Jag skrev om det redan i januari (länk), och jag trodde att det skulle skapa mer reaktioner än vad det sedan gjorde. De enda klagomål som nått mig var att vi egentligen tänkt ha elastiska gränser för att få så jämnstora grupper som möjligt. Det visade sig inte bara vara impopulärt eftersom vissa bryggare hade lagt upp sina recept för att säkert kunna ha chans att ta medalj i alla klasser. Och det syntes också på de öl som ställde upp; det fanns exempelvis (enligt de inlämnade uppgifterna) ingen öl i området runt 3,5 %…
Den grafiskt konsekventa linjen att klasserna var uppdelade i färg fungerade också väldigt bra, det var lätt att se vilken öl som tävlade var genom att samma signalfärg på skyltar, i program och på webbsidorna. Till det kom etikettävlingen, som var grå.
Röstningen digitaliserades. Om man som på det första mästerskapet har 25 gäster så är det hanterbart att räkna papperslappar, men vi hade hört vilket grisjobb de haft på SM i Eskilstuna 2013 och ville för allt i världen undvika det. I stället skulle så många som möjligt lockas att rösta via en supersmart webbsida anpassad för smarta mobiler, utvecklad av Micke.
Vi förändrade också sättet man kunde rösta. Tidigare har man get röst till guld/silver/brons som räknats om till 3/2/1 poäng.
I år kunde man i stället rösta på 1, 2 eller 3 öl efter eget val. Man kunde till och med ge ett öl 2 röster, men då var det obligatoriskt att ge en annan öl 1 röst.
Det senare eftersom delar av festivalledningen irriterat sig på ”kompisröstning” där man gav maximalt med röster till ett öl som ställts ut av någon man var kompis med. Samtidigt tyckte vi att det var viktigt att besökarna kunde visa om de gillade en öl extra mycket. Det här blev en kompromiss som alla kunde acceptera.
Pappersröstning motverkades ytterligare genom att de skulle lämnas in 30 minuter innan den digitala röstningen. Och för de som inte hade någon lämplig telefon eller lust fanns en utställd dator och hjälpande funktionär bredvid.
Under vintern pratades mycket om risken för fusk om man inte använde sig av papperslappar. Men eftersom programbladen skulle tryckas digitalt så löste vi det problemet med en tre tecken lång unik kod tryckt på programbladets röstsedel. På det sättet kunde bara 1 röst lämnas per besökare: Systemet tillät bara en röst per kod oavsett om den lämnades in via webben eller på papper.
Och vi i sekretariatet hade tillgång till en egen webbsida där det gick att mata in rösterna så snabbt som man kunde skriva.
Alla webb-vyer hade också avancerad felkontroll som inte accepterade felaktigt antal röster på en öl, inmatning av öl-nummer som inte fanns eller röster i fel klass.
Micke hade alltså utvecklat ett fantastiskt lättarbetat och lättbegripligt röstsystem. Jag är fortfarande imponerad. Och jag ser också fram mot den analys av röstandet som han just nu jobbar med (kanske med inlånade extra kraftfulla datorresurser?).
= = =
Arrangörsgruppen. Fofo: Gustav Lindh. |
Som bloggare vill jag därför passa på att tacka alla inblandade som gjorde det här möjligt: Funktionärer, volontärer, utställare, sponsorer och gäster.
Och så några som har stuckit ut lite extra:
Festivalgeneral Anna, vars uppgift ibland måste ha känts som att agera herde för en flock vildkatter.
Björn, som måste ha lagt ner åtskilliga timmar med pysslet att få till märklappar, klistermärken och tillbehör för de utställda ölen.
Och så rösträkningsgruppen, som jag själv ingick i: Oscar, Conny och Micke.
Bonus: Här kan man ladda hem festivalprogrammet där jag brer ut mig på en sida och försöker förklara hur det där med öl går till. Och här finns hela resultatlistan för Folkets Val-omröstningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar