2015-07-30

Dagens meh


Allt var förberett.

Ölen lagom kyld, LibreOffice startat.

Glas och öppnare på plats.

Och så, när jag slår upp den i glas och på BeerAdvocate, inser jag att jag redan recenserat BrewDog Hello My Name Is Little Ingrid.

Meh…

Fast den kanske fått aningen lättare beska och något tydligare bärighet sedan då? Kanske. 

2015-07-28

Synkronisitet


I förmiddags läste jag den här texten om att engelska Ilkley köpts upp av en av sina före detta anställda, och att fler sammanslagningar i branschen är att vänta. 

Och så, några minuter senare, ser jag att exakt det som ”Stonch” förutspådde händer i Göteborg: All In Brewing och West Coast Brewing startar ett samarbete.

2015-07-27

Grebbestad IPL

Grebbestad Bryggeri har ända sedan starten 1994 varit inriktade på lageröl, med dubbelbocken Lunator som med rätta mest kända öl. Rätt logiskt att de nu bryggt en India Pale Lager/Double Pilsner på 6 %: IPL är humlad med såväl Cascade och Citra som Magnum och Perle.

Vätskan är helt klar, färgen mörkt guld – koppar. Det fingertjocka skummet är vitt. Det håller sig kvar ett bra tag och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är mjuk med såväl citrus som blommor. Söt knäck och en aning smörkola. Påminner mer om en svag bock än en modern IPL.

Smaken startar med en medelstor beska och en torr maltbas. En hel del blommig humle och citrusskal. Deg, marsipan och lite gröna växter. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren förutom en sträv grön smak. Kakor och beska örter. Avslutningen är söt med mjuk beska och gröna växter.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk.

Grebbestad vet precis hur man brygger en traditionell lager. Att hantera modern humle verkar de inte riktigt lika bekväma med, speciellt om tanken är att ölen ska ha rejäl humlighet. Efter ett par ytterligare klunkar kommer jag plötsligt på det: Det var ungefär såhär de första svenska IPA-försöken smakade kring sekelskiftet…

Undrar vilka andra öl som lämnades in i den här offertomgången? 

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2015. Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: 06 ÅR 16.

2015-07-26

3 öl just nu

Jag fick en utmaning i eftermiddags av en gammal vän:
Skriv om tre öl som finns på systemet just precis nu som man inte bör missa.
Antaget!

Jag antar att med ”finns på systemet” så ska det finnas i hyllan på ett flertal butiker.
  1. Hofbräu München Original. Om det blir någon mer varm sommardag i år är en münchen helles brygd med en aning vete vad som behövs för att friska upp och släcka törsten. Det är ingen öl som utvecklas med varje klunk, eller har en komplex smakkomposition, men det den gör, gör den bra. 

  2. Fuller's London Porter. En verklig klassiker till, en som också är lätt att gå förbi. Men nu har vi en riktigt behaglig och silkeslen londonporter på halvlitersburk i ordinarie sortimentet så vore det synd att inte… Gå till en secconhandaffär, hitta fram en sejdel och sätt dig med den här en kylslaget regnig onsdagskväll. Kanske med en portion pannbiff med mycket lök och färsksaltad gurka? 


  3. 3 Fonteinen Oude Geuze. En av världens 5 bästa suröl finns på hyllan. Köp. Det gör inget om du råkar glömma flaskan i källaren 20 år. Eller så dricker man den nu till en charkbricka eller en gräddig hummersoppa. Jag har besökt bryggeriet och kan inte förstå hur man kan få fram en så hantverks- och tidskrävande dryck till det här priset. 
Bild: 3 Fonteinen.
Okej, så mycket ”just nu” kanske det inte blev. Men tre klassiska europeiska öl som är väl värda att (åter)upptäcka.

2015-07-25

Bok: Ölbryggarboken - brygg ditt öl hemma


Antalet hembryggarböcker har blivit allt fler under de senaste åren. En av dem är Ölbryggarboken med underrubriken Brygg ditt öl hemma av Peter M. Eronson som kom i slutet av 2014.

Det är inte hans första ölbok: 2009 kom Sveriges ölkrogar (recension), året efter den mycket trevliga Öl - kunskap ger mersmak (recension) och i slutet av 2012  recenserade jag hans Öl från fat och flaska här. Han har dessutom en egen ojämnt uppdaterad ölblogg.

Vid utgivningen av den här fick jag ett exemplar att recensera med orden ”Det är ingen brådska”. Vilket är helt fel sak att skriva till mig. Men nu efter ett mycket drygt halvår har jag läst igenom boken ett par gånger.

Jag har aldrig bryggt öl helt själv, men har hänt med några gånger och har onödigt mycket teoretisk bakgrund till det hela. Det är de ögonen jag har läst den här boken.

Mitt samlade krassa omdöme, för att börja med det,  blir ”en rörig bok som försöker för mycket för antalet sidor”.

Boken börjar med genomgång av malt i teori och praktik. Därefter kommer en genomgång av mäskning (av olika slag) och lakning samt de möjliga rasterna under mäskningen. Här hade jag väntat mig en lika detaljerad beskrivning av vörtkokningen, men i stället hittar jag ett uppslag med en tabell över olika maltsorter följt av en genomgång av råfrukt. Efter detta en intervju med en hembryggare.


Jag har letat, men vörtkoket tas bara upp med några meningen i en punktlista över bryggprocessen, men räknas inte upp i registret. En bagatell kan tyckas, men den här blandningen av faktauppslag, handledning i processen, intervjuer och bilder som lika väl kan vara instruktioner eller stämningsskapare. Det är svårt att följa med i boken oavsett vad man ska använda den till.

Bryggprocessen beskrivs för såväl extraktbryggning, BIAB och helmäskbryggning. För den senare kommer bildinstruktionerna i oordnig på sidan, troligen av layoutskäl:


Andra halvan (knappt) av boken upptas av recept, ofta med buskis-ordvitsande namn som verkar så populära bland hembryggare. En hel del av textsidorna har en bakgrund som jag tror ska ge intryck av marmorering. Det hade kanske funkat och lättat upp, om det inte vore för att exakt samma mönster finns på alla sidor. Fånig detalj igen, men ändå.

Men helhetsintrycket (utan att veta om det är så) blir att det ursprungligen varit en tjockare bok som under någon del av processen bantats ner till 157 sidor, och innehållet har stuvas om under tiden.

Om man plötsligt inser att det vore kul att brygga öl rekommenderar jag i stället Brygg öl av Henok Fentie och Karl Grandin (recension) som första bok: Den är gjord för att bara köra igång (med helmaltsbryggning) och sedan lära sig mer allt eftersom. När man sedan törstar efter mer detaljer och teori så är min rekommendation How To Brew av John Palmer (förstaupplagan kan läsas gratis här), köplänk här.

2015-07-23

Systembolagets Lokala Småskaliga nyheter augusti 2015


På begäran... 2 3 augusti 2015 kommer följande öl att lanseras i det lokala och småskaliga sortimentet. Jag har valt den lata vägen och presenterar bara ölen med varunummer, namn och i vilken kommun de tillverkas vilket är en ledning till i vilka butiker de kan dyka upp. Vissa av ölen, oklart vilka, kommer också att gå att beställa styckvis till andra butiker.

Jag erkänner gärna att det finns flera bryggerier i listan som jag aldrig hört talas om tidigare.

Updatering: Fyra av ölen i listan kommer inte att lanseras, jag har strukit över dessa.

Nummer, namn, område
  • 30568, Byaregårdens Fröjd, Varbergs kommun
  • 30583, Roslags Näsby Kråkudden Ljus Lager, Täby Kommun
  • 30581, Båstads 520 Lager, Båstads kommun
  • 30569, Waxholm Premium Lager, Vaxholm kommun
  • 30590, Hönöbryggeriet Lager, Öckerö kommun
  • 30584, CAP Bohemian Rhapsody, Upplands-Bro kommun
  • 30591, Jädraöl Solkatt, Sandvikens kommun
  • 30587, Äppelbo Svenne Rubins Öl, Vansbro kommun
  • 30565, Walhöll Valkyria California Common, Smedjebackens kommun
  • 30562, Fängelset Double India Pale Lager, Västerviks kommun
  • 30592, Lundabryggeriet Migranten Pale Ale, Lunds Kommun
  • 30600, Waxholm Pale Ale, Vaxholm kommun
  • 30563, Rocket Brewing Club Tropicana Pale Ale, ?
  • 30567, Walhöll Embla Pale Ale, Smedjebackens kommun
  • 30566, Walhöll Ask Pale Ale, Smedjebackens kommun
  • 30570, Waxholm Bitter Ale, Vaxholm kommun
  • 30586, Falu Guld Ale, Falu kommun
  • 30580, Stenhammaren Attaque Ale, Sundsvalls kommun
  • 30588, Ängö Ängöl 5, Kalmar kommun
  • 30594, Närke Örebro Bitter, Örebro kommun
  • 30595, PKLK Public Service American Pale Ale, Tyresö Kommun
  • 30582, Nya Carnegiebryggeriet J.A.C.K. Session India Pale Ale, Stockholms stad
  • 30589, Heavy Metale Dead Man's Hop India Pale Ale, Vallentuna kommun
  • 30598, Villovägens Falu Röd, Falu kommun
  • 30564, Ghost Brewing Mosaic in Blocks IPA, ?
  • 30577, Hantverksbryggeriet Indianen India Pale Ale, Västerås stad
  • 30599, Költur No Name Evölution India Pale Ale, Södertälje kommun
  • 30597, Sundbybergs Köksbryggeri Lasse i Gatan, Sundbybergs kommun
Det stora utropstecknet här är för min del Örebro Bitter, Närke Kulturbryggeris första egna öl på Systembolaget.

2015-07-22

Systembolagets små partier 21 augusti 2015

Bild: Omnipollo
Det andra släppet av små partier i augusti 2015 kommer den 21:e och innehåller de här ölen:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medel-literpris: 118:17. Medel-alkoholhalt: 9,08 %.

Sur Amarillo har jag druckit en gång i tiden på Haket och minns den som... tja, småtrevlig. Yellow Belly har jag dock klara minnen av att vara en helt fantastisk imp stout med massor av jordnötssmör i smak och doft, utan att en enda nöt fått sätta livet till.

2015-07-21

Systembolagets små partier 7 augusti 2015


Snart är Systembolagets nyhetssemester över för den här gången... Följande öl lanseras i olika utsträckning fredagen den 7 augusti 2015:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Medel-literpris: 147:90. Medel-alkoholhalt: 9,33 %.

Om jag skulle välja ut en enda öl att satsa på det här släppet blir det tveklöst den baltiska portern från Beerbliotek, deras engelska porter var fantastisk (recension) och förväntningarna på den här är högt ställda.

