2014-03-15

Åbro och hembryggar-SM: Svar från Åbro

För någon vecka släpptes nyheten att bryggeriet Åbro och dess varumärke Bryggmästarens gått in som huvudsponsor till Svenska Mästerskapen i Hembrygd Öl, som arrangeras av Svenska Hembryggareföreningen.

Vad det innebär i praktiken behandlas bäst i ett pressmeddelande som går att läsa här, så jag går inte in på de detaljerna.

Det uppstod snart en diskussion om framför allt en av delarna i samarbetet: SM-vinnaren kommer att få brygga öl i stor skala (30.000 l) hos Åbro som sedan distribueras till krog och Systembolag.

I den svenska ölbloggosfären knorrades det en hel del om att det just var Åbro som gått in i det här, och att de kanske inte skulle klara av att brygga vinnarölet över huvud taget. Någon gjorde till och med en ”Hitler” i ämnet.

Själv tog jag hjälp av några bekanta med insyn i ölvärlden och sammanställde lite frågor i ämnet (det gjorde att ett par frågeställningar återkommer ett par gånger) som jag skickade till Åbros varumärkeschef Ola Passmark som i sin tur frågat runt.

Hoppas det ger lite mer klarhet i ämnet.

1. Kommer ni att brygga exakt det öl som vann SM, eller ”bara” en öl som tagits fram av SM-vinnaren?

Vinnaren av SM kommer att få komma ner till oss i Vimmerby och brygga sitt eget öl, det behöver inte vara exakt det öl han/hon vinner med. Men det viktiga är att det är vinnarens egna recept.

Vinnaren kommer även att få vara med i framställningen av etiketter till flaskorna.

2. Om det är SM-vinnarölet, kommer Åbro att klara av att brygga det?
Här är några av de tidigare vinnarna:


* 101 Oktan - en imperial stout på 6,5 % bryggd med palmsocker
* De Volle Maan Geuze - flera årgångar av fatlagrad Geuze som blandats
* Bäckvägen Barely Barley - ett barley wine som lagrats i 5 år på ståltank
* Kåtisbock - En eisbock som fryskoncentrerats
* Brinkens Belgodubbel - en belgisk dubbel som efterjästs med brettanomyches
* InWit - en kryddad belgisk witbier där kryddorna i originalreceptet laktats ut i sprit

Kan ni rent tekniskt brygga dessa öl i utlovad mängd? Går det att sälja?


Vi har den senaste tiden provbryggt och experimenterat en hel del på bryggeriet så vi kan göra mycket mer än vi tidigare lanserat. Den som vinner kommer få full support av oss och de råvaror han/hon önskar ska vi göra allt i vår makt att få fram!

3. Lennarth Anemyr kommer att sitta i SM-finalens domarpanel. Det här har skapat flera frågor. De flesta (men långt från alla) anser att han visserligen är en kompetent ölbryggare, men att han saknar kunskaper om att bedöma öls typriktighet. Det finns också en oro över att han kommer att styra domarnas arbete så att ett mer ”kommersiellt acceptabelt” öl får mästartiteln.

Lennarth är en av 3 jurymedlemmar. Det innebär att hans röst väger lika tungt som alla andra jurymedlemmars. Må bäste man vinna!

Lennarths kompetens anser vi vara helgjuten med över tre decennier på bryggeriet, utbildning på bryggerihögskolan i Köpenhamn, vinster i en rad internationella medaljer med bl.a. guld i The International Brewing Awards. Lennarth har även varit med i utvecklingen av vårt mikrobryggeri i Sydafrika tillsammans med Wolfgang Ködel.

4. Det har funnits en generell överraskning att just Åbro med ett grundmurat rykte av småtråkig stor-stark-öl ”plötsligt” är intresserade av hembryggning. Är det något ni känner igen er i?


Nej. Vi ser oss inte som ett småtråkigt bryggeri. Vår bild av oss själva är en annan.
Vi gör en hel del kommersiella öl, men under varumärket Special Edition har vi nu börjat ta ut svängarna, vi har bl.a. gjort chokladöl, Rököl, Ale m fl.

5. Om en suröl/öl med vildjäst t.ex. Brettanomyces vinner, hur gör Åbro då? Kommer ett veto att läggas in, brygga den i ett annat bryggverk, eller på annat bryggeri?

Just en suröl kan vi inte brygga. Vinnaren i SM i hembrygd öl får brygga en öl på Åbro Bryggeri, det behöver inte betyda att det är ölet han/hon vann SM med.

6. Om Åbro finner produkten sälja väldigt bra, kommer man brygga den en gång till, alternativt regelbundet och vad får SM-vinnaren då i så fall?


Alla produkter som lanseras under Special Edition är tillfälliga lanseringar. Om det mot förmodan skulle bli en ordinarie artikel så är det en diskussion som vi får ha med vinnaren.

7. Vad ser Åbro helst för stilar som vinner SM? Ljus lager eller något som faktiskt inte gjorts av Åbro tidigare för allmänheten t ex. IPA, saison osv.

Vi har inga sådana önskemål. Det viktiga är att det är en god och välbryggd öl. Vinnaren kommer att få fria händer att skapa sin brygd hos oss.

8. Vad gör Åbro för svensk dryckeskultur egentligen mer än pumpa ut ljus lager i mängder och gärna med en alkoholstyrka över 5,9 %?


Det tycker jag är en lite snäv beskrivning. Visserligen är merparten av den öl vi i dag producerar och säljer ljus lager med en alkoholhalt runt 5 %. Men i vårt sortiment har vi även andra egentillverkade sorter som mörk lager och Ale. Lagern är en populär ölsort i Sverige och vi försöker hela tiden att anpassa vårt utbud till efterfrågan.

9. Varför har inte Åbro varit nyskapande och kommit med nyheter som är tolkningar av stilar. Ert varumärke Bryggmästaren låter ju som något av bryggmästarens experiment.. Varför inte gjort IPA, belgisk öl, Imperial Stout och mer öl än vad som hittills kommit ut?


Vi lanserade ett undervarumärke till Bryggmästarens, Special Edition, i januari 2012. Gemensamt för det varumärket är att det är tillfälliga lanseringar som säljs på restaurangmarknaden och det är ett koncept som slagit väldigt bra ut. Vi arbetar ständigt på att komma med nya inslag i den serien där den senaste lanseringen var en Ale i belgisk stil. Produkten som vinnaren i SM skapar kommer hamna under detta varumärke. Vi har även gjort en Pale Ale tillsammans med Fuller´s bryggeri förra våren som en produkt i serien.

10. Vad får Åbro ut förutom bra PR och att ge tillgång till SM vinnaren att brygga sitt öl storskaligt? Vill man rekrytera eller bara få lite gratis poäng trots att man bara gör ljus lager och i craft beer Sverige anses vara en av dem onda stora bryggerierna?

Vi gillar öl och ju fler som gillar öl desto mer kunskap kommer att spridas. Vilket i framtiden kommer att gynna oss och alla andra bryggerier i Sverige.

11. Vill Åbro starta ett mikrobryggerier som t ex. Gotlands bryggeri?

Det har vi redan, CBC Cape Brewing Company i Sydafrika. Det har bl.a. hjälpt oss att utveckla överjästa öl som vi nu tagit med oss hem till Vimmerby.

2 kommentarer:

  1. Grymt inlägg, en intervju med sm-vinnaren känns som ett måste med fokus på vilken frihet som egentligen fanns..

    Fråga 8 är grym!

    SvaraRadera
  2. Så det är Åbro som ligger bakom CBC-ölet alltså... Då förstår jag hur det kom till Sverige. Det finns ju inget annat skäl till att skeppa ljus lager från Sydafrika annars, när det redan finns oräkneliga likadana öl som bryggs på närmare håll.

    Bra frågor, personligen är jag lite bekymrad över fråga 3 av samma anledning som den ställs; man kan ha en massa fina titlar och år av erfarenhet, men vad spelar det för roll om det är 30 år av ljus lager?

    Överlag är jag glad att SM-vinnaren får brygga öl i stor skala, men jag är skeptisk till att Åbro gör det.

    SvaraRadera