Bild: Galatea. |
Mixpack ja... Det går alltså inte att köpa de här ölen individuellt, och alla fyra har tagits fram med avsikt för att säljas på det här sättet.
När jag började ölblogga, för ungefär sju år sedan, så var jag en stor supporter av blandlådor. Jag tänkte mig att de kunde skapa en överblick över ett bryggeri på ett hanterbart sätt. Det här var tiden innan det lokala sortimentet, och beställningssortimentet var krångligare att hantera än idag och ofta förknippat med kollikrav.
Jag försökte marknadsföra idén om provlådor eller mixpack till importörer och bryggerier: I stället för fyra lådor med 12 flaskor av en öl, splittra upp det så att man fick fyra lådor om tre flaskor av fyra olika öl. Jättelätt och smidigt, alla skulle bli vinnare!
Flera leverantörer lyssnade, men kom med motargument: Vad jag inte tänkt på att det krävde att man ständigt hade alla fyra sorterna i lager, helst också med snarlika bäst före-datum. Det skulle komplicera bryggschemat, kräva större lagerytor och inte minst ökade personalkostnader, någon var ju tvungen att packa (om) ölen.
Detta för en produkt som i alla fall skulle bli väldigt marginell i volym.
Blandade lådor verkar betydligt populärare i USA med sina större volymer och kundbas, men de som kommit hit har ofta varit i ganska dåligt skick och saftigt prissatta.
De som väl kommit ut på Systembolagshyllorna har ibland varit intressanta ur tekniskt perspektiv: Jag tänker mest på BrewDog IPA Is Dead-varianterna och lite på de med bayerska ölsorter.
Problemet har varit att de inte varit tänkta som en introduktion till ett bryggeri eller en stil, utan en fast produkt som skulle sälja på sina egna meriter. Och jag förstår inte tanken med den fasta laseringen: Att jag eller några andra konsumenter skulle finna alla öl i paketet lika goda och intressanta känns osannolikt, och lusten att någonsin köpa fler än en låda känns spontant minimal.
= = =
Med denna tvekan är det dags för den första ölen ur Sigtuna inspired by IPA: Red IPA. Det är en amerikansk IPA på 5,9 % brygd med sex maltsorter och sex humlesorter av Sigtuna Brygghus.
Färgen är röd (34 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmt beige, det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.
Den kraftiga doften är rätt vass med sträv beska och konstgjord sötma. Citrusfrukter och röda bär. Samt en hel del trädsav.
Smaken startar beskt. Nysågat virke, röda bär, vass sötma och sträv humle även här. Tallbarr, alkohol och ett kemiskt drag av rengöringsmedel. Stor kropp. Eftersmaken är något lugnare med lättare beska, sträva trätoner och aningar av våt jord och röda bär. Lätt ren sötma. Det korta slutet är kladdigt medelsöt.
Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är vassa och långlivade. Vätskan är något tjock och rätt så kladdig.
Nej, det här var en rätt obalanserad öl med en del märkliga smaker, som jag tror mer kommer från receptet än tillverkningsprocessen.
Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2014. Pris: Del av mixpack om 4×330 ml för 101:40. Bäst före: 08-09-2014 (batch 878 04457)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar