2015-05-31

Något om Systembolagets sortimentshantering

Källa: Stockholmskällan. Licens.
Veckans text som listade ölen som försvinner från Systembolagets fasta sortiment (länk) skapade en del reaktioner och frågor om hur det egentligen går till när öl kommer in i och försvinner från sortimentet.

Jag har pratat med mina kontakter inom och utom Systembolaget, och lite har jag fått fram. Notera att det här egentligen är processer som delvis är helt interna, och delvis är mellan Systembolaget och leverantörerna. Så det finns stora luckor i vad jag vet, och jag kan ha missuppfattat detaljer.

Frågan ”Hur många öl måste man sälja för att kunna komma in i det fasta sortimentet?” är felställd, ungefär på samma sätt som ”Hur långt måste man hoppa för att få OS-guld i längdhopp?”. Svaret är på förhand aldrig ett antal centimeter utan ”Längre än de andra”.

Systembolagets sortiment är uppdelat i ett antal kategorier: Porter/stout burk, ljus lager burk 500 ml, rött vin helflaska 70-79 kronor. Och så vidare.

De är sedan uppdelade i subkategorier som är uppdelade i segment, totalt finns ungefär 150 sådana segment. Tanken är att de varor som finns i ett segment ska vara så lika varandra att kunden troligt blir lika nöjd oavsett vilken som finns. Den här uppdelningen är inget som kunderna behöver känna till utan för interna behov. 

I varje kategori får alla varor en poäng baserat på en mängd olika kriterier, de viktigaste är försäljning och hur mycket Systembolaget tjänar på produkten utpris. Till det kommer sådant som förpackningsstorlek, miljöhänsyn, förväntad tillgång (tror jag) och Systembolagets marginal. Med mera. Poäng räknas samtidigt fram för de varor som finns i beställningssortimentet (men inte i det lokala småskaliga).

Långt i förväg har Systembolagets kategorichefer kommit överens hur många varor som ska finnas i varje kategori/subkategori/segment i det fasta sortimentet utgående från sådant som försäljningsutveckling, kommande trender, butiksutrymme, upplevt behov av förnyelse. Etc.

Resultatet är ett internt dokument vid namn Kategorihandlingsplan: ”Vi tror att vi nästa år säljer allt mindre och allt färre sorters Madeira, men mer smaksatt söt cider. Vi tar och flyttar några hyllplatser från det ena till det andra”. Det är också här man bestämmer för hur många nya varor man vill få in i sortimentet och utifrån dessa kommer det så småningom ut en kravställning för intresserade leverantörer – offertförfrågning eller ”tender”.

Exempel på en (väldigt generell) tender.

Nu vet man hur många varor man ska ha i varje segment, och det fylls på av de varor man har. Varje segment har ett visst antal givna platser med garanterad butikstäckning. Om det i segment X finns 20 platser så fylls de på med de 20 högst poängsatta varorna i detta segment. Ur såväl det fasta sortimentet som beställningssortimentet.

Ingen butik är så stor att den har 100 % av det fasta sortimentet, så utgående från ett antal kriterier så har butiken, säg, åtta varor i kategori X. Då kommer de åtta som har högst poäng att hamna på hyllan.

Sortimentet utvärderas hela tiden. Om det över en utvärderingsperiod visar sig att det i kategorin X finns en vara i beställningssortimentet som ligger på plats 12 i poänglistan, och det finns 20 platser i kategorin så kommer denna vara att putta ut den gamla ”plats 12” och ersätta denna på exakt samma butiksplatser. Detta sker fyra gånger per år, vid sortimetrevisionerna. Och de som åker ur hamnar alltså i ”anti-nyheter”.

Leverantörerna kan se poängen för alla varor i en rapport som innan utvärderingsperioderna, och för sina varor i en rankningsrapport som kommer varje vecka. De ser poängen för andra leverantörers varor, men inte vilka varor det är. 

Till det kommer ytterligare komplexitet, till exempel finns vissa varor som Systembolaget anser att de måste ha oavsett poäng eftersom de anses så unika att de måste vara tillgängliga som exempelvis arrak eller Angostura Bitter.

Butikerna är också olika vad gäller såväl storlek som sortimentsmodell, vissa är mer inriktade på bulkköp med stora mängder av storsäljarna, andra mer inriktade på försäljning av fler produkter i mindre volymer.

Dessutom kan varje butik få in varor från beställningssortimentet till hyllan på grund av lokal efterfrågan. Jag har sett leverantörer pusha för detta: ”Om du ska beställa ölen Z, gör det i butik A eller B. Om du skickar in kvittot till oss så får du en liten present!”. Vi är nämligen en mycket liten minoritet som bryr oss om beställningssortimentet – vill du ha någon volym i försäljningen måste varan finnas att handla direkt, om så i en enda butik.

Med det sagt så verkar en del leverantörer veta rätt väl vad som krävs i aktuell kategori/subkategori/segment: För något år sedan fick jag på Facebook se en kampanj ”Vi behöver bara sälja 1.050 flaskor av denna mörka exklusiva rom för att komma in i det fasta sortimentet. Nu behöver vi bara sälja 200 flaskor till, snälla hjälp oss med de sista!”

S:t Eriks #50

Bild: Galatea.
Den här recensionen skrev jag egentligen i torsdags, men jag verkar ha missat att skicka in den. Nå…

S:t Eriks Bryggeri, ursprungligen ett fantombryggeri där Galatea lät Jessica Heidrich åka runt bland andra bryggerier, är numera ett fysiskt bryggeri som delar lokaler med Sigtuna Brygghus i Arlandastad.

Nu firar de sin 50:e öl med en engelsk barley wine på 9,6 % som humlats med Golding och en minimal tillsats av svartmalt gett ölen en mörkare färg än vanligt utan att för den skull dra iväg den till en imperial stout. S:t Eriks #50.

50 öl? Kan det verkligen stämma? Ja tydligen, tiden går fort.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (80 EBC). Det låga summet är varmvitt, det sjunker ner fort utan att lämna några rester efter sig.

Doften är kraftfull med tydliga juliga kryddor, värmande alkohol, knäck, brunmalt och rostade nötter. Aningar av choklad och röda bär.

Smaken är mjuk och söt. Massor av knäck, kryddor (kanel, nejlikor, pomerans, muskotnöt) och mörk sirap/melass. Besk humle balanserar det hela. Stor kropp. Eftersmaken har en starkare beska, röda bär och kladdigt söt malt. Gräddkola och aningar av russin. Det korta slutet är sött med ljus sirap i smaken.

Kolsyran är medelstor, de stora långlivade bubblorna är något vassa. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En kraftig barley wine, som jag tror kommer att vinna mycket på ett par års lagring.

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 12-03-2017.

2015-05-30

Timothy Taylor's Boltmaker

Som det påpekades i kommentarerna till junis anti-nyheter så blir det färre och färre engelska bitters i det fasta sortimentet. Så jag tittar då och då vad som går att beställa. Och hittade en best bitter på 4 % från engelska Timothy Taylor's: Boltmaker.

Det måste jag ju prova, speciellt som kollikravet ligger på måttliga 8 halvlitrar. Och så är jag ju väldigt förtjust i den något beskare Landlord.

Färgen är koppar (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester efter sig.

Doften är kraftig med en hel del engelsk humle: Beska örter, enekvistar, torkade blommor, pomerans. Mjukt maltigt söta toner av knäck, råsocker och kola. Torkade aprikoser/persikor.

Smaken är mjuk med tydlig elegant beska. Passerande blommiga toner, lite torkad frukt, apelsinskal, knäck, karamelliserat socker och smörkola. Medelstor kropp. Eftersmaken är något torrare med ”bruna” toner av sirapslimpa, farinsocker och en aning tobak. Avslutningen är söt med tydliga smaker av råsocker och en liten aning salt.

Kolsyran är rätt stark för en engelsk bitter, massor av medelstora kortlivade bubblor. vätskan är medelmjuk och aningen torr.

Massor av dofter och smaker för en öl på bara 4 %, här har världen utanför Storbritannien fortfarande en del att lära. Bra att New Brews Sweden tagit in Tim Taylor igen! Dock tycker jag att just den var något för besk, vilket drar ner betyget en aning.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 8 flaskor. Pris: 32:80 för 500 ml. Bäst före: Slutet av DEC 15.

2015-05-28

Systembolagets anti-nyheter juni 2015


Efter mycket om och men kommer nu denna lista, som jag förstått är efterlängtad av många läsare.

Dessa öl kommer att flyttas från Systembolagets fasta sortiment till beställningssortimentet med varierande kollikrav den 1 juni 2015:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek
Vissa av ölen kom in från beställningssortimentet rätt nyligen. Det känns som om de ligger precis på gränsen för att behålla sin fasta plats…

2015-05-26

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2015

Så var det dags för den sjunde samarbets-säsongs-APAn från Mikkeller och Brill & Co: K:rlek Vår/Sommar 2015. Den är bryggd hos De Proef.

4,5 % alkohol. Pilsnermalt, Caramunich 1, Munich 1, pale alemalt och havreflingor. Humlen är Magnusm, Centennial, Bramling X, Tettanger och Citra.

Färgen är guld-orange (8 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är smutsvitt och kompakt, och det lämnar tjocka rester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är något söt med lite knäck och laktos. Besk-syrliga humletoner av citron och lime och färska örter. Feta dofter av gummi och smör i bakgrunden.

Smaken startar mycket beskt. Sedan dyker syrliga toner av apelsinskal, lime juice och sträva bananskal upp. Aningar av gummi och surt godis. Medelstor kropp. Eftersmaken har spannmålstoner av … havregrynsgröt och havregryn. Lite limejuice, aningar av smör och laktos. Avslutningen är kort och sträv med lime och omogna bananer.

