På Porterfestival fanns det flera intressanta provningar och aktiviteter att välja mellan. Jag insåg fort att det var bäst att inte ta i för mycket, så till slut valde jag ”Bryggeribesök hos Beerbliotek” utan att veta så mycket mer om var de egentligen låg.
Eller så mycket annat om Beerbliotek, egentligen. Jag hade sett deras namn lite här och var och de som provat deras öl verkar ha fått ett mycket positivt intryck.
Efter lite administration så gick vi ut från hotellet, och vidare cirka 100 meter till den byggnad som en gång var Carnegies sockerbruk. I en av bottenvåningens lokaler låg alltså ett bryggeri som varit igång sedan våren 2013 och redan drabbats av växtvärk. Vi passerade genom ett långsmalt rum som ursprungligen skulle inretts som bar, men nu fungerade som lager för sekundärjäsande öl, tomflaskor, maltsäckar och tomma KeyKegs.
Vi fick ett glas öl på väg in, en ”lättdrucken session brown porter på 5,7 %” som stämde helt överens med beskrivningen.
Gruppen fick nu en kortare genomgång av bryggverket. Jag tog inga notiser, men tror mig minnas att vörtpannan var på 800 liter och att det fanns 2 jästankar och 8 lagringstankar på omkring 1.000 liter.
Ölen som bryggts under det dryga halvåret har haft en stor variation, klassiska stilar från såväl Tyskland, England, USA och Belgien hade testats. Bryggaren (Richard?) berättade att de gillade att testa nya saker och att det var mindre intressant att gång på gång brygga samma öl.
Vi fick nu ytterligare smakprov på en öl, en milt kryddad mörkare julöl. Jag tyckte mig urskilja kryddnejlika och stjärnanis bland smakerna, och hela ölen kändes mogen och genomtänkt.
Beerbliotek använder ingen extern kolsyra för sin öl, de pimar och låter flaskorna och faten stå minst 3 veckor i rumstemperatur innan leverans för att få upp kolsyran.
Vad kunde/ville de inte brygga med det bryggverk de hade? Lager i allmänhet, de kan inte kyla vörten nog under jäsningen just nu. Och suröl.
En anledning till att jag inte hört så mycket om bryggeriet eller provat deras produkter är att de fokuserar på den lokala marknaden, Göteborg i allmänhet och Majorna i synnerhet.
Flaskölen säljs på de tre närmsta Systembolagen med möjlighet att beställa till övriga butiker. Om en öl säljer så bra att den tas ur denna logistiklösning kommer de att sluta brygga den och i stället introducera en ny – distribution var inget de i nuläget ville lägga tid på.
Redan nu funderade de på nästa steg om det går bra för företaget: Att hitta ytterligare en något större lokal där de kunde få in ett större bryggverk, det nuvarande skulle i så fall bli helt specialiserat på suröl.
Mitt intryck efter besöket var än mer positivt: De verkade kunna brygga god öl, de verkade ha en plan och de verkade ha kul under tiden.
Och inte nog med det; två av de som jobbade tog ut lön. Det är inte vardagsmat på ett nytt bryggeri. Eller var i alla fall inte för några år sedan.
Thanks for the shout out Magnus. Get in touch if you'd like to see what we have on the go right now, or after the Gothenburg Beer and Whisky Festival.
SvaraRaderaTestade en Hip Hops Ipa. Jag gillar etiketten och smaken. En bild på Älvsborgsbron är aldrig fel. Ofiltrerad öl har jag aldrig testat förut. Man häller upp den försiktigt. Mycket skum blir det. När det gäller öl har jag ESB som favorit. Och den här ligger i närheten. Väldigt trevlig och drickvänlig. Ingen direkt sötma. Jag drar till med att den smakar enbär.
SvaraRadera