2016-12-30

Brutal Brewing The Lit Up Black IPA

Nu irriteras jag lite över mitt dåliga minne: När köpte jag den här ölen? Och var? Det enda jag kan skaka fram ur minnet är att det var i en butik där jag inte brukar köpa (folk)öl. ICA Kvantum Tranås? Kanske.

Ölen i fråga är – så vitt jag minns – den första svarta IPAn i folkölsstyrka jag recenserar: The Lit Up Black IPA från Spendrups in-house-bryggeri Brutal Brewing. 3,5 %.

Färgen är Coca Cola-brun, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är fingerhögt och kompakt; det sjunker snabbt undan utan att lämna några rester efter sig.

Doften har en lätt syrlighet och tydliga toner av lakrits. Köttbuljong och lite motorolja. Den är något fränt kemisk.

Rostad/bränd oljig smak. Grön humle och bananskal. Lätt kropp. Chokladkaka och sötlakrits i eftersmaken. Kort slut med salmiak-lakrits och kallbryggt kaffe.

Mild kolsyra, få men friska kortlivade bubblor. Medelmjuk vätska.

Oren och lite kemisk.

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt. Bäst före: 19.01. 2017.

2016-12-27

Dominikaner Premium Pils

En öl som mamma köpte med sig när hon reste längs den tyska kusten tidigare i höstas: Dominikaner Premium Pils, en tysk pils på 4,8 % bryggd av Carlsbergägda Holstein Brauerei för Hanseatische Getränke-Industrie.

Färgen är gul, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och vitt, det sjunker sakta ner och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är något söt med pilsnermalt, spannmål och lite nysågat virke. Kryddigt vass alkohol i bakgrunden.

Smaken är genomgående för söt, det blir snabbt tungt eftersom det inte finns något som kan balansera sötman. Pilsnermalt och långfranska. En örtig lätt beska passerar snabbt förbi. Medelstor kropp. Eftersmaken är läsk-söt med viss unken beska och toner av gammalt bröd. Det korta slutet är sött med lite blöt papp.

Kolsyran är mild, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.

En rätt typisk tysk budgetöl för Private Label-marknaden.

Betyg: 2,81. Tillgänglighet: Köpt i Tyskland. Pris: Gåva. Bäst för: 05.06.17.

2016-12-26

Nääs Mörk Lager Julöl

En öl som … gäckat mig. Det började för ungefär ett år sedan, när jag köpt hem lite julöl som kanske skulle vara intressanta.

Dagarna gick. Och till maten en kväll tog jag fram en Mörk Lager Julöl  från Nääs Gårdsbryggeri. Det kunde jag ju göra trots att jag inte recenserat den, för jag hade ju fler i skafferiet av denna mörka lager på 5,3 %.

Det… hade jag inte, visade det sig snabbt. Det gick inte heller att köpa på sig den, för den var jätteslut överallt.

Och det där har jag faktiskt grämt mig över under det år som gått. Speciellt som jag vid den tidpunkten lyckats hålla jämna steg med Nääs' utgivning, det var bara den här som saknades för att få listan komplett.

Så'n är jag.

Nu blev jag lite lättad i oktober när det visade sig att ölen skulle återkomma. När jag besökte Tranås, som bör vara bryggeriets närmsta Systembolagsbutik, så tänkte jag åter plocka med mig några flaskor och få det här ur världen.

Den var slut.

Nå, jag såg att den fanns inne i Linköping så på måndagen cyklade jag ner till stan och kom så äntligen över ett par nya flaskor.

Men var det värt allt detta?

Färgen är mycket mörkt brun (i dåligt ljus ser den svart ut), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Den milda doften har toner av kakao/mörk choklad, toffee och en aning omogen syrlig frukt.

Smaken domineras av rostad, närmast bränd, malt (som får den att bli rätt lik en stout). Lite karamell/knäck och en lätt blommig beska. Viss mörk choklad och svartmalt-syrlighet. Passerande ren lätt beska. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en växande ren beska, kolanötter och lite alkohol. Avslutningen är aningen sträv med örter och träd-sav.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk.

Det är är nog egentligen en tysk schwarzbier, som kan ligga ganska nära en porter. Och en god sådan som kan ge den svenska julmaten med sina salt-söt-feta smaker en match.

Att notera: Nääs brygger (eller har i alla fall bryggt) en annan öl med snarlikt namn: Mörk Lager. Den ligger dock på 5,8 %. 

Betyg: 3,49. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: 24-07-17 (batch T 346).

2016-12-20

Nääs DIPA

Ja, jag är som så många andra svag för marknadsföringstrick. Speciellt om det är substans bakom dem med.

Fast ibland är det lika skönt med ett bryggeri som känns totalt nonsensfritt. Med många fasta öl och ett fåtal långsamt avlösande tillfälliga. Med stilen som namn och färgen på etiketten som enda kännetecken.

Till de här hör definitivt Nääs Gårdsbryggeri längst ner i sydligaste Östergötland. Vissa av deras öl finns i Linköping, men ännu fler i Tranås där jag var i helgen. Som DIPA, en DIPA på 8 %.

Färgen är orange, vätskan köldgrumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner till ett lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är humlig med apelsinjuice, grapefruktskal, fudge, clementiner och lemon curd. Ren sötma i bakgrunden.

Smaken är till att börja med mycket besk. Det lugnar ner sig och utvecklas mot grapefruktjuice och -skal, citrongodis och limejuice. Ren sötma, lite fruktkarameller och en aning alkohol. Medel till stor kropp. Eftersmaken är balanserad med blandade citrusfrukter, fruktkola och lite kakdeg. Avslutningen är rätt så mild med citron och vetemjöl.

Kolsyran är lätt, de få medelstora bubblorna är friska men kortlivade. Vätskan är mjuk.

En DIPA som satsar på balans och lättdruckenhet i stället för det extrema och komplexa. Med väldold alkohol.

Betyg: 3,62. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 19-07-17 (batch T 345).

2016-12-19

Systembolaget: Småskaliga lokala nyheter januari 2017


I början av 2 januari 2017 kommer dessa öl att börja säljas i det lokala småskaliga sortimentet. Orten ger en indikation om var de kan hittas på butikshyllorna. Många av dem finns också att beställa från den centrala depån, se sista kolumnen.

Nummer, namn, område, i depå?
  • 31466, Helsinge Schwarzbier, Söderhamns kommun, ja
  • 31464, U and Me Umeå Special Brew, Umeå kommun, ja
  • 31465, Göteborgs Nya Bryggeri Göteborgs Winter, Göteborgs stad, ja
  • 31094, Stigbergets Saison, Göteborgs stad, ja
  • 31456, Mjelga Ale, Borlänge kommun, nej
  • 31458, Pax Citra, Eslövs kommun, nej
  • 31452, West Coast 7th Prime American Pale Ale, Göteborgs stad, ja
  • 31463, West Coast Billdale Morgondopp på Killingsholmen, Göteborgs stad, ja
  • 33300, Möllys Rivers ov Gold, Eskilstuna kommun, nej
  • 31455, Nordic Kiwi Brewers Gone Native En skogs pale ale, Ekerö kommun, ja
  • 31457, Nordic Kiwi Brewers Hokitika Hootch IPA, Ekerö kommun, ja
  • 31472, Jädraås The Cairman's Dubbel Integrated Chinese IPA, Gävle kommun, ja
  • 31454, Nääs Black IPA, Ydre kommun, ja
  • 31453, Nacka Danvik Belgo DIPA, Nacka kommun, ja
  • 30471, O/O Brewing Muscles Imperia IPA, Göteborgs stad, ja
  • 31460, Octabrew Wee Heavy, Fagersta kommun, ja
  • 31461, Eskilstuna Ölkultur Barley Wine 2015, Eskilstuna kommun, ja
  • 31467, Eskilstuna Ölkultur Barley Wine 2016, Eskilstuna kommun, ja
  • 31459, Vega Deep Sea Imperial Porter, Göteborgs stad, ja
  • 31303, Költur Hold the Buns Fika Stout, Södertälje kommun, nej
  • 31380, Emmaboda EPA Emmaboda Pale Ale, Emmaboda kommun, ja

2016-12-16

Systembolaget: Små partier 20 januari 2017


Systembolagets första släpp av små partier 2017 sker den 20 januari. Nytt för året är att den sortimentsinledning med moduler som introducerades i början av 00-talet efter mutskandalerna nu ersätts av en mer produktcentrerad modell.

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medelliterpris: 143 kr. Medelalkoholhalt: 8,9 %.

Bild: Dugges.

2016-12-14

Leufsta Blonde

Från Leufstabruk Bryggeri kommer en belgisk blonde/pale ale på 6 %: Leufsta Blonde. Man kan ju hoppas att det belgiska fungerar bättre här än i deras Leufsta IPA (recension)

Färgen är guld, vätskan är klar. Det låga vita skummet sjunker snabbt ner till ett tunt vitt lock utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt och tjock, det påminner mer om vört än öl. En tydlig ton av äppeljuice. Omogen frukt och beska örter i bakgrunden.

Smaken är lätt. Instängda kryddiga toner, vass sötma, rå lätt beska och lite jordighet. Medelstor kropp. Växande ruff alkohol i eftersmaken, äpplig sötma och en lätt kryddig beska. Slutet är bara alkohol, ungefär som en utspädd vodkasnaps.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag vet inte vad som gått fel med den här ölen, men det känns inte heller som att jag bryr mig om det. Det kommer att dröja ett bra tag tills jag ger det här bryggeriet en ny chans.

Betyg: 2,31. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Uppsala och Roslagen. Pris: 25:90 för 330 ml. Bäst före: 2017 -04-.

2016-12-12

Nynäshamns Järflotta Julöl

Mer folk-julöl, den här gången från Nynäshamns Ångbryggeri: Järflotta Julöl, en amber ale på 3,5 % som lanserades till julen 2015.

Men det har funnits en öl tidigare med det namnet, för ungefär 20 år sedan var den en amerikansk strong ale på 5,6 % som såldes lokalt i Nynäshamn.

Den drack aldrig jag.

Färgen är bärnsten med en dragning åt brunt, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är ljusbeige och kompakt, och det sjunker sakta lämnandes lite rester på glaset.

Doften är torr med lite röd malt, toffee och nötter. Den är rätt frisk med lite örter, metall och en aning jäst.

Smaken är mjuk med fin balans av malt och beska. Nötter, knäck, och aningar av mjölkchoklad och citrongräs. Medelstor kropp. Eftersmaken är åter mjuk med passerande beska och lite kaffekarameller. En underlig ton av vidbränt bröd i det annars behagliga slutet.

Kolsyran är medelstark, de små friska bubblorna är kortlivade.

Allt som allt, en trevlig amber ale.

Betyg: 3,57. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris 19:95 för 330 ml. Bäst före: 4 2017.

2016-12-10

Leufsta IPA

Leufstabruk Bryggeri? Var det inte de som startade som ett fantombryggeri på 00-talet och var som sådant ett av de första att brygga öl i belgiska stilar i Sverige?

Nej, mitt minne spelar mig spratt: Det var… några andra. Hm. Leufstabruk-bryggeriet startade i vilket fall 2012 och fick lite större distribution något är senare. Flaskan köpte jag i Uppsala när jag var där för någon vecka sedan.

Den här amerikanska IPAn på 6 % hade premiär i mars 2013 och är humlad med Columbus, Tomahawk, Amarillo samt Cascade: Leufsta IPA.

Färgen är mörk guld med en nyans av brunt, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner långsamt utan att lämna mycket rester efter sig.

Doften är tjock och kryddig (muskotnöt, kryddpeppar) med en tydlig ton av Belgisk jäst. Aningar av banankola. Den doftar inte direkt som en AIPA…

Smaken startar med något slags aningar av nya världens humle, men det är framför att den där jästiga-fenoliska-kryddiga belgiska smaken som dominerar. Vis sträv beska, torkad frukt och lite jord. Medelstor kropp. Eftersmaken är än mer fenolisk med kryddpeppar, nejlikor muskotnöt och nygjuten plast. Det långa slutet är sött och kryddigt.

Kolsyran är låg till medelstor, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och sträv.

Hm. Kan det här vara en belgisk IPA? Bryggeriets hemsida beskriver över huvud taget inte ölen så det är inte helt lätt att veta. Om jag hade varit säker på det hade betyget blivit lite högre. Men inte så mycket mer än så, för det här är oavsett stil inte så gott.

Betyg: 2,48. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Uppsala och Roslagen. Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 2017 -04-.

2016-12-06

Jädraöl Jädra Jul 3,5 %

Jag har passat på att botanisera i den lokala mataffärens julölsortiment, och hittade en handfull folkjulöl. Den första av dem får bli Jädra Jul 3,5 % från Jädraås Bryggeri, en ”mörk ale” på 3,5 %. Ett slags lillasyster på deras jul-starköl Jädra Jul som är en engelsk strong ale med dubbla alkoholhalten.

Färgen är brun, det lilla luftiga varmvita skummet sjunker snabbt ihop till en ring vid glaset.  Inga andra rester blir kvar. Vätskan är klar.

Doften är utpräglat maltig med någon beska. Chokladtryffel, hö/gräs och lite toffee.

Maltiga smaker dominerar: Mjölkchokladkakor, toffee, gröna växter/trädsav och osaltad köttbuljong. Medelstor kropp. Eftersmaken bjuder på en försiktigt växande sötma, mer brunmalt och en ren beska. Slutet är något oren med kryddor, trädsav och en aning alkohol.

Kolsyran är lätt, bubblorna små, friska och lång-livade. Vätskan är förhållandevis mjuk för styrkan.

En trevlig engelsk brown ale som inte skäms för sig bland starkare öl.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 19:95 för 330 ml. Bäst före: 19-10-17.

2016-12-04

O/O Naringi

Ännu en svensk hypad AIPA i den nordostliga juice-skolan? Ja. Narangi från göteborgska O/O Brewing är en sådan på 6,8 %. Mest Mosaic men även Citra och Columbus i humlegivorna.

Färgen är kallt gul med en dragning åt orange, vätskan är grumlig. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner lämnandes en del fina rester på glaset.

Doften är frisk, medelsöt och tydligt besk-humlig. Grapefruktjuice, citron- och grapefruktskal, limejuice och lemon curd.

Smaken startar beskt, men det sjunker undan och ger plats åt sötaktiga citrustoner: Grapefrukt-marmelad, pomerans och massor av limeskal och limejuice. Medelstor kropp. Eftersmaken är ännu mindre besk med en växande ren sötma, nypressad grapefruktjuice, apelsingodis och en aning toffee. Det mycket mjuka slutet har om möjligt ännu mer citrussmaker.

