Jag har tidigare rapporterat om Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala och deras kamp för att överleva. För omkring ett år sedan tog en ny ägare över, och planen var att minska, konsolidera och överleva. Det verkar som det gått bra, inte minst tack vare kontraktsbryggningen för Galatea och Wicked Wine.
Idag gick de ut med en pressrelease och förklarade att de kommer att utöka bryggeriet med en ny flasktapplinje och fyra nya lagringstankar à 4.000 liter. Dessutom kommer deras tidigare
= = =
Ölkrogen Akkurat i Stockholm har varit hos Shepherd Neame i England för att brygga en specialöl för krogen. Det hela filmades av BeerSweden, länk.
= = =
Något slags degbaserad mumsbit fylld med Guinness som friterats? Kommer det från Texas? Svaret på båda frågor är ”Ja!”. Dagens Nyheter skrev om det här.
= = =
Ni som lagrar öl, här ligger ni i lä: Vid bärgandet av lasten från en båt som förliste i den Åländska skärgården under 1800-talets första år hittade man ett par flaskor öl. Inte för att jag är övertygad om att det går att dricka – men det är högintressant att försöka ta reda på vad den innehåller och om jästen är vid liv! Hufvudstadsbladet skriver om det här.
Stallhagens Bryggeri på Åland har redan anmält intresse att försöka brygga en kopia, Ålandstidningen skriver om det här.
= = =
I vår kommer Systembolaget att lansera två singel-humlade öl parallellt, och många känner sig kallade. Jag har tidigare skrivit om Oceanbryggeriets öl och recenserat en av dem (länk). Nynäshamns Ångbryggeri är inte sämre, och skriver om sina testbrygder här. Lite kul är att de väljer en humle från USA med brittisk karaktär och en från England med amerikanska smaker: De heter Specialbrygd #6 Galena och Specialbrygd #7 Pioneer.
= = =
Finansminister Anders Borg kom i veckan med ett utspel om höjd alkoholskatt under kommande mandatperiod. Svenska Ölfrämjandet har reagerat på detta och skrivit ett öppet brev om detta: Länk.
= = =
Två skånska hembryggare har startat vad jag tror är den första svenska webbradion om öl och bryggande: Länk.
Intressant att både Nynäshamn och Ocean har valt Galena för det här projektet. Själv hade jag aldrig hört talas om den humlesorten förrän jag provade Ocean:s Galena i veckan.
SvaraRaderaHej du !
SvaraRaderaJag håller det som stort att jag sgs aldrig bryggt öl i hela mitt liv ! Jag har aldrig jobbat som bryggare där. Mitt jobb förut var att designa sortimentet och marknadsföra det, samt vara en viktig del i etikettframställningen och försäljningskanalerna.
Vad jag ska göra nu kan jag dessvärre inte säga ännu, men jag ska inte brygga ;-)
/Jonas H
Så går det ibland då jag som bryggare anser att man måste titta på humlens bra karaktär för både beska och arom. Inte alltid att en bitter-humle passar till arom och tvärt om.
SvaraRaderaSka bli kul att dricka Nynäs Galena och jämföra. Håller dock inte riktigt med om att den skulle ha så speciellt "brittisk" karaktär och det tycker jag resultatet visade.
Vår Single Hop Galena blev mer "amerikansk" i stilen än den brittiska Pilgrim i alla fall.
Galena är en lysande bitter-humle, framförallt i stout/porter - Ocean Göteborgsporter, Järntorgets Arbetarporter och Ocean Stout är tre sådana exempel.
En ny specialare - Ocean WOWIPA - en 6 procentig IPA bryggs till veckan med Galena som bitterhumle, tillsammans med den pepprigt aromatiska Marynka (Polen) och den tradistionella Bobek Styrian Goldings (Slovenien) som arom/smak-humle.
Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
Angående de tvåhundra år gamla ölet så tyckte jag det var lite kul att gräva i historian för att se vad som hände i världen 1810. Det intressante var nog att Den första oktoberfesten i München anordnas för att fira bröllopet mellan Prins Ludwig och Prinssesan Therese von Sachsen-Hildburghausen.
SvaraRaderaÄnnu roligare var följande (citat från ingressen):
SvaraRadera"Det 200 år gamla ölet från champagnevraket smakar med stor sannolikhet apa."