Jag deltog för några veckor sedan på en av SHBF anordnad hembryggarkurs, den intresserade nykomlingen kan läsa mer här.
I kväll var det dags för återträff. Och öl.
Efter omkring två veckors jäsning i källartemperatur och några dagar i rumstemperatur hade de två satserna stout hällts i corneliusfat, kolsyrats och ställts kallt.
Vi provade båda, och det fanns skillnader mellan dem, så pass stora att jag kan skilja dem i olika flaskor olika dagar, men inte så mycket mer.
Den ena hälften av vörten hade jästs med en skotsk alejäst, jag är nästan säker att det var Wyeast 1728. Den blev väldigt ren och mjukt kolsyrad där den rostade malten stod i fokus, tack vare vattenbehandlingen var maltsyrligheten ordentligt nedtonad. Mycket trevlig och hinkbar.
Den andra halvan hade fått irländsk alejäst, troligast Wyeast 1084. Här fanns det en kraftigare kolsyra som jag tyckte passade stilen bättre. Men den var inte alls lika ren som den andra delbatchen. I både smak och doft fanns en tydlig jordkällarton. I övrigt var den torrare, så den hade jäst ut bättre. Hade det varit en kommersiell brygd hade jag varit missnöjd, men den går fortfarande att dricka.
Förutom upphällning av lite öl till deltagarna så blev det ett par timmas småprat om öl och hembryggning. Trevligt!
Hur menar du att syrligheten nedtonades med vattenbehandling? Nyfiken.
SvaraRaderaMörk malt är sur. Tillsätter man lite kalciumkarbonat i vattnet kan man balansera det till en lagom, icke-sträv nivå.
Radera