Kolsyran är medelkraftig, de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är torr och något sträv.

När många andra bryggerier går mer åt att låta de humliga ölen bli mer aromatiska än beska har Mikkel gått åt andra hållet. Det här är klart den beskaste av K:rleksölen, och det slår över till att bli strävt och syrligt. Dessutom har den där tonen av mjölksötma som funnits tidigare även den över styr. Sämst hittills i serien, det här är inget jag kommer att köpa mer av.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före:  25/09/16.

2015-05-25

Systembolagets små partier 5 juni 2015

OT, 11 juni 2007.
Sista släppet innan sommarvilan blir den 6 5 juni 2015, då följande öl kommer i de små partierna:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Släppets medelalkoholhalt: 6,6 %. Medelliterpris: 129:50.

Årets version av BrewDog IPA Is Dead är humlade med Pioneer (England), Chinook (USA), Ella (Australien) och Mandarina Bavaria (Tyskland). 

2015-05-24

Hopster Hopfenlimo


Det är inte ofta jag skriver om läsk, men Hopster är ingen vanlig lemonad eftersom den är smaksatt med humle.

Humelsorterna är specade till Taurus, Tradition och Perle. Förutom det innehåller den också extrakt av grönt te, socker, citronsyra och askorbinsyra. Vill man läsa mer om drycken (på tyska) så kan man göra det på hopster.me. Svensk distributör är Hassla Hops.

Jag fick för en tid sedan en flaska att prova, och det här är vad jag tycker om drycken:

Det fräser om vätskan när jag håller upp den, det blidas under några ögonblick ett skum. Den kristallklara vätskan är mycket ljust gulaktig, ungefär som fläderblomsaft.

Doften är mjukt parfymig med inslag av citronsaft och en lätt syrlig-besk fruktighet.

Smaken är inte överdrivet söt, det finns tydliga toner av grönt te-extrakt, citronte, blommiga tyska humletoner och en antydan till kryddiga citrusskal. Eftersmaken är mjukt balanserad med en något kladdig sötma, automat-citronte och en frisk lätt fläderblommighet.

Kolsyran är kraftig för att vara i en läsk, bubblorna stora och långlivade. Vätskan är något kladdig.

En trevlig törstsläckare med en lätt humleton som skiljer den från andra sorters citronlemonad. Även om devisen på halsetiketten är ”Nicht so süss” tycker jag att den är lite för söt för att vara en ölersättare till maten, dock.

Jag känner tyvärr inte till var man kan köpa denna dryck, eller vad den kostar. Denna flaska var ett varuprov. 

Öl som kvalat in från beställningssortimentet juni 2015

Bild: Gotlands Bryggeri.
Dessa öl har sålt så bra i beställningssortimentet att de kvalat in till det ordinarie sortimentet vilket gör att de går att beställa styckvis till alla butiker. ”FSB” är Systembolagets förkortning för fenomenet, om någon är intresserad av sånt.

Det känns som allt fler distributörer har hittat den här vägen in på Systembolagets hyllor utan att behöva gå den vanliga vägen med tendrar och blindprovningar, och marknadsför aktivt möjligheten. Vilket känns vettigt, eftersom Systembolaget inte alltid förutspår vad som ska bli nästa trend eller vilka luckor som behöver fyllas.

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, volym, introduktionsdatum beställningssortimentet, pris
Medelliterpris: 52:10. Medel-alkoholhalt: 5,08 %.


Bild: Tennent's.

2015-05-23

Brew By Numbers 08|01 Stout Export Strength

Londonbryggeriet Brew By Numbers känns rätt hypat.Jag minns inte helt om jag druckit något från dem eller inte, oklart i så fall vilken det skulle kunna vara. Men recenserat någon av dem, det har jag definitivt inte.

Därför blir den första en export stout på 8 % (den finns också i en variant på 6,1 %); 08|01 Stout Export Strength.

Färgen är svart (100 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt, och det sjunker mycket långsamt. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är maltig. Friska rostade toner, aningar av rök, mint och beska örter. Mjölkchokladkaka och sötad grädde.

Smaken är besk och torr med rostad malt: Kaffe, knäck, kakao. Växande sötma, aningar av jord, mint och beska örter. Medelstor kropp. Eftersmaken har långsamt växande toner av rökta charkvaror, kaffe och pomeransskal. Avslutningen är söt med chokladkola.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är kortlivade och och friska. Vätskan är mjuk.

En trevlig export stout i det stora hela, samtidigt som det finns en hel del småmärkliga kantigheter som ger en del djup (framför allt tänker jag på den tydliga minttonen). 

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 35:80 för 330 ml. Bäst före: 27/1/2017 (bryggd två år tidigare).

Nyheter i Systembolagets fasta sortiment juni 2015

20 juni 2004.
Följande öl kommer in i det fasta sortimentet den 1 juni 2015:

Artikelnummer, namn, alkoholhalt, storlek, pris
Medelliterpris: 66:40, medelalkoholhalt: 5,48 %.

Corsendonk Mixpack innehåller en 330 ml-flaska vardera av Pater, Angus, Blanche och Rouse.

Alltså… 3 Fonteinen i fasta sortimentet. Gott om klassiker i det här släppet. Ett av de bästa fasta släppen någonsin!

2015-05-20

Kinn Svarthumle

Kvällens andra öl blir en svart IPA: Svarthumle från norska Kinn Bryggeri. Lite oväntat är att denna öl på 6,5 % humlats med tysk Hallertau Northen Brewer och engelsk East Kent Golding.

Färgen är mycket mycket mörkt brun-röd, nästan svart. Vätskan är klar. Det fingertjocka skummet sjunker snabbt ned till ett varmvitt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är besk och något torr med rostad malt Aningar av rök, träkol, mörk choklad och mörk sirap.

Smaken är rostad med en ren beska. Lite svartmalt-syrlighet, citronläsk, lakrits och passerande söta fruktiga smaker. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk med lite alkohol, citusskal, Sprite-läsk, citrusskal och omogna plommon. Avslutningen är rostad/bränd med sträva frukter.

Kolsyran är kraftig, de små friska bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Tja… ännu en humlig stout med ett annat namn på etiketten. Hå hå ja ja…

Betyg: 3,32. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2015-05-08 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 11.02.2017.

2015-05-19

Centralbryggeriet Tappar Finas Pale Ale

Centralbryggeriet har just lanserat en ny serie öl, CB. Först ut är en amerikansk ljus veteöl, Tappar Finas Pale Ale på 4,8 %, brygd med kornmalt, vetemalt, koriander och humle.

Namnet är en hyllning till de kvinnor som arbetade på det ursprungliga Nya Centralbryggeriet i Linköping.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är disig. Det fingertjocka skummet sjunker snabbt ned till ett vitt lock, och det blir lite rester kvar på glaset.

Doften är söt med lite grönsaker, syrliga vetetoner och lite gräsiga örter. Apelsinjuice och lite nypon.

Smaken startar lätt och beskt. Apelsinjuice, sura örter, lite mjukare beska, limesaft och omogen frukt. Lätt kropp. Eftersmaken är aningen sträv och torr med jästigt jordiga toner. Lite deg och kryddiga örter i avslutningen.

Kolsyran är mjuk med massor av medelstora kortlivade bubblor. Vätskan är mjuk.

En lätt och ganska frisk sommaröl, om än lite kantig här och var. Ovanligt nog för mig nuförtiden så hade jag nog önskat lite mer humle.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköping. Pris: 23:90. för 330 ml. Bäst före: 151227.

2015-05-17

Siren Hill Farmstead Love of Work

Efter att ha studerat den vita tavlan med fatöl på Mikkeller Bar Stockholm så kom jag på att jag aldrig tittat på deras flaskölslista. Bristen åtgärdades omgående och det fanns en del spännande att välja mellan.

Till slut hittade jag en öl brygd enligt ett koncept jag själv som entusiastisk tedrickare funderat på: Ett öl bryggt med te.

Bakgrunden är att Ryan, bryggare hos Siren Craft Brew, besökte Vermont-bryggeriet Hill Farmstead. Resultatet blev en blonde ale bryggd med earl grey-te: Works of Love #1

Tillbaka i Berkshire bryggdes sedan versionen Love of Work. I grunden är det en amerikansk blond ale som förutom teet torrhumlats med Amarillo, Citra och Centennial. 3,6 %.

Vätskan är kallt gul, vätskan något grumlig. Det två fingrar höga skummet är kompakt och vitt och det sjunker ner rätt snabbt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är sur-syrlig med en salt sötma. Vissa inslag av tjära och diesel samt lite blommor.

Smaken är lätt och torr. Tydliga toner av multnande lövhög. Lätt sträv beska och lite köttbuljong. Medelstor kropp. Sträv grön eftersmak med vetedeg och vetemjöl. Multnande löv i slutet.

Stark kolsyra, långlivade stora småvassa bubblor. Halvmjuk vätska.

Nja, den här var lite av en besvikelse. Jag hade väntat mig mer te-smaker, men fick en massa höstlöv och lite… mossa.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 80:00 för 330 ml. Bäst före: 11 03 16.

2015-05-16

3 Floyds Zombie Dust

Gårdagskvällen tillbringades på Mikkeller Bar Stockholm, i alla fall delen efter Shanti Softcorner. Det råkade bara bli flasköl, och den första var…

En öl som för några år sedan var en riktig snackis och hyllades unisont av alla som fått chansen att dricka den, det blev snabbt en legend: Zombie Dust, en APA på 6,2 % humlad med 100 % Citra från amerikanska 3 Floyds.

