Den här ölen introducerades hösten 2009 som 7th Anniversary Ale när Oppigårds Bryggeri ställde ut på Stockholm Beer & Whiskey Festival. Nu i våras återkom denna amerikanska pale ale som Amarillo Spring. Den är 100% humlad med den amerikanska humlesorten Amarillo och har alkoholhalten 5,9%.
Färgen är djupt bärnsten, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt. Det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock och lämnar mycket skumrester.
Doften är humlig och besk med toner av fruktgodis, exotiska frukter, blommor, en krämig beska och en aning choklad. Det känns som den inte riktigt "släpper loss".
Smaken är frisk och humlig med en söt fruktsmak i början. Lite exotiska citrusfrukter. Aningar av jord och trä. Blommiga och rena beska smaker i eftersmaken liksom toner av kött, apelsinjuice, grapefrukt och äpplen. Avslutningen har en antydan till metall. Det finns ingen märkbar alkoholsmak över huvud taget.
Kolsyran är medelstark med massor av mycket små bubblor. Vätskan är mjuk.
Reservation: Jag minns den här, när jag druckit den tidigare på fat, som lite fräschare än den flaska som jag nu drack. Å andra sidan är flaskan stämplad med bäst-före JUN 10, så att den är aningen tröttare än helt färsk var väl lite väntat. Men jag tycker att den i alla fall ska hålla sig inom marginalerna idag.
Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2010 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml.
Den var ju verkligen supergod när den kom i vintras. :) Förstår inte varför du har väntat så länge med den, den lär ju ha förlorat en hel del!
SvaraRadera@Fredrik K: Jag har, som tidigare nämnts, köpt mer öl i våras än vad jag klarat att hantera.
SvaraRadera@bark: Det är ju helt klart förståeligt! Dock är det ju just den här typen av öl som klarar lagring allra sämst, men men. Den verkar ju ha varit fullt njutbar ändå.
SvaraRadera@Fredrik K: Jag tyckte det var bästa att nämna att det inte var en purfärsk flaska.
SvaraRaderaVad är meningen med att lägga tid på att recensera en öl som inte är i form? Jag förstår att det ibland är svårt att veta på förhand om en öl är i sitt bästa tillstånd men denna öl borde recenserats i våras (därav namnet Amarillo spring).
SvaraRaderaLät väldigt negativ där men följer denna blog med glädje och ser hellre att du lägger krut på mer relevant info än att recensera garderobslagrad pale ale.
SvaraRaderaEn intressant fråga att diskutera är varför den här ölen, bryggd senast i januari, är framstämplad till juni om den nu är helt odrickbar vid den här tidpunkten.
SvaraRaderaVille bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...
SvaraRaderaHelt odrickbar verkar den ju inte ha varit utifrån din recension. Blir dock lite förvånad över att du tycker att den borde varit bättre än vad den var; det är ju trots allt tal om en ölstil, som det tidigare påpekats, är olämplig att lagra. Så frågan lyder: Hur förväntade du dig att den skulle smaka?
SvaraRaderaDatumstämplingen kan man i sig diskutera; jag tycker bryggerier borde sätta ett tappningsdatum och inte bäst före. Frågan är ju alltid: bäst före för vem? Bryggeriet, Systembolaget, konsumenten eller?
Systetmbolaget kräver som sagt bäst före-datum. Dessutom så pressar dom ofta bryggerierna (hantverk) till för långa datum. Vi på Ocean sätter 5 månader från tappdatum som bäst före. Detta innebär att jag kan garantera att ölen är ok fram tills dess.
SvaraRaderaMen som med allt annat (mjölk, fisk, kött mm) så har vi totalt tappat förmågan till att känna efter med våra sinnen om en produkt är bra eller dålig. Jag har testat öl från våran gamla handbuteljerare som varit långt över ett år - med inga större fel förutom att naturligtvis inte har samma fräschör längre.
Tyvärr så tror SB ibland att vi alla pastöriserar skiten ur öl, vilket vi vill undvika :) med de stora smakförsämringar det ger.
Då vi levererar till våra lokala SB så har ölen oftast tappats mindre än en vecka tills de hamnar i hyllorna. Detsamma gäller då vi levererar fat / cask / flaska till restaurang och pub. Fat och cask tappas oftast dagen innan leverans. Sen finns det en del pubar som har långa ledtider innan ölen sätts på - och då påverkar naturligtvis lagringsförhållandena och tid hur ölen smakar. Tyvärr så har de flesta ingen tillgång till kylrum för bra lagring (Bishops Arms-kedjan eyy bra undantag).
Men öl är en färskvara - smakar godast desto närmare bryggeriet du kommer :)
Trevlig Midsommar - drick gott och förnuftigt.
Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
PS
Vit - våran moderna Witbier till Kock & Vin / Björns Bar / Familjen är mycket trevlig. Färdigjäst och nere vid 0 graders lagring. Fräscha färska toner av kryddningen och krusbären har gett en syra och inte helt olikt tanniner som kan fås i ett vitt vin.
vi har testat en kontrollflaska och den var helt ok, men visst den är naturligtvis inte lika bra som vid tappdatum, förmodligen en bra bit där ifrån. Men bättre än ok. den flaskan har stått framme ljust och i rumstemperatur sen i mars. öl på svenska marknaden lagras varmt och ljust hos SB. som ngn skrev så är det mer seriöst att gå över till tappdatum, förväntad hållbarhet kopplat till en förvaringsrekommendation.
SvaraRaderaSkulle våra produkter ha exakt samma smak dag 1 som dag 170, då har vi nog bryggt klart. Hur bedömer t ex man en låghumlad lageröls hållbarhet som inte har just ngn humle alls att bli av med smakmässigt.
Jag reserverar mig för att du fått en dålig flaska. Det är i så fall den första jag får reda på vad gäller denna sort.
När man torrhhumlar öl så kan man oxå räkna med viss skillnad i utbyte batcher emellan. tyvärr. Det iofs bero på oss, men ändå.
Bark, du får utveckla den recensionen då du nu säger att ölet var odrickbart. Det framgick inte i första steget. Då vi sätter bäst före datum så är det vår bedömning att ölet skall vara ok fram tills dess, dock naturligtvis inte lika bra.
hälsningar
Björn
Oppigårds
Hmm, 3,8 är väl ett himla bra betyg på en öl med tanke på att snittbetyget på RateBeer i skrivande stund är 3,7.
SvaraRaderaHade Bark gett 2,8 i betyg hade jag förstått kritiken men hans inlägg om "odrickbar" kändes mest som ironi mot de som ansåg att man inte ska dricka denna öl 4 månader efter lansering.
Ett systembolag som förvarade ölen kall och mörk kanske skulle vara något.
"Bark, du får utveckla den recensionen då du nu säger att ölet var odrickbart. Det framgick inte i första steget. Då vi sätter bäst före datum så är det vår bedömning att ölet skall vara ok fram tills dess, dock naturligtvis inte lika bra."
SvaraRaderaVisserligen uttryckte sig Bark kanske lite drastiskt, men snacka om att missa poängen fullständigt.
jag ber om ursäkt om jag skrivit ngt dumt. tyvärr så förstår jag inte varför. men jag är nog mer korkad än de flesta.
SvaraRaderamvh
Björn
Oppigårds