Ölen från All In Brewing, är det en berliner weisse? Det rä vad jag gissar i alla fall.

Och... Så har jag fått listan över Tillfälligt Sortiment Lokalt och Småskaligt som släpps 3 augusti. Jag har tidigare hoppat över de listorna, det känns som intresset för dem blir för spretigt. Finns det något intresse att jag skriver in dem med?

2015-07-20

Gänstaller Oppigårds Slåtteröl

Akkurat, ölkrogen i Stockholm som brukar nämnas som en av världens bästa, fyller 30 20 år i år. För att fira detta lät man en av deras stamleverantörer av öl, Oppigårds, åka ner till en av deras andra favoriter Gänstaller-Bräu i Bamberg för att brygga deras amerikanska lageröl Slåtteröl på traditionellt sydtyskt sätt: Öppna kylskepp och (tror jag) dekoktionsmäskning. Resultatet blev en ljus lager på 5 %: Gänstaller Oppigårds Slåtteröl.

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka luftiga vita skummet sjunker ner snabbt till ett tunt ojämnt lock.

Doften är något söt med massor av mjuk pilsnermalt. Aningar av gräs, klöverblommor, hö och nybakt formfranska. Lätt ren beska. Den är mycket balanserad, elegant och komplex.

Smaken är extremt mjuk med massor av färskt bröd, hö och blommor. Aningar av smör och mineraler i bakgrunden. Ren måttlig beska. Eftersmaken är om möjligt ännu mer mjuk och följsam med en lätt aning av apelsinskal, men den handlar nästan bara om malten: Surdegsbröd, lite knäckebröd och en lätt aning av flingsalt. Avslutningen har toner av bröd och blommor.

Kolsyran är lätt, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Tillsammans med den medelmjuka vätskan känns det nästan som att dricka en självrunnen öl i Franken.

En fantastisk lager, med bara en uns av modern humle. Tillräckligt för att göra denna öl friskare än många av de andra frankiska lagerölen. Jag är kär.

Min frus farmor brukade påpeka att man aldrig skulle köpa några varor av utgående modell eller sort: "Tänk om man fastnar för den, då kan man aldrig mer köpa den. Och då blir man besviken!" var hennes visdomsord som ringer i mina öron nu när jag inser att det inte finns mer av denna kvar inom en radie om 10 mil. Vilket är tråkigt värre eftersom jag gärna hade velat ha en låda hemma inför kommande semester.

Betyg: 4,83. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juli 2015 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 500 ml. Bäst före: 20.01.16 (batch F).

2015-07-18

Öppen ölproving - Veteöl

Dörrarna till nybyggda delen är på plats.
Så var det för en gångs skull en andra provning hos De Klomp samma månad, och det blev Veteöl. Om jag tolkar mina filer rätt så är det femte gången för mig med detta tema, delvis för att Bobo inte gillar typen.

Lite mer än tjugo gäster trotsade sol och vind för att få i sig fakta och följande öl:
  1. Kronenbourg 1664 Blanc inledde. ”Smaken är läskande frisk med toner av örter och citron och en liten ton av bröd.” tycker importören Carlsberg. Sockerkladdigt lamonadig med massor av aprikoser, tycker jag. Rätt god för att vara den typen av öl, dock. 
  2. Avery White Rascal hade lite mer humle och beska (det var inte svårt) men höll sig mer åt det klassiskt belgiska än amerikanska. Trevlig och rätt lit Hoegaarden Wit
  3. Weihenstephaner Kristal är den vanliga hefeweizen, men filtrerad. Givetvis hittas toner av kryddnejlika och mogen banan, men den kändes lite lättare och mindre komplex än den vanliga. Min favorit på den här provningen.
  4. Sigtuna Weizen är en relativt ny öl, en tysk hefeweizen med amerikansk humle. Och detta märktes med toner av citrusfrukter och lite rejälare beska.
  5. Vedett Extra White är en klassiker på De Klomp, och brukar rekommenderas till musselgrytorna. Läskande med en tydlig ton av vetemjöl i eftersmaken.
  6. Siren White Tips var alltså sist ut, och här var det (förhållandevis) rejält med humle, grapefrukt och kåda. En trevlig kontrast mot de andra ölen.
Handuppräckningen var rätt jämn mellan Sigtuna och Weihenstephaner. Nästa vecka, 25 juli 2015 16:00, återkommer Bobo med full svada och sex olika Session-IPA!

I utbyggnaden händer det saker.

2015-07-17

Ölbloggarstafett 2015: Lästips


#ölbloggstafett2015

Idén kom ursprungligen från Joel Linderoth, ölskribent på Expressens Mitt kök. Han mindes den ölbloggar-stafett som vi båda medverkade i 2010 (mitt bidrag hittas här). Det var ju kul, varför inte köra den igen? Så blev det, jag högg tag i organiserandet och snabbt ställde sju skribenter och medlemmar i SÖF upp. Det finns plats för fler, hör av er i så fall.

