Jag och min stora trut... Jag misstänker att det var för att jag påpekade att han glömt lämna stafettpinnen vidare som just jag fick den.
Det är alltså
ölbloggarstafetten jag pratar om. Detta utmärkta initiativ som kommer från
Något att dricka är nu inne på fjärde etappen, och den förra texten skrevs på
Allt om öl där vi läsare fick följa en fascinerande tripp bakåt i tiden (
länk). Så fick jag det här uppdraget:
….och med andan i halsen så här direkt efter mållinjen lämnar jag över pinnen till……trumvirvel…..Magnus Bark från Ofiltrerat. Jag har uppfattat det som att du har ett rikt register av smaker och dofter och skulle därför vilja veta lite om din syn på uppkomster av smakerna, kommer de flesta från humlen eller malten, typiska associationer som du kopplar samman med viss humle eller öltyp. Hussmaker? Ja, du får väl tolka fritt men en sammanställning av, säg 10 välkända, humlesorter och dess kännetecken enligt din uppfattning vore intressant. Likaså vad gäller öltyper. Men som sagt, tolka fritt! Shoot man!
Verkligen något att bita i. Jag har sedan jag läste det där i går kväll funderat en hel del på hur jag ska tolka det, vad jag ska skriva och inte skriva, hur jag ska lägga upp texten. Men det slutar alltid med att jag planerar fram mina memoarer. Och det vill jag inte att ni ska behöva genomlida. Det känns som om skrivkramen kryper allt närmre. Samtidigt som uppdraget petar lite i mina minst läkta öl-sår så ger det en hel del frihet i valet.
Vet ni, jag gör som jag brukar och skriver ner lite rapsodiska nedslag från mitt ölliv. Det har funkat förr.
- Jag har uppfattat det som att du har ett rikt register av smaker och dofter [...]
Det där tar jag som beröm, tackar. Jo, smaker och dofter är något som alltid intresserat mig, kanske lite mer än vad som egentligen är nödvändigt.Som alla andras hjärnor bygger mina minnen på associationer, och under de 6½ åren jag recenserat öl så har jag medvetet tränat mig på att känna igen smaker. Och framför allt beskriva dem i ord.
Om det är något jag märkt när jag hållit ölprovningar för "nybörjare" så är det att nästan alla känner igen många smaker i den öl vi dricker, det svåra är att beskriva dem: Att känna en organisk aningen unken och dov smak i en old ale eller gueuze verkar de flesta göra, att beskriva den som "jordig" verkar vara mycket svårare.
Det är också mycket lättare att få tillbaka minnesbilder av dofter än av något annat sinnesintryck: Just en jordig fuktig instängd doft, som hos en för gammal hefeweizen, flyttar mig direkt tillbaka till någon gång i lågstadiet när någon brutit upp en dörr till en gammal källare i en gård nära min lågstadieskola. När vi ungar smög in hittade vi ett stort matförråd fullt med stora tomma konserverings-glasburkar. Utan den speciella doften hade jag aldrig ens kommit ihåg det tillfället.
När jag ändå skriver om det här så är det lika bra att påpeka att även om det är en träningsfråga att beskriva smak/lukt så är det ingen tävling, och det finns inget facit! Om jag tycker något är "jordigt" och någon annan tycker att det doftar "skogsgöl", "sjögräs" eller "gamla tygskor" så är det precis lika korrekt. Under min första tid som provningsledare var jag rädd att mina ord för mycket skulle forma deltagarnas intryck och försökte hålla igen. Men det visade sig gång efter gång att de som är mindre erfarna
ville att jag skulle sätta ord på mina upplevelser. Det kanske är det bästa sättet att komma igång?
- [...] och skulle därför vilja veta lite om din syn på uppkomster av smakerna, kommer de flesta från humlen eller malten, typiska associationer som du kopplar samman med viss humle eller öltyp. [...]
Här är en punkt där jag direkt får dåligt samvete, självförtroende och sådär.
Jag har nämligen aldrig bryggt öl.
När folk frågar brukar jag försiktigt påpeka att jag tycker att jag saknar vissa egenskaper som jag tycker behövs vid ölbryggning: Tid, plats, tålamod och noggrannhet. Och vad skulle jag göra med all öl?
Och jag har en teori om att man behöver brygga, och framför allt misslyckas med att brygga, för att fullt ut förstå var alla smaker kommer ifrån. Okej, jag har väl byggt upp lite erfarenheter av det jag druckit, analyserat och beskrivit. Men så slår det dåliga självförtroendet till: Jag kanske är helt fel ute? Jag kanske missuppfattat alltihopa?