Kolsyran är medelkraftig, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

En av de bättre moderna grumliga lågbeska IPA jag druckit. Den får faktiskt ett aningen högre betyg än självaste Stigbergets GBG Beer Week 2016 (recension)!

Betyg: 4,53. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 18 november 2016 (lagerstatus). Pris: 38:00 för 330 ml. Bäst före: 240417 (batch 036).

2016-12-03

Öppen ölprovning: Milk Stout


Dagens provning, min sista för i år, på De Klomp hade temat Milk Stout. De knappt 30 gästerna fick en god dos brittisk ölhistoria från 1830 och framåt, samt de här ölen:
  • Brewdog Jet Black Heart var med sina 4,7 % lättast. En oväntat slätstruken öl som dock hade den där rätta mjölkiga sötman och en trevlig kolaton.
  • Mikkeller Milk Stout hade en tydligt ton av modern humle, och sötman kompletterades av en fin maltsyrligthet. Trevlig.
  • Left Hand Nitro, med kväve i flaskan, var som väntat mjukast i samlingen. Kanske också lite vörtig i smaken?
  • Beerbliotek Mocha Latte Stout (som jag recenserade här) med choklad och kaffe hade en tydlig och oväntad doft av chili – paprika. Inget sådant i smaken dock.  Däremot en fin kaffesmak, men inte så mycket sötma.
  • Danska Bad Seed Good Morning Vietnam drog upp smaker och alkohol till imperial-nivå. Smaken skulle härma vietnamesiskt iskaffe, och hade lagrats på tank med kaffebönor. Jag tycker sällan att sådana öl blir riktigt goda, men den här fungerade väl med sin friskhet.
  • Sist, störst och tyngst: New Holland Dragon's Milk hade även den lagrats med kaffebönor, men nu på burboun-fat. Tydliga toner av mjölksötma, vanilj, burboun och en hel del alkohol.
Handuppräckningen vanns av Dragon's Milk även om rösterna var spridda. Efter det kom en liten julbonus i form av utlottning av boken Öl Smakerna Hantverket Stilarna

2016-12-02

Systembolaget: Små partier 2 december 2016

1 december 2016.
2 december 2016 (typ nu när det här publiceras) kommer det ut nyheter i varierande omfattning till Systembolagets hyllor:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medelliterpris: 140 kr. Medelalkoholhalt: 8,6 %.

2016-12-01

Kommande ölprovning: Milk stout


Efter klagomål på att ölprovningarna blivit lite för generella så har vi den här gången smalnat av temat ordentligt: Milk Stout. Kanske lite för smalt? Ja, men om jag slänger in någon sweet stout också?

Lördag 3 december 2016 15:00, dörren öppnar 15 minuter innan start. 250 kr per person och det är drop in som gäller.

Var? På De Klomp i Linköping!

2016-11-28

LHBF Vinterölsträff 2016


I lördags höll Linköpings Hembryggareförening den tredje upplagan av Vinterölsträff.

Jag var utsedd att vara huvuddomare för domardelen av träffen, men det var ett ganska lätt jobb eftersom domarkollegan Johan skött alla förberedelser och administration under provningen på det bästa möjliga sätt.

I Vinterölsträffen tävlar man med svart öl i 7 Mild Stout/Porter, 8 Kraftig Stout/Porter samt modifierade versioner av dessa stilar.

Vi var allt som allt 3 dömande domare, lite i minsta laget men det rullade på bra ändå. Något jag noterade under de år vi kört arrangemanget är att lägstanivån bara blir högre och högre: Vi hade inga uppenbart infekterade eller problematiskt oxiderade öl, och de som var … konstiga verkar ha varit så med avsikt. Jag har druckit betydligt sämre kommersiella öl än de som fick lägst betyg här.

26 öl var inlämnade, ungefär lika många som förra året. Tyvärr skrev jag inte upp vilka som vann, men jag utgår från att en lista snart kommer upp på LHBF-hemsidan.

Nå. Jag har dock en viktig sak att säga till er som lämnar in öl i klass 11 Specialöl:

Se till att ni beskriver ölen så detaljerat att det går att bedöma den efter rätt understil och den modifiering som gjorts! Flera av de modifierade/fatlagrade/specialvarianterna som vi bedömde saknade helt beskrivning. Visst, vi försökte göra det bästa vi kunde av situationen och gissade oss fram, men… Det blir sällan en vinnande öl under de omständigheterna. 

Andra hade vid inlämningen noterat sådant som ”kaffe, nötter och vanilj”. Bättre, men inte bra nog. Så ni som till nästa års träff (eller andra hembryggartävlingar) hittar på saker med er öl, skicka in en beskrivning som ”Imperial stout (8D) brygd med choklad och ananas” eller ”Brettjäst brown porter (7C) med knäckebröd och saffran”. Då blir vårt jobb mycket lättare och er öl mer rättvist bedömd!