Jag fick mitt ämne av Uffe på Karlströms Malt:
[…] Med detta skrivet så är det då dags för mig att lämna vidare stafettpinnen till Magnus Bark på Ofiltrerat. Jag var frestad att skicka med en liknande fråga om Magnus favoritbryggeri i Sverige men det känns lite för billigt. Magnus var under en tid Ölbloggaren med stor bokstav i Sverige. I mångt och mycket håller han kvar den platsen även om det finns flera andra kanaler att välja mellan. Som ledande ölskribent och eftersom jag vet att du läser väldigt mycket så skulle jag vilja höra lite om dina favoriter. Det kan vara en skribent, en enskild artikel, en bok eller varför inte något av varje. Lyft fram några positiva läsupplevelser som du vill dela med dig av.
Efter en del funderande så blir det hela 10 texter (i varierande form) som genom åren format mitt ölintresse/skrivande, i något slags kronologisk ordning:
  1. Michael Jackson
    Det går inte att komma förbi denne gigant bland ölskrivare, det var han som under 1970-talet definierade hur man fäster öl i ord. Och som började rita upp det stilträd som vi idag fortfarande förhåller oss till. Oavsett om man läst hans böcker eller inte så följer man som ölskribent i Michaels fotspår.

    Mina exemplar av Stora Boken Om Öl respektive Stora Ölboken och Beer Companion blev vältummade under sent 90-tal och tidigt 00-tal. Mindre nu, dock: Mycket av den (Brittiska) ölhistoria han beskrev har visat sig vara rena myter som han traderat vidare från sin uppväxt på puben.

    Avsnitten om övriga världen är givetvis föråldrade, de är trots allt skrivna för 15-20 år sedan. Böckerna är trots det fortfarande väldigt läsvärda, inte minst när han kommer in på belgisk öl.
  2. Todd och Jason Alström / Beer Advocate / Beer Advocate Magazine
    När jag kring sekelskiftet blev allt mer intresserad av öl i alla former hade fanns det inte så mycket information om öl på nätet. Om ett bryggeri hade en hemsida var det oftast något statiskt med bilder på bryggverket, några flaskor och en uppmaning om att ringa om man hade några frågor.

    Sökte man efter ölsorter så hamnade man oftare eller inte på den bostonbaserade sidan BeerAdvocate, som startats 1996. Ursprungligen med tanken att dela med sig av information om var man hittade färsk öl, men allt eftersom blev det mer av recensioner, forumdiskussioner och topplistor. På gott och ont är siten ett personligt och ibland oförutsägbart projekt. Fast mindre nu, den senaste ombyggnaden har de faktiskt förvarnat om.

    Många av recensionerna kommer från grundarna bröderna Todd och Jason Alström, vars korthuggna adjektivsprängda recensionsstil snabbt blev en stor inspiration för hur jag skrev.

    2007 startade de papperstidningen Beer Advocate Magazine vilket lämnade ytterligare plats för deras recensioner, och en insyn i den amerikanska ölvärlden som jag annars inte fått.
  3. Skumgardiner
    Jag var inte först med att blogga om öl på svenska, men det fanns inte heller så många andra när jag startade i juli 2007. Den jag minns bäst nu är Skumgardiner, som höll på i ytterligare några år. Jag vet inte riktigt vilka som skrev på sidan eller var de fanns fysiskt, de var med och påverkade att jag alls satte igång.
  4. Öl är gott, resor är kul
    Signaturen Gyllenbock älskar öl och resor lika mycket, och på ett underhållande sätt berättar han om sina upplevelser utan att bli för för intern eller att hänfalla till tråkiga listor på tickade öl. Jag blir alltid på lite bättre humör av att läsa det han skriver.
  5. Double Bastard Beer Blog
    Plötsligt en dag hösten 2008 var han här, och han var skitsur. På dåliga öl, hycklande importörer, ljugande bryggare, jobbiga myndighetspersoner, klumpiga mässarrangörer och ännu fler dåliga öl.

    Den anonyme bloggaren hyllade det han gillade, men oftare utdelades verbala smockor till de som förtjänade dem. Jag stod förundrat bredvid och var avundsjuk på att någon vågade skrika ut alla dessa obekväma sanningar. Han höll på i ungefär ett år innan han försvann lika snabbt som han dykt upp.

    Några år senare kom han tillbaka igen, då som den något mindre arge Beer Sweden-krönikören Fredrik Berggren.
  6. Ron Pattinson
    När man skriver ölhistoria så läser man i någon redan skriven bok och för det vidare. Ofta är det fel (och kommer inte sällan från nummer 1 på denna lista). Då är man tacksam att brittisk-holländske Ron Pattinson tillbringar långa dagar i de dammigaste arkiven där han allt eftersom ställer upp tabeller över de historiska sanningarna och skapar historiska ölrecept. Utan Shut Up About Barklay Perkins hade vi vetat mycket mindre om gårdagens öl!

    Jag hoppas verkligen att något svenskt bryggeri börjar intressera sig för hans receptsamlingar.
  7. Manker Beer
    Ännu mer avund: Manker och hans gäng vinklar (nästan) alltid det de skriver om till något kul och underhållande. Det ligger mycket hårt jobb bakom deras blogg, men de får det att se så lätt och självklart ut. När jag sitter hemma och tjurar är de alltid på väg till nästa sköna häng. Sveriges bästa ölblogg? Utan tvekan!
  8. The Oxford Companion to Beer
    Den första uppslagsboken om öl kom 2011. Det blev en del bråk om denna tegelsten då, inte för att det fanns en hel del fel i den utan för redaktionens småarroganta attityd till detta faktum. Att ett så stort och banbrytande verk skulle vara perfekt i första upplagan hade varit omöjligt, och ett stort antal rättningar fanns på en nu tyvärr nedstängd site. Trots detta är boken det ställe jag går till när jag behöver en komprimerad sammanfattning av något som rör öl. Jag hoppas mycket och ivrigt på på en reviderad andraupplaga.
  9. Pivní Filosof - Beer Philosopher
    Det är lätt att man fastnar i en värld där alla tycker likadant om samma saker, inte minst så i ölvärlden. Om man läser en argentinsk-tjeckiske författaren och översättaren Max Bahnsons blog så minskar den risken betydligt. Hans åsikter är tydliga: Öl ska vara gott, billigt och berusande (och helst traditionellt tjeckisk). Craft Beer-världen (om den alls existerar) är förljugen, naiv, girig och full av ryggdunkare. Allt deta har han tagit på sig att avslöja och håna.

    Det är delvis tänkt att provocera, och stundtals blir jag själv mycket provocerad. Men jag har också blivit mer kritisk på vad som händer och vad jag skriver om. Tyvärr kan han bli lite enahanda att läsa i längden, men det tar jag gärna.

    Stämningsindikator: Titeln på eboken The Unbearable Nonsense of Craft Beer - A Rant in Nine Acts. Rekommenderad läsning: Texten om hur Gambrinus lurade de tjeckiska ölnördarna.
  10. Allt utom en stor stark
    Sist ut: En bok som både var rätt dyr och tilltagande knepig att få tag i… När Nynäshamns Ångbryggeri började fundera över sin egen historia och vad som egentligen hände när så insåg de snart att de hade en unik berättelse som var värd att spara för eftervärlden. Allt utom en stor stark ser tillbaka på en tid när ett nystartat litet bryggeri inte kunde luta sig tillbaka på någon annans erfarenhet eller använda existerande infrastruktur. En fascinerande berättelse om hårt arbete, envis kamp och goda öl. Jag är osäker på om boken alls finns kvar för försäljning eller hur man får tag i den. Recension finns här
Nå, jag hoppas att det var lite tips på läsning som vidgar ölkunnandet hos er läsare. När jag tittar på listan så är det fler blickar bakåt än framåt, men det är samtidigt blickar från gårdagens framtid.


Nästa etapp av ölbloggstafetten ska springas av Joel Linderoth. Och jag funderar, inte så lite själviskt, såhär:

Alla kan ta en pensel, doppa den i färg och sätta den mot en målarduk. Men ytterst få kan hantverket att skapa en uttrycksfull målning, ett konstverk. Dels måste det finnas en vision i huvudet, dels ska man kunna hantverket att styra sina muskler så att tanken kan få fast form. Skrivande är inte mindre hantverk det, även om det här är mer huvud än hand. Det här är något som jag vet att Joel bemästrar.

Så uppgiften är att ge minst 5 konkreta tips på hur man skriver bättre text, med ett litet extra fokus på ölbloggande.

2015-07-14

Nääs Pale Ale

Den senaste ölen från Nääs Gårdsbryggeri är en APA på 4,9 %: Nääs Pale Ale. Pilsnermalt, caramalt och crystalmalt. Humlesorterna är Cascade och Amarillo.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är något grumlig (det försvinner inte när den blir varmare). Det fingertjocka skummet sjunker snabbt till ett tjockt vitt kompakt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är gräddigt humlig med viss maltsötma. Grapefrukt, torkade apelsinskal och limejuice. Aningar av knäck i bakgrunden.

Smaken är något besk med citrusskal och knäck. Grapefrukt och gröna växter, lätt ren sötma. Lätt blaskig kropp. Eftersmaken är något sträv med grön humle, lätt beska och hö. Det långa slutet är beskt och rent.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk.

Inga felsmaker att prata om, men på tok för lätt och blaskig.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga och lokala sortiment i Linköping och Södra Östergötland. Pris: 23:60 för 330 ml. Bäst före: 25-02-16.

En sväng förbi Brewers Beer Bar

Man tar en enda bild och så blir den suddig.
Var förbi Göteborg i söndags, mest för fotboll. Passade på att ta bussen till Järntorget och besöka Brewers Beer Bar på Tredje Långgatan.

Krogen har nu fått en stor trevlig uteservering som jag satte mig vid eftersom jag kommit några minuter innan öppningsdags. Delar av den hade en avspärrning i form av cask-tunnor. En märkt Ölands Gårdsbryggeri. Rena fornlämningen. Tittade mig runt, funderade över kvarterens utveckling senaste åren och insåg att jag skådade gentrifiering i verkligheten.

Strax öppnade ställets ölmästare och fantombryggare Victor. Jag förklarade att jag främst var sugen på något torrt och riktigt utjäst. Han rekommenderade raskt ett par öl från det egna märket All In Brewing, två varianter på det välhumlade veteölet Wheat Seems To Be The Officer Problem: Dels varianten Yellow Label som funnits några år, dels Blue Label som hade jäst med Weihenstephaner-jäst. Den senare var mycket tyngre, maltigare och mörkare. Jag föredrog nog den vanliga versionen.

Tiden gick fort, och på väg ut fick jag prova en slurk av en öl det snackats mycket om: Tropic Thunder som bryggs av Dugges och Stillwater, en syrlig fruktöl. Jag brukar klaga på att dagens fruktöl inte är speciellt fruktiga, men här fanns inga sådana problem: Här var det som att dyka i en pool fylld med färskpressad juice! Ananas, passionsfrukt, mango, mogna bananer och vita druvor noterades.

Magisk. Victor förklarade att de använt sig av fruktkoncentrat för att kunna få i så mycket smak som möjligt utan att störa jäsprocessen alltför mycket.