Ah, hussmaker. För nytillkomna läsare kan "hussmak" beskrivas som en speciell smak eller ton som ett öl får därför att den bryggts i ett speciellt bryggeri. Det kan vara bryggverkets utformning, bryggeriets rutiner och vanor eller vattnets kvalitéer som slår igenom i det slutliga resultatet. Ibland kan det vara bryggarens personliga preferenser/erfarenhet/utbildning som slår igenom. Ofta är det väl en kombination. Här är lite svenska hussmaker som jag tycker mig ha upptäckt genom åren.
- Åbro Bryggeri. Om man jäser en vetedeg som ska bli fikabröd så känns en rätt tung söt och aningen avrundad doft. Just den tycker jag går igenom i Åbro-ölen. Och därmed i många av de öl som licensbryggs hos dem.
- Nynäshamns Ångbryggeri. Om man går runt i IKEAs hämtlager så fylls näsan av färskt trävirke och nytillverkade spånskivor. Just den doften tycker jag genomgående finns hos Nynäs-ölen, oavsett om det är en pilsner, en pale ale eller en witbier. Den tog över helt i deras mild (som inte verkar tillverkas längre).
- Jämtlands Bryggeri. Blommiga citrustoner och en lätt dragning åt de där gammaldags hårda fruktkaramellerna med apelsin-citron-annans-smak. Den som fanns även i den licensbryggda Vårlager(?) som Galatea hade för något år sedan. Kommer det bara från deras speciella förtjusning över vissa humelesorter?
- Nils Oscar. Här finns det en mjukhet och rundhet i smaken som går tvärs genom deras sortiment, även i de tuffare ölen som rökporter eller APA. Kanske är det bryggarnas vilja, kanske är det de ovanligt högsmala tankarna ölen bryggs och lagras i?
Det kan vara så att andra bryggerier är mer utpräglade än de här. Andra bryggerier känns inte... Uttalade.
Oceanbryggeriet, exempelvis, känns som om de först nu börjat närma sig en hussmak. Tidigare har de varit för ojämna och haft lite problem (som bland annat uttryckte sig i en växande rökig halmton när ett fat varit igång ett tag).
Slottskällan? Jag har faktiskt druckit för få öl från dem på senare år för att minnas.
- [...] Ja, du får väl tolka fritt men en sammanställning av, säg 10 välkända, humlesorter och dess kännetecken enligt din uppfattning vore intressant. Likaså vad gäller öltyper. [...]
Så många som 10 humlesorter tror jag inte jag lätt kan peka ut, men här är 2½ humleminne:
- Fuggles. Denna engelska aromhumle förknippar jag främst med en single-hop-IPA från amerikanska Shipyard Brewing som jag köpte när jag jobbade på Systembolaget sommaren 2003.
Problemet är bara att det inte verkar ha funnits någon sådan öl, alls. Mitt minne spelar mig spratt tydligen. Undrar vilken öl det är jag egenligen drack? Jodå, det var Shipyard Fuggles IPA. I vilket fall har Fuggles, använt i större mängder, en klar smak och doft som påminner om paraffinljus och vaxduk. Lite plastig, lite färg-fenoler och våt blomjord.
- Pacific Gem. En ganska ny bitter-humlesort från Nya Zeeland. Här är jag mer säker: Det var i Sigtuna South Pacific Pale Ale jag nästan blev knockad av den intensiva smaken av färska frukter: Framför allt färsk ananas, men också svarta vinbär och papaya. Vi kommer att känna dessa smaker mer i framtiden. Jag tror det behövs lite inkörning för att bryygarna ska begripa sig på den - Sigtuna-ölen tyckte jag var lite väl fruktsöt.
- East Kent Golding. Klassisk engelsk aromhumle. Om en öl plötsligt har en lätt sötma som får en att tänka på såväl en solig sommaräng som ett höloft är det troligt att någon humle från Golding-familjen är inblandad. Kan bli kvalmig och lite unken om den används fel. En av de mer typiska ölen med den här humlesorten tycker jag Shepherd Neame 1698 är.
Öltyper? Tja, det tycker jag att jag försöker skriva om hela tiden, jag passar nog den, det här blir väl långt som det är.
Varvid det blir dags att lämna vidare till nästa bloggare. Så här har jag gjort: Jag har valt ett ämne som jag hoppas blir intressant oavsett vem som svarar, och så har jag
slumpat fram en av de som är kvar i listan. Svaret ska, enligt
reglerna, publiceras innan söndag 4 juli 16:15.
Du vaknar upp, kollar kalendern, och det är lördag 27 juni 2015. Hur är livet som öldrickare i Sverige? Är mikrobryggerierna uppköpta och nedlagda? Eller har de tagit över 15% av marknaden? Systembolaget? Krogarna? Är hembryggning tillåtet eller bryggs öl helautomatiskt lite varstans? Vilka ölnyheter har vi fått? Vad skiljer öl, öldrickande och bryggande från 2010? Vi snackar alltså om en öl-sci-fi-novell i bloggformat!
Och lotten valde Dempa,
dempabeer! Lite passande när han just klagat över inspirationsbrist...