Så, då var det sagt. Efter dömningen så åkte vi till själva träffen i Blåmesens lokaler. Här var det ungefär lika många öl i de två tävlingsklasserna och förköpsbiljetter som 2015, men det kände som om det var lite fler besökare. Stämningen var på topp, ölen god och jag fick stå och prata öl med åtskilliga andra besökare. Riktigt trevligt!

Arrangemanget verkar ha runnit på alldeles utmärkt, det är bara att bocka och tacka alla som varit inblandade!

2016-11-27

Mikkeller K:rlek Höst /Vinter 2016

En återkommande säsongsprodukt är K:rlek, samarbetet mellan Brill & Co och Mikkeller där en APA lanseras tillfälligt två gånger om året. K:rlek Höst/Vinter 2016 ligger på 5,9 %, innehåller Maris Otter, CaraMunich, Munich, Sauer och Chocolate-malt, havreflingor samt humle av sorterna Citra, Simcoe och Amarillo.

Färgen är guld, vätskan grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Det sjunker sakta ner till en tjock ring lämnandes lite rester på glaset.

Doften är tydligt humlig med massor av söta citrusfrukter och -skal. Aningar av gummi och apelsinjuice.

Smaken är besk med massor av citrusskal och grapefrukt. Godissötma, lime och citronjuice. Medelstor kropp. Eftersmaken har viss alkohol, grapefrukt, limeskal och aningar av gummi och bananskal. Avslutningen är humligt besk och balanserad.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små, friska och långlivade. Vätskan är mjuk och något tjock.

Det här är definitivt den grumligaste av ölen i serien, troligen också den mest humlefokuserade.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 11 november 2016 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 05/04/18.

2016-11-26

Systembolaget: Antinyheter december 2016 (länk)


Här borde jag skrivit en lista över vilka öl sån försvinner från det fasta sortimentet i december 2016. Men… Portersteken hann före mig att fråga efter den listan, och jag ser ingen anledning att dubblera det arbetet.

Så se listan här i stället.

Personliga reflektioner: Lite trist med Spitfire. En klassiker som jag drack mycket av på nittiotalet. Men… Senast? Minns inte. Om jag vill ha en öl i den stilen brukar jag i stället köpa London Pride.

Och Traquair House Ale? En verkligt klassisk öl, och troligen den första mikrobryggda ölen i Storbritannien. God. Men handlar jag? Nä.

Annars? Tja, öl kommer och går.

2016-11-25

Slottskällans Imperial Stout Barrel Aged 2012


Ja, det har varit mindre nysläppta öl recenserade här senaste månaderna – en medveten strategi för att i stället dricka upp det jag redan har köpt. Och få ändan ur med de där ölen jag sparat till ”ett speciellt tillfälle” som aldrig dyker upp.

Som den här: Barrel Aged Imperial Stout 2012 från Slottskällan. Jag har varit helt övertygad om att jag redan recenserat denna fatlagrade utgåva på 11 % när den kom ut hösten 2012. Men det hade jag inte. Den är inte ens inlagd i Beer Advocate-databasen.

Märkligt. Och lite trist, för då kan jag inte jämföra och se vad som hänt under de här fyra åren i skafferiet.

Friskt pys när jag öppnar flaskan. En mycket mörk varmbrun färg på vätskan som toppas av ett litet beige skum som försvinner iväg utan att lämna några rester efter sig.

Doften är bränd/rostad med en tydligt syrlig ton. Kaffe och nötter, växande chokladkola. En hel del alkohol. En frän pepprighet i bakgrunden. Men väldigt lite av de söta russintoner som jag väntat mig.

Smaken är kraftig, ja intensiv. Övergående värmande alkohol liksom något slags alkoholig beska. Rostade nötter, bränt kaffe och mörk choklad. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, pekannötter, norskt kolapålägg och lite Coca-Cola. Slutet är oväntat kort där alkoholen är det enda som dröjer sig kvar.

Kolsyran är kraftig, de få bubblorna stora och långlivade. Vätskan är kladdig och lite tjock.

Med reservationen för att jag inte vet hur den här smakade när den släpptes och att jag ofta har svårt att förstå storheten i fatlagrade imperial stouts så… Jag hade väntat mig att den här skulle vara betydligt mer avrundad, elegant och trevligt oxiderad än vad den är.

Jag tror att den tål ytterligare några års lagring.

2016-11-24

Systembolaget: Kvalat från beställningssortimentet december 2016


De här ölen i Systembolagets beställningssortiment har sålt så bra att de kvalat in i det ordinarie sortimentet december 2016:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, introduktionsdatum beställningssortimentet, pris

2016-11-23

Systembolaget: Nyheter i fasta sortimentet december 2016


Det kommer in nya öl till Systembolagets fasta sortiment 1 december 2016:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris
American Dream har blivit glutenfri och byter därmed varunummer. König Ludwig Dunkel är licensbryggd av Krönleins. Bath Ales Variety-pack innehåller en vardera av Gem, Barnsey, Wild Hare och Dark Side.

Oväntat mycket klassiska tyskar här. Trevligt, tycker jag.