Sedan väntade åter buss 60 på att ta mig till Gamla Ullevi. Vilket var lite trist, jag hade gärna stannat längre.

2015-07-09

Siren / Omnipollo / Niklas Johansson Life Is A Peach

Den andra vinnaren av Omnipollos tävling för svenska hembryggare vanns av Niklas Johansson, som fick brygga sin öl kommersiellt hos Siren Craft Brew i England: Life is a Peach är en AIPA på 6,4 %. Förutom de vanliga ingredienserna har persikor och laktos tillsatts.

Färgen är kallt guld (7 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tjockt fast lock. En del rester blir kvar på glaset.

Doften är torr-syrlig-besk, jästprofilen påminner mer om Saison än IPA. Toner av exotiska frukter som carambole, omogen kiwi och gröna vindruvor.

Smaken startar torrt och beskt. Växande söta fruktiga toner av persikor/aprikoser och söta apelsiner. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en mjuk och ändå intensiv sötma, torra smaker av gröna/omogna frukter och citrusskal. Avslutningen är söt med balanserande beska, sött-syrligt fruktgodis och lite plommon.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna kraftiga och långlivade. Vätskan är mjuk och något tjock.

Det här var en verklig smak-bergochdalbana: Smaker kom och gick på ganska oväntade sätt. Ibland var det bara konstigt, ibland jättegott. En oberäknelig öl, som därför inte får något toppbetyg. Även om det här är en tävlingsvinnare hade jag lätt sett den här ölen som en ren Omnipollo-produkt, eftersom fantombryggeriet verkar vara i en period av öl med frukt och laktos just nu.

Betyg: 3,72. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 5 juni 2015 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 110516 (batch G428).

2015-07-08

Bok: Mikrorebeller - Den svenska ölrevolutionen


Ibland kan det vara bra att låta saker ta tid. Som att läsa den här boken: Mikrorebeller – Den svenska ölrevolutionen av Jonas Henningsson (text), Hasse Lindén (foto), Michael Wall (redaktör) och Jenny Tenenbaum (art director).

Upplägget är ganska enkelt och påminner en hel del om de långa reportage man kan läsa i livsstilsmagasin: Ett antal personer som på olika sätt bidragit till det Ölsverige vi har idag intervjuas, illustrerade av (väldigt välgjorda) fotografier och detta blandas med matrecept från de medverkande.

Följande bryggerier etc medverkar och får berätta om sin syn på öl, bryggande och läget i landet:
  • PangPang
  • Södra Maltfabriken
  • South Plains
  • Brekeriet
  • Ocean
  • Beerbliotek
  • All In Brewing
  • Poppels
  • Ölrepubliken
  • Akkurat
  • Oliver Twist
  • Eskilstuna ölkultur
  • Oppigårds
  • Beer Studio
  • Stockholm Beer & Whiskey Festival / Swedish Beverage
Boken kom ut i samband med Stockholm Beer 2013, och samtliga intervjuer är gjorda under första halvåret 2013. Boken ger en stark upplevelse av ”just nu”, och det är det som gör den så intressant.

Framför allt nu, ett par år senare, när man lite mer vet hur det gick med alla planer, drömmar. ombyggnader och öllanseringar.

Jag ser gärna det här som den logiska uppföljaren till Sveriges Ölbryggerier (recension) som på samma sätt gav en knivskarp bild av Ölsverige 2007. Väldigt mycket har hänt under de här sex åren, även om jag själv kanske inte håller med om ordet ”revolution”


Det märks att det är proffs som gjort boken, bilderna är en bidragande orsak till stämningen och jobbar med texten snarare än att bryna av. Och det utan att de blir förutsägbara genrefoton. Texten är väldigt snabbläst, sidorna bara flyger förbi och de faktafel jag hittat är få och obetydliga (jag minns just nu inget konkret exempel).

En bok som jag rekommenderar, inte minst som ett kommande historiskt dokument.

Boken kan köpas från de vanliga nätbokhandlarna: Prisjakt-länk. Eller hos Beer & Beyond

2015-07-06

Brounov Olívětinský Opat Svetlý Ležák

Bild: Pivovar Brounov.
Efter lördagens fotboll, som jag åkte kollektivtrafik till och från, traskade jag igenom Berget och Östantill i Norrköping. Gick in hos Koruna (före detta Mitropa) och kände mig sugen på någon tjeckisk 11º. Friskt, törstsläckande och lätt i sommarhettan!

Väldigt få gäster, väldigt kort tillgänglig matsedel (vitlöksbröd eller schnitzel), trasig fatölsanläggning och få öl i kylen.

Närmast mina önskemål kom Olívětinský Opat Svetlý Ležák från Pivovar Broumov på 4,8 %. Denna ljusa tjeckiska pilsner tillverkas i ett antal olika styrkor för olika marknader, just den här verkar vara gjord för Polen.

Utseendet var som tjeckiska pilsner brukar se ut. Doften var lätt och lite höig. Smaken lätt med låg beska. Tydliga smaker av papp/pappersmassa. Eftersmaken var lite beskare, men med det kom också en metallisk smak. Mjuk kolsyra och vätska.

Ölen kanske var för gammal, vad vet jag? Visserligen hade etiketten en tydligt utstansad datummärkning, men just datumsiffran verkar oturligt ha ramlat bort.

Betyg: 2,63. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Bäst före: 150?15. Pris: 39:00 för 500 ml.

Jag vill så gärna gilla den här restaurangen, det känns kul med en Tjeckisk/Centaleuropeisk restaurang i Norrköping. Men de gör det inte lätt för mig eller sig själva.