Med 100/100 i betyg på Beer Advocate och RateBeer så borde mina förväntningar varit topphöga. Men det mindes jag inte just då, igår. Jag bara kände igen namnet som något spännande, och beställde. Frugan och jag delade flaskan, Mikkeller Bar-konceptet har aldrig handlat om några stora volymer öl.

Bärnstensfärgad vätska, stort vitt skum. En hel del rester blir kvar på glaset.

Doften är ordentligt söt. Citrus-humle, honung, godis och träsav.

Smaken startar maltsött med viss parfymig humle och medelstor beska. Blommor och kåda. Medelstor kropp. Mjukt maltig eftersmak med gröna växter, lite alkohol och en lätt strävhet. Kladdigt slut med träsav.

Stor kolsyra, medelmjuka friska bubblor, långlivade. Vätskan är något lätt för smakerna.

Nej, jag var inte imponerad. Tekniskt välgjord, men på tok för söt. Fast det är klart, jag har ingen aning om den här flaskans ålder eller historia.

Betyg: 3,57. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 95:00 för 355 ml. Bäst före: -.

2015-05-15

Beavertown Bloody 'Ell

Även om Beavertown Brewing Co. ligger i London så känns de väldigt amerikanska, både i ölstilar och grafisk profil. Den orangea burken med Bloody 'Ell är inget undantag. Det är en amerikansk IPA på 7,4 % som bryggs med blodapelsinjuice.

Färgen är ljust bärnsten (15 EBC), vätskan klar med antydan till köldgrumling. Det två fingrar höga skummet är kritvitt och mycket kompakt, det lämnar tjocka rester efter sig när det sakta sjunker ner.

Doften har en viss sötma och tydliga toner av apelsin/blodapelsin/grapefrukt. Den är ren och besk med en lätt syrlighet och en aning alkohol.

Smaken är ren, besk och fräsch. Maltprofilen är mycket lätt, ölen är rätt så torr med en hel del citrus: (Blod)grapefrukt, pomerans och limeskal. Aningar av parfym och frukt-isglass. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande beska och en ren alkoholton, pomerans och besk apelsinmarmelad samt en aning vetedeg. Slutet är lätt och balanserat med en besk citrussmak.

Kolsyran är kraftig, de långlivade medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk och något torr.

En torr och lättdrucken frukt-IPA som till skillnad mot de flesta andra faktiskt har en tydlig smak av frukten. Välbalanserad och nästan farligt hinkbar för sina 7,4 %.

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 03/01/16.

2015-05-13

Green Flash West Coast IPA

Den här har jag nästan recenserat förut. Men ändå inte… Det amerikanska bryggeriet Green Flash Brewing Co. har nämligen bryggt två olika öl med samma namn.

Dels har vi den gamla West Coast IPA, som var en AIPA på 7 % som jag recenserade sommaren 2009, då den fick prydliga 4,2 i betyg (länk).

Men så 2014 ändrades receptet och West Coast IPA är nu en dubbel-IPA på 8,1 %. Dessutom har man börjat brygga den på licens i Belgien för att få den så färsk som möjligt hos oss, på Brasserie St-Feuillien.

Färgen är guld-bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det enorma kompakta skummet är beige, det sjunker långsamt ned till ett tunt lock och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är söt, tung och humlig. Salta tydliga toner av gummi, citrusskal, kåda och citrongräs. Inte alls så kraftig som jag väntat mig.


Smaken är söt, tjock, tung och inledningsvis besk. Citronsyra, limejuice, beska örter och knäckig sötma. Aningar av honung och fruktkarameller. Stor kropp. Eftersmaken innehåller en växande lugn beska, citron-godis, apelsin-mandarin-juice och aningar av grillat kött. Avslutningen är ren med söta citrustoner och en mjuk kryddighet.

Kolsyran är kraftig, de få stora bubblorna är kortlivade i munnen. Vätskan är tjock och kladdig.

Söt och maltig, det här känns mycket mer som en östkust-IPA. Lite väl mycket sötma för mig, humlen klarar inte att så emot.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 23/01/2017.

2015-05-12

Evil Twin Matölen

Bild: Galatea.
Matölen är en amerikansk torr porter på 6,5 % bryggd med blåbär. Den har tagits fram av dansk-amerikanska fantombryggeriet Evil Twin och kocken Mathias Dahlgren för att sedan bryggas hos Sigtuna Brygghus.

Färgen är svart (120 EBC), det två fingrar höga skummet är kompakt och brunt. Det sjunker långsamt ned och lämnar en del rester på glaset.

Doften är något syrlig med toner av kaffe, knäck, äppelpaj, kanel och torkade blåbär.

Smaken startar torrt och lättare än vad jag väntat mig. Passerande rena toner av blåbär och svartmalt-syrlighet. Lätta ”svarta” toner av kaffe och mörk choklad. Medelstor kropp. Eftersmaken är något mindre syrlig med toner av mogna äpplen, torkade blåbär, aningar av kanel och kaffe. Avslutningen är något (jul)kryddig och torr med en lång ren ton av blåbärssylt.