Medelliterpris: 56:00. Medelalkoholhalt: 5,5 %.

2016-11-22

Samuel Smith's The Famous Taddy Porter

En ny recension av en öl jag druckit en hel del av tidigare. Våren 2009 recenserade jag den och gav 4,33 i betyg, jag var lyrisk och tyckte att det var en engelsk porter som gjorde allt rätt: The Famous Taddy Porter från Samuel Smith's är en engelsk porter på 5 %.

Det är också den sista ölen från Mariehamnsresan. Pust.

Färgen är mycket mörkt brun, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt. Det sjunker ner lämnandes en del rester på glaset.

Doften är mjuk, mörk och maltig. Muscovadosocker, katrinplommon, kakao, träkol och aningar av toffee och alkohol.

Smaken är torr och maltig med rostad malt, havregryn och en aning björnbär. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har viss ren alkohol, bränt träkol, mjuk beska och röda/svarta vinbär. Avslutningen är balanserad med torr rostad malt och lite beska.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är något mjuk.

Nej, jämfört med för sju år sedan tycker jag att den är något för lätt och tunn. Fortfarande en bra porter dock.

Betyg: 4. Tillgänglighet: Köpt på Alko. Pris: 4:31 € för 355 ml. Bäst före: JUN17.


2016-11-17

Põhjala Öö

Ikväll blir det en konsonantfri öl: Öö från estniska Põhjala. En imperial baltic porter på tunga 10,5 %.

Undrar vilka flera öl med enbart vokaler i namnet jag druckit? Hm, nej, jag går nog bet på det. Senare kom jag att tänka på X Porter, men nja… nje.

Färgen är svart, det två fingrar höga skummet är luftigt och ljusbrunt. Det sjunker snabbt ner utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt med massor av melass, farinsocker och pekannötter. Kryddiga toner av moget rödvin i bakgrunden.

Smaken är söt och rik med torkade frukter, träkol, farinsocker/bränt socker, mogna plommon, apelsinskal och vingummi. Medel till stor kropp. Eftersmaken har mjuk beska, värmande alkohol, torkad frukt, apelsinjuice och en aning lakrits. Slutet är alkoholhett med viss beska.

Kolsyran är mjuk, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är tjock och mjuk.

En trevlig baltisk porter, förvånande mogen för att vara under ett år. Öö betyder för övrigt ”natt” på estniska.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före: 08 02 17 (batch 187).



2016-11-16

Fuller's Past Masters 1926 Oatmeal Porter

Frugan hade köpte hem ett par Petit Chouxer med banan. Vad för öl ska man ha till sånt? Internet tipsade om oatmeal stout. Så fick det bli. Jag hade visst inte så mycket sådant hemma, men en flaska fanns i alla fall: Past Masters 1926 Oatmeal Porter, den senaste i serien med öl inspirerade av Fuller's historiska recept. Det är en engelsk oatmeal porter på 7,8 %.

Vätskan är svart, det två fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt. Det sjunker sakta utan att lämna några större rester efter sig på glaset.

Doften har en del röda torkade frukter, stekt kött, mörk choklad och en lätt aning av vanilj. Den är lättare än vad jag väntat mig.

Smaken är överraskande torr, nästan sträv. Torkade röda frukter/bär, passerande metallisk beska. Knäckebröd och apelsingodis. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, sträv beska, gammaldags fruktkarameller och lite fatlagrings-trä-toner. Alkohol, träkol, havregryn och katrinplommon i slutet.

Kolsyran är medelstark, massor av små lång-livade bubblor. Vätskan är medelmjuk och något torr i munnen.

Det är fullt möjligt att det här är en trovärdig återgivning av en oatmeal porter från tjugotalet (men var de verkligen så här starka då? Kanske?), men jag är inte så speciellt imponerad. Inte så jättemycket öl för procenten i alla fall.

Om den passade till bakverket? Tja, ölen dränkte de ganska försiktiga smakerna helt och hållet…

Betyg: 3,34. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2 september 2016 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 500 ml. Bäst före: END 2019.

2016-11-15

2016-11-14

Samuel Smith's Organic Chocolate Stout

Det är inte många öl kvar från höstens resa till Mariehamn… Men här är en av dem: Organic Chocolate Stout från engelska Samuel Smith's. Denna engelska stout är på 5 % och bryggd med malt, humle, rörsocker och kakaoextrakt.

Färgen är svart, det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt. Det sjunker sakta ner och lämnar lite rester på glaset.

Den rika doften är godissöt med tydliga toner av choklad och mörkt rörsocker. Lite toffee.

Smaken är söt med massor av mjuk choklad, farinsocker och en aning vanilj. Medelstor kropp. Eftersmaken är något mindre söt med växande toffee och en ren lätt beska. Det korta slutet är ganska lätt med chokladkola.