Brewdog Russian Doll allihopa


Nä, jag kunde inte hålla mig från det uppenbara, utan hällde i ett femte glas en skvätt vardera av de fyra ölen i BrewDogs Russian Doll-serien. Alkoholhalten borde väl vara någonstans kring 7 % och stilen… En maltig DIPA kanske?

Färgen är röd, vätskan nästan klar. Det fina skummet är gulaktigt.

Intensiv doft: Citron, apelsin, hö.

Sött balanserad smak med russin och apelsiner, lite grapefrukt. Rund sötma. Medelstor kropp. Fin efterbeska med bananer, apelsinsaft, pomerans och gräddkola. Mjukt balanserat slut.

Lätt kolsyra, mjuka långlivade bubblor. Mjuk vätska.

Betyg: 3,83.



= = =

Så… Vad tyckte jag om Russian Doll? Konceptet känns självklart efter bryggeriets experiment med humle och jäst, men jag tycker ändå inte att det når ända fram: Det hade varit betydligt intressantare om man mer linjärt gjort ölen kraftigare, i stället för att försöka få fram så bra öl som möjligt av samma ingredienser i olika proportioner.

Och så hade det varit bättre om jag fått i mig de här ölen i mars och inte i juli. Men det är bara mitt fel.

2015-07-05

Öppen ölprovning: Stout


Gårdagens provning på De Klomp… Var varm. Fast jag har för mig att jag varit med om värre, innan ventilationsombyggnaden. Temat var Stout och det knappa tjugotalet gäster fick följande öl att prova:
  1. Weihenstephaner Stout. Det känns som om det hade varit helt otänkbart för Weihenstephan att brygga öl utanför de traditionella tyska stilarna för bara 10 år sedan. Inte så nu. En traditionellt kaffe-chokladig engelsk stout, ren och behaglig. 
  2. Dupont Monks Stout är en återuppväckt öl, ursprungligen bryggd på 1950-talet. Lite stallig/rökig i doften, men mer åt kallt kaffe och tuff beska i smaken.
  3. Sierra Nevada Stout är ett tysligt exempel på hur den amerikanska vågen startade med öl som var som de brittiska, bara lite större och mer. Massor av harmoniska smaker och torr. 
  4. Från Österrike kom Bevog Baja Oatmeal Stout, en knastertorr öl helt utan humlekaraktär men myckat sträva kryddor från havren. 
  5. Young's Double Chocolate Stout var under tidigt 00-tal en av de mer ”annorlunda” och ”spännande” ölen som fanns i det ordinarie sortimentet. Så icke längre: Nu kändes den bara söt och smakade enbart godis med chokladarom.
  6. Sist ut och med råge starkast i gänget: PangPang Cookie Stout. En belgostout som var en tydlig vattendelare med sin intensiva sötma och knäckiga vaniljsmak. Jag gillade, och imponerades över att det inte fanns någon alkoholsmak alls.
Handuppräckningen vanns av Sierra Nevada Stout.

Nästa vecka, 11 juli, återkommer Bobo med Frukt- och suröl. Och så efter det så återkommer faktiskt jag med Veteöl den 18 juli.

Bild: Björn Öberg.

BrewDog Russian Doll Barley Wine


Att notera: Den här flaskan köptes i början av mars men dracks i början av juli. Läs lite mer om Russian Doll-serien här.

Sist ut från den hår omgången BrewDog blir alltså Russian Doll Barley Wine, en amerikansk barley wine på 10 %

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är ljusbrunt, och det sjunker snabbt ned till ett lock utan att lämna några rester på glaset.

Maltig knäckig doft, syrligt fruktiga toner av ananas, mango, pomerans och lite russin. Lätt beska.

Stor söt smak, viss beska med inslag av apelsinläsk/saft, russin och kolasås. Stor kropp. Bananer och bananskal i eftersmaken liksom en något syrlig beska. Det oväntat korta slutet är sött med mandel och apelsinsås.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna långlivade och mjuka. Vätskan är tjock och lite fet.

En fullt duglig amerikansk barley wine, som dock hade varit rätt medelmåttig utanför sitt sammanhang. Lagringen har troligen gjort den här mer gott än illa.

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets små partier 6 mars 2015 (slutsåld). Pris: Lådan med 4 öl kostade 121:60. Bäst före: 31/07/15 (batch 258).

2015-07-04

BrewDog Russian Doll Double I.P.A.

Att notera: Den här flaskan köptes i början av mars men dracks i början av juli. Läs lite mer om Russian Doll-serien här.

Den näst starkaste ölen i denna BrewDog-serie är en dubbel-IPA på 8 %; Russian Doll D.I.P.A.

Färgen är guld, vätskan är nästan klar. Skummet är orange-beige, det lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är intensivt exotiskt fruktig. Grapefrukt, en fet sötma och tung stor humle. En del ren malt och marsipan.

Även en smakerna är tjockt feta med en ren sötma, kåda/träsav och blandad torkad frukt, toffee och gräddkola. Lite bananskal. Medel till stor kropp. Eftersmaken domineras av söt citrusmarmelad, men det finns också hård kola, växande fruktig beska, apelsingodis och suckat. Slutet är maltigt med citrus och en liten beska.

Kolsyran är mjuk, de medelstora bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är kladdig.

Av de fyra ölen i serien är det troligen den här som ändrat sig mest av det knappa halvårets lagring, men jag tycker att den åldrats med viss värdighet. Den drar närmast åt en humletung amerikansk barley wine. 

Betyg: 3,39. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets små partier 6 mars 2015 (slutsåld). Pris: Lådan med 4 öl kostade 121:60. Bäst före: 18/08/15 (batch 282).

2015-07-03

BrewDog Russian Doll I.P.A.

Att notera: Den här flaskan köptes i början av mars men dracks i början av juli. Läs lite mer om Russian Doll-serien här.

Öl två ur BrewDog Russian Doll-paketet är en amerikansk IPA på 6 %: Russian Doll I.P.A.

Färgen är guld-bärnsten, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är gulaktigt och fast. Det sjunker sakta och lämnar en del rester på glaset.

Doften är humlig med en lätt knäckig sötma. Kåda och viss ren beska.

Humle dominerar smaken med en ren tydlig beska. Sträva exotiska frukter och godis med fruktsmak samt lite kåda. Medelstor kropp. Sötman växer i eftersmaken, där jag hittar torkade äppelringar och aprikoser. Efterbeskan är lång och balanserad med blodapelsin, grapefrukt och hö. Småsött slut med fruktsallad och en del bananer.

Kolsyran är vass, de små friska bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

Nja, den här hade kanske inte klarat den oplanerade lagringen så bra. Fadd sötma och, trots citrusfrukterna, mer brittisk än amerikansk karaktär.

Betyg: 3,07. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets små partier 6 mars 2015 (slutsåld). Pris: Lådan med 4 öl kostade 121:60. Bäst före: 18/06/15 (batch 284).

BrewDog Russian Doll Pale Ale

Att notera: Den här flaskan köptes i början av mars men dracks i början av juli.

Den lättaste av de fyra ölen i Russian Doll-fyrpacket från BrewDog är Russian Doll Pale Ale, en APA på 4 %. Läs lite mer om Russian Doll-serien här.

Bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det lilla skummet är varmvitt, det sjunker snabbt ihop utan att lämna några rester på glaset.

Doften känns frisk och lite engelskt maltig. Blommor, karamellmalt och en undflyende beska.

Smaken startar friskt men övergår i en aningen fadd sötma. Beskan är mjuk med inslag av exotiska frukter. Lätt kropp. Viss beska i eftersmaken som växer allteftersom. Torkad exotisk frukt… Slutet är något syrligt beskt.

Kolsyran är frisk, bubblorna är små och långlivade. Vätskan är lätt.

Jag brukar gilla den här typen av öl vid den här styrkan, men den här blev bara oinspirerat och småtrist blaskigt.

Betyg: 3,07. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets små partier 6 mars 2015 (slutsåld). Pris: Lådan med 4 öl kostade 121:60. Bäst före: 19/08/15 (batch 298).

2015-07-02

BrewDog Russian Doll


Det var inte så här det skulle bli.

Inte den här gången.

Men så blev det i alla fall.

Jag köpte in BrewDogs koncept-fyrpack Russian Doll när den kom, tidigt i mars.

Fotograferade.

Och så hamnade flaskorna på fel hylla i skafferiet och blev bortglömda.

Så nu står jag här i början av juli med fyra flaskor öl, flera av dem för gamla för att egentligen funka i det koncept som de tagits fram: Att med samma malt, humle och jäst variera proportionerna och mängderna för att göra en Pale Ale på 4 %, en IPA på 6 %, en DIPA på 8 % och en Barley Wine på 10%. För att på ett pedagogiskt sätt visa hur det hela hänger ihop.

Efter den långa serien av humleexperiment med IPA Is Dead och jäst-teserna i Unleash The Yeast och Paradox-fatlagringarna så känns det här som ett naturligt steg för dem. 

Grundmalten är pale ale, sedan har mindre mängder av cara och dark crystal använts. Humlen är amerikansk: Simcoe, Centennial, Cascade och Citra.

Men nu lyckades jag i alla fall. Till slut. För sent. Att dricka dem och recensera dem, alltså.
Ta det för vad det är, om inte annat ett experiment hur tidens tand gnager på olika ölstilar.

Och ja, lite dragen blev jag av att recensera dem ihop.

2015-07-01

Dugges Organic Kellerbier

För en tid sedan frågade jag mina Facebook-följare om det fanns några riktigt bra öl bland de svenska som man kan beställa styckvis. En handfull förslag dök upp, och jag handlade en av varje.

Den första att skärskådas blir Organic Kellerbier från Dugges, en ofiltrerad och opastöriserad kellerbier humlad med tysk Hersbrucker. 5,2 %.

Den gyllene vätskan är i stort sett klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Det sjunker ner rätt kvickt utan att lämna några rester efter sig på glaset.

Den kraftiga doften domineras av nybakt vetebröd, öljäst, lätt ren alkohol. blommig sötma och en lätt höig beska, marsipan och pilsnermalt.

Smaken inleds med en vass stark sötma. Hö, nyskurna snittblommor, surdegsbröd och blommig humle. Medelstor kropp. Eftersmaken har en sakta växande och något metallisk beska, sackarin-sötma och lite mineraler. Avslutningen innehåller såväl fruktgodis som alkohol.

Kolsyran är kraftig, de många stora bubblorna är långlivade. Vätskan är något kladdig.

I grunden är det här en välgjord, oväntat klar, lätt och trevlig kellerbier, men den intensiva sötman förstör stora delar av upplevelsen för mig.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, styckvis beställbar. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2016-05-26 (batch T486)