Kombinationen porter/stout och blåbär var inte helt väntad men fungerade riktigt bra. Jag är inte 100 % säker på vilken typ av mat som den här skulle fungera perfekt med, man jag kan kanske tänka mig både översöta desserter och långkokta kötträtter…

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 10 april 2015 (lagerstatus). Pris: 46:90 för 330 ml. Bäst före: 19-02-2017. 

2015-05-11

Centralbryggeriet Malt & Humle Brown Ale

Lokalast möjlig öl: Centralbryggeriet Linköping har i samarbete med krogen Malt & Humle bryggt en engelsk-amerikansk brown ale med humle från Tjeckien och USA: Malt & Humle Brown Ale. 5,8 %.

Färgen är mörkt brun-röd (50 EBC), vätskan är klar. Det kompakta fingertjocka skummet bildar en tät jämn krona. Lite rester blir kvar när det sjunker ner.

Doften har toner av gröna växter, mjölkchoklad, örtig beska och en lätt vörtig sötma.

Smaken är maltig med tjocka toner av mjölkchoklad-kaka, aningar av kaffe och katrinplommon. Medelstor kropp. Eftersmaken är lättare med kakao, gräddigt kaffe, citrusskal  och en mjuk beska. Rostade toner i slutet, liksom lite alkohol.

Kolsyran är medelstark, massor av medelstora långlivade bubblor. Vätskan är något kladdig.

Inte illa alls, det känns som om Centralbryggeriet har fått ordning på såväl process som recept.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköping. Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 151202.


2015-05-10

Öppen ölprovnig - malt humle jäst


Så hade det åter gått en månad och det var dags för mitt inhopp på De Klomp. Temat för gårdagens provning var Malt humle jäst där tanken var att fokusera mer på råvarorna.

Något färre än vanligt dök upp, någonstans kring 25 personer. Ytterst väntat då det samtidigt var hembryggar-SM i Solna, och det är en del hembryggare som brukar vara med på provningarna.

Det var svårare än jag trodde att hitta fram lämpliga öl, trots att vi har ett par hundra att välja mellan i hyllorna och listorna. Humligt? Inga problem, det är mer regel än undantag med humlefokuserad öl idag. Jästigt? Bara att titta i de belgiska hyllorna. Maltigt? Inte alls lika lätt att hitta självklara kandidater.
  1. Harviestoun Old Engine Oil är en klassiker i provningssammanhang, mina listor tyder på att det här var fjärde gången den dyker upp på mina provningar. Med all rätt, det är en såväl god som intressant öl. Här var den med som maltig – det intressanta här är att den innehåller pale ale-malt, rostat korn och havremalt. Alltså ingen traditionell färg- eller svartmalt. Tyngre och kraftigare än 6 %, vilket precis är bryggarens avsikt. Tyvärr (här) var den humligare än jag mindes.
  2. Humlekaraktär var inga problem i Weihenstephaner Korbinian, som var exakt så maltigt söt och knäckig som jag önskade. Anekdoter om helgon, påve och bärar-björnar drogs. Men här är det en 100 % maltig öl. 
  3. Den jästiga avdelningen startades med Maredsous 8, en klassisk pinfärsk dubbel. I just det här fallet hade nog en något mognare öl varit bättre eftersom den nu hade tydligt blommig-beska toner av Saaz-humlen. Nå, såväl fruktiga och kryddiga toner från jästen hittades.
  4. Förhoppningarna på en ännu tuffare jästinducerad smak fanns inför North Coast Le Merle och visst fanns det här. Och nog är det så, även om det noterades amerikansk citrushumle.
  5. Inför det humliga gick vi ner i kraft och styrka till APAn Pang Pang Puttin' In Hours. Vi var inte riktigt överens med bryggaren om doftbeskrivningen, men visst finns det en hel del exotisk frukt och citrusskal i den här…
  6. Sist ut och humligast idag: Ballast Point Sculpin IPA. Jo, det märks vilken som kom från USA och vilken som kom från Sverige: Här var det en finstämd elegans som gällde i den massiva fruktsallad i amerikansk humle som den här bjöd på. 
Handuppräckningen var spridd, men vanns till slut av Sculpin.

Nästa lördag kör Bobo provningen Trådlöst #35.

Observera: De Klomp håller stängt på grund av ombyggnad inför kommande utbyggnad mellan 10 och 14 maj 2015! Från fredag 15 maj är det åter öppet som vanligt.

Just nu på De Klomp. Foto: De Klomp.

2015-05-08

Kernel Imperial Brown Stout London 1856

Öl bryggd efter gamla recept tycker jag alltid är intressant… Eftersom Storbritannien var först ut att industrialisera ölbryggningen och noga att dokumentera vad de pysslade med blir det ofta recept därifrån som dammas av. Som den här, Imperial Brown Stout London 1856 från pålitliga engelska The Kernel Brewery. 10 % stark.