Kolsyran är medelstark till stark, de många små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Chokladsmaken är intensiv, men sötman blir efter en tag väl mastig. Jag är inte riktigt säker på när den här ölen skulle passa som bäst. Fast den fungerar oväntat bra tillsammans med salta pinnar.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Köpt på Alko. Pris: 6:13 € för 550 ml. Bäst före: JUN17.

2016-11-13

All In Beer Fest 2016


Ungefär samtidigt som jag bestämde mig för att hoppa över Stockholm Beer-festivalen i år så köpte jag biljetter till All In Beer Fest i stället. ”Ungefär som Mikkeller Beer Celebration” var det samlade omdömet från tidigare års besökare. Det lät lovande.

Och uppläggen är snarlika: Ett antal inbjudna bryggerier/fantombryggare. Identiska montrar. Två fatöl per pass, och när de är slut så är de slut. Samma pris för alla öl (25 kronor för 7 cl).

All infrastruktur fungerade oklanderligt: Insläpp, garderob, toaletter, pollettförsäljning, glassköljning. Etc.

Vi var på eftermiddagspasset på lördagen, men rapporter ger gällande att allt flöt på på de två kvällspassen. Bra jobbat!

Öl dracks, jag valde att inte göra några noteringar men försöker minnas vad jag tyckte:



Från det rätt nya Örebro Brygghus kom session-IPAn Half IPA. Välbalanserad, men trots att det var agens första öl var intrycket mest blaskigt.


Hos Dugges fanns Björröder Pils. Jag frågade vad för konstigt de gjort med den ölen. ”Ingenting!” svarade bryggaren ”Det är en vanlig jälka pilsner, kanske lite mindre tysk än första batchen”. Och, ja, det var en vanlig jäkla pilsner. En utmärkt sådan!



Något konstigt hade däremot Lycke Bryggeri (i Poppels gamla lokaler) gjort med sin Bluebird, en imperial stout med blåbär och laktos. Här körde de den genom en Randall fylld med vanilj och kaffe. Och det var definitivt kaffet som tagit över alla andra smaker. Gott.



Det fanns kanapéer som ett intressant och lite annorlunda tilltugg från Basque. Vi valde varsin Boqurones med kapriskräm, lök och selleri. Riktigt läckert!


Från holländska Brouwerij Kees kom Da Hong Pao, ett starkt barleywine med szechuanpeppar. En krydda jag gillar, men som också är ganska svårhanterad i matlagning. Här fanns inget av den intensiva pepparhetta som den kan ge, utan snarare en fruktig kryddighet. Den kändes dock övertung i alla smaker och sötman.


En av årets mest hypade svenska öl? Kanske… Poppels Projekt 009 Imperial Saison med röda och svarta vinbär har bär som samlats ihop bland landets öldrickare. Och… Jodå, den levererade med tydliga syrliga bärsmaker som blandade sig väl med jästens kryddighet. Riktigt bra!

Från Sahtipaja kom Ich Bin En Berliner GT Lime, en syrlig öl med rejäla mängder lime. Så pass att det kändes som att dricka något slags blandning av limejuice och ett överparfymerat skurmedel. Nja… Svårdrucken.



Hos Dugges stod Omnipollo-Henok och serverade Anagram Bourbon Barrel Aged Blueberry Cheesecake Stout. Jag frågade honom om hur man lyckades att genomföra ett projekt som det här, och han svarade med att ösa beröm över Dugges och de skickliga bryggare som jobbar där och lyckats ta en vild idé till en läcker vätska. Fast jag undrar över hur stor skillnad fatlagringen gjorde?



Vi var bara på festivalen i drygt 2½ timme, men det kändes ändå som att det räckte eftersom, ja, mängden öl är ganska begränsad och det inte fanns några kringaktiviteter. Men vi gick ändå därifrån mycket nöjda med upplevelsen.

2016-11-12

Öppen ölprovning: Skåne


Dagens öppna ölproving på De Klomp hade temat Skåne och… det är egentligen rätt häftigt. Genom åren har jag hållit i ett otal provningar på temat Svenska Småbryggerier men nu är de så pass många att vi kan köra provningar på delar av landet.

De drygt 50 gästerna fick sig lite småprat om ölen och bryggerierna. Det är ungefär så många som går att hantera i våra lokaler, tack så mycket för intresset som aldrig verkar ta slut!
  1. Höganäs African Pale Ale kallar de för session-IPA, och humligheten drog mer åt det brittiskt jordiga än det amerikanska. Hög hinabilitet på den där. 
  2. Brygghuset Finn Winter Special förde oss geografiskt från Höganäs till Landskrona. Ölen var klart i brittisk winter warmer stil med mjukt maltfokus. Välgjord.
  3. Åter Landskrona: Brekeriet Rhuboise skrev jag om här, och den här gången tyckte jag att rabarbern var ännu mer dominerande över hallonen. ”Den luktar som vår fermenterande kompost” påpekade en gäst.
  4. Från brett till DIPA och Helsingborg: Brewski Mangofeber är att betrakta som en modern klassiker. Fast frukten kändes lite mildare än som jag minns den.
  5. Lilla Ölfabriken Bryggarens Lakrits är en porter med lakrits bryggd i Malmö. Och det var inte lite lakrits, så en våg av sötlakrits som drog åt salmiak mötte oss. En riktig efterrättsöl.
  6. Sist, tyngst och starkast: Charlis Svart på 10 % var en välkomponerad imp stout som satsade på raka smaker snarare än komplexitet. Från Trolle Ljungby… Jag har tidigare tyckt att ölen från bryggeriet haft infektionsproblem, men inga spår av sådant här.
Handuppräckningen var som det ska vara: Splittrad. Men till slut utsågs Bryggarens Lakrits till eftermiddagens vinnare.

