Utanför mitt fönster i går kväll. |
I början av augusti 2014 fick jag ett ölbloggar-uppdrag från en vän.
Vad händer 5 år framöver.. Blir det skit igen eller bättre?Hela texten finns här.
Jag besvarade hans fråga med 17 förutsägelser. Och nu — 5 år senare — har det blivit dags att titta på facit. Jag har inte lust/ork/tid/möjlighet att rota fram riktigt alla svar men hoppas på att ni på olika sätt ska kunna hjälpa mig vidare.Jag kommer att dela upp svaren i tre delar.
Antalet [svenska] bryggerier har sjunkit från dagens ungefär 190 (fantombryggerier ej inräknade) till strax över 160. Av dagens kommer ett antal att ha försvunnitFel. Här hade jag totalfel. Den där explosiva ökningen har avstannat på senare tid, men antalet sjunker inte. Ett antal av de minsta bryggerierna lagt ner, köpts upp eller sammanslagits men det är så få att de inte syns i siffrorna. Jag har ingen helt aktuell siffra, men enligt Ratebeer fanns det vid årets början 378 fysiska bryggerier i Sverige.
[…] Av dessa är ungefär 30 pub-bryggerier utan extern försäljning.Rätt.
Omkring 3 har specialiserat sig på syrliga öl i belgisk/fransk och modern stilRätt. Brekeriet, ja. Tempel Brygghus. Men renodlat? Ett till? Hm.
Fermenterarna har liksom de två tidigare specialiserat sig på syrliga öl, men alla verkar brygga ytterligare några öl som är ickesyrliga. (Tack till Jonas och Fredrik)
Systembolaget finns kvar i ungefär samma form som idag. Butikerna har dock större inflytande över sortimentet än idag. Nyhetssläpp sker utan fasta datum.Rätt. Ja, inga stora förändringar här. Jag tror att det lokala inflytandet över sortimentet ökat marginellt sedan 2014. Nyhetssläppen sker på fasta datum även nu.
Alkohollagstiftningen kommer inte att ha förändrats annat än i mycket små detaljer.Rätt. Om ens det? Spontant kommer jag på att även alkoholhaltig glass (som Systembolaget kommer att sälja tinad) kommit med i lagstiftningen. Men det är väl på den nivån.
En ny produkt som är snarlik öl men billigare, bryggt på enzymer, omältat spannmål och syntetiska bittergivare kommer att ha introducerats i Europa.Fel. Definitivt inget som dykt upp i Sverige, och jag tror mig inte sett det någon annanstans heller. Det fanns för några år sedan experiment i Danmark med omältat spannmål och enzymer men det verkar aldrig ha tagit sig.
Magnus, hur skall man tolka fråga 2 om pubbryggerier? Är det att dessa inte säljer öl via Systembolaget? I sådana fall tror jag att Ångkvarn i Uppsala kan räknas in.
SvaraRaderaÄr det tvärtom att ölen bara säljs på stället kan Waza räknas bort, deras öl finns på flera pubar i Stockholm.
Väldigt intressant artikel för övrigt, undrar vad jag själv hade svarat?
Inte 30, men inte så långt borta:
SvaraRaderaWaza
China
Spritmusuem
Munkbron
Whippet Lab
Knäppingen
Lock, Hop & Barrel
John Scott
Tre Små Rum
Tack & Bock
Björkstaden
Minus-1
Bredaryds Wärdshus
Ångkvarn
Jormbryggeriet
Järvsö
Nyköpings Bryggeri
Pannrummet
Rosersbergs Slott
Wenngarns Dryckerier
Åhus
World's Smallest
Blåbergen
Annars så är väl Wild & Sour specialiserade på syrligt?
Fermenterarna i Strömstad är väl i princip specialiserade på syrlig öl (med frukt & bär).
SvaraRadera