Det hade varit roligt att få veta lite mer, som varifrån receptet kommer, vad ölen hette då och så vidare. Men jag hittar inte någon information om denna öl utöver det där.

Färgen är svart (100 EBC), det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt. Det sjunker långsamt undan och lämnar en del rester efter sig.

Doften mjuk, närmast len, med brandy-lik alkohol, rostade nötter och choklad/kakao. Aningar av gräddkola och kondenserad mjölk. Den är rätt mild, mildare än vad jag väntat mig.

Smaken startar väldigt sött (mjukt sötma, dock), men det kommer snart en balanserande kraftig ren beska. Rostade/brända maltiga toner och en lätt syrlighet. Toner av melass, torkade blommor, apelsinskal och kokos-godis. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren beska, gröna tomater och omogna bananer. Aningar av träkol och chokladig brunmalt. Slutet är ganska kort, torrt med ren beska och bränd malt.

Kolsyran är mjuk med massor av skummande bubblor, vätskan är tjock och gräddig.

En trevlig och smaklig öl, som hade varit närmast odrickbart söt om det inte vore för den kraftfulla beskan som tillsammans skapar en bra balans. Jag tror den kommer att utvecklas mycket bra med några års lagring, nu är den lite för kantig.

Betyg:  3,73. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 februari 2015 (lagerstatus). Pris: 51:80 för 330 ml. Bäst före: 29 OCT 2019.

2015-05-06

Blandade smånyheter LXXI


Dags för en tillfällig comeback av smånyheter!

= = =

Kan man odla humle kommersiellt i Östergötland? En rapport från Agro Öst tyder på det, men det blir dyrare än humle från de traditionella odlarländerna så något slags mervärde måste till. Speciellt skördearbetet verkar problematiskt. Läs mer här.

Faktum är att det redan odlas humle i industriell skala, bara en mil från mitt hem. Kanske kan jag återkomma om det.

= = =

Har du handlat Rudie Session IPA från Ska Brewing via privatimport? Den påklistrade streckkoden fungerar inte i pantmaskinerna, men det gör den på burken. Bara att pilla…

= = =

Tiden går fort… Den 16 maj firar Helsingborgs Bryggeri fyra år med stort kalas på bryggerigården. Mat, dryck, musik och god stämning utlovas. Läs mer på deras hemsida.

= = =

I helgen är det, om nu någon missat det, dags för Svenska Mästerskapen i hembryggd öl. Det finns fortfarande biljetter att köpa till evenemanget i Solna: Länk.

2015-05-05

Bendorf Cycle Éphémère 7

Det hände kanske för en månad sedan. Jag hade hållit en ölprovning på De Klomp när en av stammisarna kom fram och stack åt mig en flaska: ”Den här har du väl inte druckit?” och det hade jag ju inte. Tack så mycket!

Flaskan innehöll en porter på 6 % bryggd med kakao och kommer från det franska bryggeriet Microbrasserie Bendorf (i Strasbourg): Cycle Émphémère 7.

Färgen är svart med en rödaktig kant; det två fingrar höga skummet är beige och kompakt. Det sjunker ner mycket långsamt och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Den medelsöta doften har toner av kakao och mjölkchoklad. Alkohol, russin och röda bär. Syrliga toner av svart malt finns det också.

Smaken är tungt rostad/bränd med torra toner av mörk choklad. Växande alkohol och en mild men ändå sträv beska. Medel till stor kropp. Eftersmaken har passerande söta toner av mjölkchoklad-kaka, sträva smaker av omogen frukt och lite alkohol. Det obalanserade slutet är sur-strävt med konstgjord chokladsmak.

Smakerna i den här hänger inte ihop med varandra, och delarna är ganska kantiga. Men betyget blir ändå:

Betyg: 3,03. Tillgänglighet: Köpt i Frankrike. Pris: Okänt, gåva. Bäst före: 01/06/2017.

2015-05-04

Stiegl Weisse Naturtrüb

När jag hällde upp denna flaska Stiegl Weisse Naturtrüb från österrikiska Stieglbrauerei zu Salzburg (5,1 %) så insåg jag att det var ett bra tag sedan jag drack hefeweizen. Hm, det går väl i vågor, som allt annat.

Färgen är beige-orange-bärnsten, vätskan är grumlig. Det tjocka varmvita skummet fyller först hela glaset, det stabiliserar sig under upphällningen till en tre fingrar tjock skumkrona. Tjocka rester blir kvar på glaset.

Doften är frisk med tydliga toner av vetedeg, kryddiga fenoler, kladdig karamellsötma och aningar av ekfat och banangodis

Smaken är mjuk och utan vassa kanter, knäckigt söt med fruktgodis, mogna bananer och bananskal. Ren mycket mild beska och lite vetesyrlighet. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mild och sammanhållen med knäck, fruktskum, söt vetedeg och en aning metall. Avslutningen är kladdig.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna friska och långlivade. Vätskan är mjuk och ganska tjock.