Kommande provningar:
  • 19 november Juletider
  • 26 november Belgien III
  • 3 december återkommer jag med den ganska smala provningen Milk Stout

2016-11-11

Beerbliotek Mocha Latte Stout

För exakt en vecka sedan gick vi vidare till Haket i Göteborg.  De hade olika öl att välja mellan. Efter noggrant övervägande och kunnig ledning av Thomas i baren så blev det en lokalt brygd sweet stout: Mocha Latte Stout på 8 % från Beerbliotek.

Det fyra fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt. Vätskan är svart med en brun kant.

Doften är kaffesyrlig, det drar åt kvarglömt kaffe i plåtburk och bränd smörkola.

Smaken startar med torrt kaffe. Växande syrlighet och rostade toner. Knäck. Stor kropp. Växande sötma i eftersmaken. Kaffekarameller, skumbananer och smörkola. Sött rostat slut.

Kolsyran är mjuk, medelstora långlivade bubblor. Mjuk vätska.

Trevlig kaffesmak, ren och snygg. Söt men inte överdrivet tung.

Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Burk på krogen. Pris: 89:00 för 330 ml. Bäst före: 2019 09 26.


Haket är ju trevligt, så vi fortsatte på det inslagna spåret.


En skvätt Blanton's Gold Edition och en Dark Horse Plead the 5th, en rekommenderad kombination.


Man kan bara inte besöka Göteborg utan att hinka i sig en Carnegie Porter. Och en flaska från 2006 trollades fram ur källaren. Behagligt.


2016-11-09

WarPigs/Mikkeller/bob hund Dansa Efter Min LakritspIPA

Bild: bob hund.
Jag hann en öl till på The Rover i fredags. En lite… konceptuell öl, kanske?

bob hund hade releasefest för sitt senaste album på WarPigs i Köpenhamn för en tid sedan. I samband med det bryggde de en öl tillsammans med Mikkeller: Dansa efter min lakritspIPA. En session-IPA på 6,8 % bryggd med lakritspipa.

Det går inte att göra parodi på det här…

Färgen är mörk bärnsten, vätskan något grumlig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det lämnar en hel del rester efter sig på glaset.

Den något råa syrliga doften innehåller syrliga frukter. Citrusfrukter och kanske lite vanilj.

Smaken startar med en kraftig beska och växande citrusjuice. Tydlig smak av sötlakrits, pomerans och grapefrukt. Medel till stor kropp. Avtagande lakrits i eftersmaken, och en växande fruktgodis-sötma. Stor sötma och en del lakritspulver i slutet.

Medel till stor kolsyra, stora långlivade bubblor. Medelmjuk vätska.

Jag imponerades över den tydliga och lätt identifierbara smaken av lakritspipa. Men samtidigt är det också en kompetent, om än lite oslipad, AIPA.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 85:00 för 300 ml.

2016-11-08

Dugges/Sesma The Wild Wild Yeast

Bild: Dugges.
Helgen tillbringades i Göteborg, i första hand för att besöka All In Beer Fest. Men lite krog hanns också med, och vi började med The Rover. En ost- och charkplanka togs in, och till det en öl från Landvetter…

Dugges har bryggt en syrlig saison med lingon tillsammans med spanska Sesma Brewing: The Wild Wild Yeast. 4,5 %.

Vätskan är något grumlig, färgen är orange-bärnsten. Det låga varmvita skummet sjunker ner till en ring.

Doften är söt med mogna mandariner, honung, syrliga bär och mineraltoner.

Smaken inleds med en tydlig fenolisk bismak av plast. Den försvinner långsamt iväg och ger plats åt en viss syrlighet och en rejäl mjuk sötma. Mineraler och mandariner. Medelstor kropp. Syrlig eftersmak med äppelgodis. Kort slut med syrlig äppeljuice och äppelsyra.

Medelstor kolsyra, många medelstora långlivade bubblor. Vätskan är något kladdig.

Jag saknade lite av den tydlighet som de syrliga Dugges-fruktölen brukar ha. Och stördes en hel del av den inledande plastigheten.

Senare tillägg från Dugges:
Den är jäst till 100% med Kluyveromyces. Det är Sesma Brewing som lyckats kultivera en stam från de vingårdar som ligger runt Sesma i Spanien.

Det är jästen som ger syran, inget annat.



Betyg: 3,03. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 300 ml.

Tilltugget.