2014-04-20

Bok: Stora Ölboken


Det är nästan på dagen ett år sedan jag fick ett mail från Jan-Erik ”Janko” Svensson. Han undrade om jag ville ha ett recensionsexemplar av en bok som han skrivit, Stora Ölboken.

Klart jag ville. Dels för att jag gillar öl och böcker om öl. Dels så gillar jag gratis-saker. Dels för att… Det är Janko. Han är en av de absolut ölkunnigaste personerna jag träffat. Det är en man som… Ja, redan här börjar jag få slut på ord.

För det är en stor tung bok, betydligt tjockare än de på samma tema som Grenadine Bokförlag gett ut de senaste 10 åren: Drygt 200 sidor.

Och det hade varit en lätt sak att fylla den ytan med fina bilder på flaskor, intervjuer med sköna ölsnubbar och mörka interiörer från häftiga hak i Colorados bergstrakter. Ja, ni vet. Vi har dem i bokhyllan och det är bra böcker, de med.

Men det här är en annan sorts bok, skriven av en annan sorts författare: Avsnittet om Zoigl är nästan dubbelt så långt som det om DIPA… Jankos kärlek till Franken och dess närmsta omgivningar samt Belgien lyser igenom så fort den får chansen.

På sätt och vis blir det här två helt olika böcker i en:

Dels en närmast en lärobok om öl, öltyper och ölhistoria som författaren själv beskrivit med orden ”hög densitet”. När jag själv läst några stycken om spontanjäst öl, om provningsteknik eller om Burtons ölindustri på 1800-talet så behöver till och med jag lägga ifrån mig boken och fundera i några minuter innan jag läser vidare. Nej, inte tråkigt eller svårt, men faktaintensivt! Och det är nog huvudanledningen till att det tagit så lång tid att få fram den här recensionen.

Men så, på sida 122-150, under rubriken ”Traditionell lager” så blir det en helt annan bok; en berättande och nästan kåserande guide till de där norra avkrokarna av Bayern. Det gör tempot i boken lite ojämnt, det hade kanske varit bättre att skriva den där guideboken till öl i Tyskland som jag är övertygad finns i Jankos huvud och vill ut, innan den här skrevs?


I övrigt går boken igenom öl och dess stilar på ett sätt som ligger nära Michael Jacksons väl etablerade stilträd. Men när det gäller tillverkningen så avviker den på ett positivt sätt mot allt jag tidigare läst, i alla fall på svenska.

Andra böcker är väldigt person- eller råvarucentrerade, det är münchnermalt, trasiga flasklinor, Centennial i aromgivan och tveksamma banklån som det skrivs om. Här är det själva processen som står i fokus, och den delen är så bra att boken borde vara obligatorisk läsning för alla blivande kommersiella bryggare!

Om man inte sträckläser Stora Ölboken så fungerar den precis lika bra som uppslagsverk med såväl sakregister, geografisk register, öl/bryggeriregister och personregister. Man får svar på frågorna, precist och snabbt: Jag har under det senaste halvåret först kollat här, och därefter i The Oxford Companion to Beer.

Gång på gång återkommer författaren till hur viktig för slutprodukten inmäskningen och vörtkoket är. Han för fram idén om att den brittiska förtjusningen för olika slags karamellmalter beror på att de infusionsmäskar och därmed missar alla nyanser från basmalten. Nååå, det får vara hur det vill med den saken.

De kompakta kapitlen om sensorik (vilket saknar motstycke i svensk ölitteratur) lanserar bland annat Fred Eckhards idé om att dela upp ölets doft i arom, som kommer från råvarorna och bouquet, som kommer från jäsningen.Och frågar några rader senare om metall är en smak.

Exemplen kan bli hur många som helst, det en väldigt annorlunda ölbok. Genomtänkt, kunnigt och med ett helt annat perspektiv på saker och ting. Myter och missuppfattningar krossas sida upp och sida ner.

Finns det då inget att klaga på? Jo, skriver man en bok av den här storleken och faktahalten så blir det ju så att man kan hitta något att peta i, något man själv råkar ha läst på om. Själv har jag ju svårt att ens skriva att par stycken text utan att virra bort mig.


Som att Golden ale har varit ett väletablerat begrepp (om än inte dagens stil) i England redan på 1800-talet. Så, nu fick min inre besserwisser släppa ur lite luft. 

Men framför allt har jag hakat upp mig på bildmaterialet, det är väldigt ojämnt och inte riktigt värdigt textens kvalitet. Studiobilder (från bryggerier?) på flaskor och välvalda historiska illustrationer blandas med vad som ser ut att vara snapshots från en kompaktkamera.



Detta är dock små gruskorn i en övrigt skinande bok, det här är en mycket behövd bok som jag ger mina absolut starkaste rekommendationer: Jag tycker definitivt att ni alla ska köpa den, den kostar som ett par öl på krogen och kommer att vara till stor nytta under lång tid. Det här kommer länge att vara måttstocken för andra svenska ölböcker!

Köplänkar: Adlibris, Bokus, CDON, Prisjakt, Beer & Beyond.

4 kommentarer:

  1. Johan Mannerskog21 april 2014 kl. 10:29

    Angående bilderna: I början på boken finns en lång lista på vem som bidragit med bilder till en viss sida. Många bilder är privatbilder tagna av resedeltagare på de fantastiska ölresor Janko brukar arrangera. På sidan 133 som du avbildat har du exempel på sådana bilder. Med tanke på fotograferna skulle jag säga att den vänstra är tagen med en digital systemkamera och den högra med digital kompaktkamera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäst att förtydliga: Man kan ta fantastiska bilder med en enkel mobiltelefon-kamera, det finns andra kvalitéer i en bild som jag tycker saknas här. Det är dock en liten invändning och påverkar inte min rekommendation till köp.

      Radera
  2. Vill bara påminna om att denna utmärkta bok såklart finns att köpa hos Beer & Beyond också: http://beerandbeyond.nordicshops.com/

    SvaraRadera
  3. tack för tipset, la in en order nu!

    SvaraRadera