En mycket mjuk veteöl, som inte riktigt har lika mycket skumbananer/fenoler som de bayerska varianterna. Tyvärr blir den efter en stund lite för söt.

Kommer att passa fint till kryddig husmanskost.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 22:40 för 500 ml. Bäst före: 04.11.15.

Hembryggar-SM 2015 - en domares rapport

Hm hm hmmhm. Hm?
Nu blir det ett sånt där konstigt ”jag säger A men inte B”-inlägg. Men så får det bli eftersom den större process (Svenska mästerskapen i hembryggd öl) som det texten beskriver en del av inte är färdig så får det bli så.

SHBFs domargrupp i Linköping hade i år fått sig tilldelad klass 7 Mild porter/stout. Inget jag kunde klaga på, det finns mycket gott i de stilarna, det var rätt lagom många öl (drygt 40) och det är inte allt för tung öl.

Jag hade utsetts till huvuddomare i år, vilket är ren rent administrativ roll. Förutom att dricka, tycka och jämföra så höll jag i sammanräknande och jämkande av betygen. Samt inrapporterande av resultaten.

Vi är numera en rätt sammansvetsad grupp, och i år var vi fem som satt och dömde. Det gick faktiskt helt problemfritt och allt flöt på, så vi startade 9:30 och var helt färdiga med finalomgången strax innan 17:00. Med uppehåll för den traditionella pizza-lunchen på Adriatic i Åbylund.

Mjaaa...

Ost!
Vad ska man säga om ölen då? Att den var bra, och att det var extremt jämnt i toppen. Av drygt 40 öl var det 3-4 som var så problematiska att jag skulle skickat ut dem om jag fått ett glas på krogen. Alltså mycket bättre utslag än hos det generella nya svenska mikrobryggeriet på Systembolaget. 1-2 var uppenbart felaktigt klassade av bryggarna, vilket också är ett stort steg framåt jämfört med för några år sedan.

Jag vill åter tacka mina vänner och kollegor för mycket bra jobb i lördags! Det ska bil intressant att se hur "vår" vinnare klarar sig i finalen om en vecka.

2015-05-03

Mohawk Imperial Brown Stout

Igår var jag huvuddomare för en av klasserna i hembryggar-SM 2015, vi domare i Linköping hade i år fått klass 7 Mild porter/stout.

Jag hoppas att det gick bra, men eftersom jag skriver det här på torsdagen så vet jag inte detta säkert. Men eftersom vi domare brukar försöka hålla låg profil innan resultaten är inrapporterade så publicerar jag det här först efteråt.Kanske lite fånigt men nu blev det så.

I tisdags samlades vi domare hemma hos mig för att snacka ihop oss och gemensamt bedöma några kommersiella öl i aktuella understilar, så vi skulle vara hyfsat synkade inför den riktiga bedömningen. Kul, trevligt och nyttigt.

En öl som inte riktigt passade in i vår klass men ändå dracks var Imperial Brown Stout från Mohawk Brewing Company, en öl med rötterna i 1800-talet, mer specifikt baserat på ett recept från 1937. Den hade kanske gått att få in i underklassen 7C Brown Porter, om den inte hade varit så stark: Den ligger på 10,1 % men 7C ska hålla sig mellan 3,8 % och 5 %.

Färgen är mörkt brun, det låga skummet är brunt.

Doften har tydliga mjuka toner av choklad. Lätt ren alkohol och den del torkade röda bär.

Den mjuka smaken har toner av röda bär, fruktgodis och en lätt sötma. Ingen noterbar alkohol. Stor kropp. Den torra rostade eftersmaken innehåller mjölkchoklad. Avslutningen är torr med lite knäck och värmande alkohol.

Kolsyran är kraftig, de långlivade bubblorna är medelstora. Vätskan är tjock och känns lite fet i munnen.

En stor öl, men också mjuk och fruktig. Oväntat lättdrucken för sin styrka. Mycket elegant.

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 mars 2015 (lagerstatus). Bäst före: ?. Pris: 39:90 för 330 ml.

2015-05-01

Norrköpings Bryggeri - igen

Jag och hembryggaren Gustav besökte i kväll Norrköpings Bryggeri, som jag besökt tidigare (länk).

Nu har de blivit lite varmare i kläderna och fått ordning på sina två fasta öl Pale Ale och Red Ale, båda normalt enbart tillgängliga på krogar i Norrköping.

Förutom att sitta och prata, äta och ha trevligt provade vi oss igenom en handfull prototyper i de mest skilda stilar och styrkor. En del var bra, andra var mer… intressanta.

Tack Håkan för en trevlig kväll, hoppas att vårt gnäll kan ge något för framtida bruk!