Test i köket, inte vanligt. |
Att det är skillnad på öl om det dricks ur olika glas, det tycker jag inte är något konstigt (trivialexempel: Prova att dricka öl ur ett snapsglas). Men hur stor skillnad är det?
Till testet hade jag två burkar av den trevliga Modus Hoperandi från Ska Brewing (recension).
Glaset som ställdes mot IPA-specialglaset (som jag skrev mer om här) var mitt standardglas, som jag använder till nästan alla mina recensioner, Provsmakningsglaset. Jag kommer att kalla dem ”IPA-glaset” och ”provarglaset”.
Jag hällde upp de kylskåpskalla ölen häftigt och samtidigt.
Sjönk gjorde det ungefär lika fort i de båda glasen. Resterna på glaset (lacing) var dock i mitt tycke större och snyggare i IPA-glaset.
Provarglaset: Metallisk doft, torr, gummi, lite vingummi. Starkare.
IPA-glaset: Buljong. Lite frukt. Beskare. Mer balans, mer IPA.
Jag har funderat på om man på något sätt skulle kunna genomföra det här testet mer blint än vad jag gör nu, men jag har liksom inte kommit fram till något bättre.
Provarglaset: Besk. Exotisk frukt, kola/knäck. Bra sötma/kropp. Aggressivare humle.
IPA-glaset: Lättare smak, mindre av frukten, sötare, mer malt ger bättre balans.
En detalj till kan nämnas (ni läser inte Ofiltrerat för att få mindre nördighet i ert liv eller hur?): IPA-glaset är skört. Det andra glaset i dagens test fick jag på SB&WF 2004, och det är ett rejält glas som blivit min favorit då det har större tyngd och (tror jag) bättre glas-material än senare års motsvarande dryckeskärl. Men IPA-glaset är rakt igenom tunt, och mitt ena glas har redan blivit lite kantstött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar