På väg till jobbet i morse. |
Jag fortsätter min genomgång av de framtidsgissningar jag gjorde 2014 om hur ölvärlden skulle se ut idag. Del I här.
Ös på med kommentarer och kompletteringar!
Det finns försäljning av tillverkade varor vid tillverkarna, ”gårdsförsäljning” men inte för bryggerier med egen pub/restaurang. Det är mycket hårt uppstyrt, dyrt och regelomgärdat. Så pass att det inte blir intressant för annat än tickers och turister.Fel. Jag tror att man kan vinna marginellt med röster på att driva den här frågan politiskt. Men väldigt många att förlora. Det vet politikerna, och det finns starka röster som påminner dem om detta.
Det finns ytterligare en kedja med ölfokuserade restauranger med omkring 10 krogar i Sverige. De går inte i brittisk/irländsk stil.
Ölstugan Tullen har idag exakt tio krogar i sin kedja, och det var nog något i den stilen jag tänkte när jag skrev profetian (tack Jens).
Det första stora bryggeriet som brygger kontinuerligt i stället för batchvis har startats, troligen i Kina.
Redan 1965 fick Guinness ett patent på kontinuerlig jäsning, och det verkar som om de använder den processen för att brygga stout. De ska brygga på det här sättet sedan några år tillbaka (tack KäraBullen).
5 av dagens små bryggerier kommer att blivit uppköpta av stora bryggerier, pubkedjor, hotellkedjor eller distributörer. Detta kommer att mötas av högljudd kritik från ett fåtal.Fel. Här tror jag att jag menade svenska små bryggerier. Det jag direkt kommer att tänka på är Gamla Slottskällan som blev uppköpta och sedan ett varumärke hos Coppersmith's. Men det var inte riktigt det jag tänkte mig. Jag kommer faktiskt inte på något som stämmer med min spådom.
Tidens hipsters (termen ”hipster” kommer i sig att kännas passé) kommer att ha passerat såväl craft beer som hantverksbrygd cider och är på jakt efter nästa kick.Kanske? Jag har väldigt vaga begrepp om vad dagens extremt-trendkänslig-ungdom pysslar med idag. Och som 46-årig ingenjör på en region i landsorten så är väl det som det ska vara.
Om jag skulle peka på en tidpunkt när ölhipstern var som mest trendriktig så skulle jag säga 2011. Och det är ju ett bra tag sedan…
Det kommer att finnas minst 2 privata butiker i Sverige som enbart säljer öl på 3,5 % eller lägre.
Saint James Gate brygger kontinuerligt sedan ett par år, för övrigt.
SvaraRaderaRäknas Folk & Friends bars som barer, eller? För övrigt finns en sommarkiosk i Nynäshamn som kallar sig folkölsbutik.
SvaraRaderaKanske inte riktigt räknas, men Omnipollo har tagit in riskkapital från samma bolag som Mikkeller
SvaraRaderaÖlstugan tullen (kanske inte engelsk stil) har väl 10 barer i gbg/sthlm?
SvaraRaderaI Göteborg finns Kville hop & deli som säljer lågalkoholhaltig öl. Annars har ju ett par ICA-butiker blivit bra på utbudet, t ex ICA Möllevången i Malmö och ICA Åkered i Göteborg.