sjuttiotalet. Ofta bra, men inte alltid relevant idag.
  1. To Øl Cloud 9 Wit kändes med sina 4,6 % som en perfekt startöl. Smågrumlig sak kryddad med mango och apelsinskal. Hade vi kunnat plocka ut fruktsmakerna utan att jag berättat om den? Tveksamt. Den kändes torrare och lättare än Hoegaarden. På gott och ont. Ja, dansk. Men i belgisk stil och brygd i Belgien. Skissbetyg: 3.
  2. Nästan exakt dubbelt så alkoholstark var Westmalle Tripel som blev nästa öl, och när den kom 1933 blev det den öl som andra jämförs med när det gäller tripel. Elegant, stram, balanserad med alla smaker på rätt ställe. Skissbetyg: 4,25 (ja, högre än de 3,33 jag gav när jag recenserade den hösten 2008).
  3. Suröl är alltid lite speciellt. Jag tillbringade en hel del tid åt att så detaljerat jag kunde förklara traditioner och tillverkningsmetoder. Kan man hitta en bättre representant än Cantillon Gueuze 100 % Lambic? Tveksamt. Roligare och surare, ja. Men här finns allt som ska finnas med. Skissbetyg: 4,25.
  4. Ett ganska nytt bryggeri på svenska marknaden är Bockor, som idag fick representera den flamländska brunölen med Vanderghinste Oud Bruin på 5,5 %. Publiken hittade såväl Salubrin som Karlssons Klister i doft samt en fin ekig sötma i smaken. En lite försiktig tolkning av stilen. Skissbetyg: 3,25.
  5. Åter till klosterstilarna, och nu en dubbel. Eller är det en belgisk brun? Gränsdragningen mellan stilarna känns inte helt självklar för mig just nu. Oavsett stil kom nu en av mina favoritöl till maträtter med tunga feta såser: Maredsous 8 på 8 %. Till skillnad mot många andra mörka belgare innehåller den rostad malt, och smaken är fylligt jästig med en hel del knäck. Skissbetyg: 4.
  6. Hur kan man avsluta en provning med titeln ”Klassiska belgiska stilar” med annat än en quadrupel? Nä. Så in kom en öl som funnits på fat sedan dagen då krogen öppnade: La Trappe Quadrupel. Stor, tung, karamelligt söt med massor av röda bär. 10 % gjorde sig lite påmind och jag började drömma om chokladbaserade desserter. Min favorit idag med ett skissbetyg på 4,25. 
Handuppräckningen efteråt var ojämn, men jag tror att den vanns av gueuzen.

Ett extra tack till Martin som hjälpte mig att knäcka problemet med serveringsordningen på de här ölen.

Nästa lördag 29 mars blir det åter en trådlös provning med Bobo (Facebookarrangemang), veckan efter det (5 april) så är det paus eftersom Hembryggar-SM kommer till stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar