2012-08-10

Tidningssvepet

Det var ett bra tag sedan jag tittade på vad papperstidningarna skriver om.

Börjar med amerikanska Beer Advocate magazine som just nu håller på att göra om sin distribution. Såväl internationella prenumerationer som e-tidning utlovas.



#65 kom ut i slutet av maj och jag fick den några veckor senare. I ledaren funderar bröderna Alström kring begreppet ”lokal” som verkar vara ett starkare försäljningsargument där än här. De vill att begreppet ska innefatta att ölen bryggs lokalt, på så lokala råvaror det går, med fokus på lokal distribution och förankrad i det lokala ölsamhället.

Krönikören Andy Crouch funderar på hur craft beer-världen skulle se ut om den startat från noll idag. Ölhistorikern Ron Pattinson kollar på irländsk stout cirka 1883 och hembryggarsidan presenterar en klon av Four Loko. Reseguiden tar oss till Brooklyn, NY.

De två längre artiklarna tar dels upp problemet att det nu är allt svårare att låna pengar till uppstartsbryggerier. Att använda billiga lokaler i nedgångna stadsdelar har för flera visat sig vara en ekonomisk lösning, utan har också visat sig vara positivt för området. BridgePort Brewing i Portland och East End Brewing i Pittsburgh är två lyckade exempel.

Den andra följer Arlo, Ska Brewings resande säljare på vägarna och hör historier om jobbet, utvecklingen och den svåra avvägningen mellan jobb och fest. En spännande insikt i en värld man annars inte ser så mycket av.



Ungefär en månad senare kom #66, inga överraskningar så långt.

Andy Crouch varnar för en ny sorts ölbarer, där extrema öl till höga priser serveras av barägare som tror de är rockstjärnor. Vad gör de den dagen hipster-populationen gått vidare till nästa hype?

Ron Pattinsson berättar om Allsopp's Arctic Ale och hur den smarar idag, nära 140 år senare.

Grimm Brothers Brewhouse och Dixie Brewing föräras artiklar, och reseguiden kollar på Portsmouth, NH samt Kittery, ME.

BYOB-avdelningen delar med sig av tips hur man med krydd-extrakt kan rädda mindre lyckade brygder. I matlagningsavdelningen finns flera tips och recept på Paletas, det senaste nya: Det är i korthet en hemgjord isglass som äts som en mellanrätt, gärna med samma smaker som rätterna omkring.

Det långa reportaget handlar om laboratoriemässig ölprovning på Oregnon State University.



Svenska Ölfrämjandets tidning Maltesen blir bara snyggare och tjockare. Nummer 2/2012 är ett jubileumsnummer där man firar tidningens 25 år, bland annat med kortintervjuer med alla tidningens redaktörer genom åren. Ölnyheterna på Systembolaget betygssätts, liksom de öl som idag finns kvar ur Bolagets storiment 1987.

Jan-Erik ”Janko” Svensson bjuder på en guide till de centraleuropeiska bryggerier som erbjuder övernattning. Han har också skrivit en genomgång över det ”Ölsafari” som han arrangerade förra året: En nästan övermäktig lista av öl och bryggerier i Franken.

En rejäl mängd rapporter från olika ölfestivaler, EBCU-mötet i Leiden, bokrecensioner, korsord, Stockholms ölhistoria efter 1950 och rapporter från de lokala avdelningarna finns också att läsa, liksom en hel del annat matnyttigt på 60 sidor. Samt Jankos guide till ”coola ölstäder”.



Sist ut för den här gången får bli Hembryggaren, Sveriges Hembryggarföreningens medlemstidning som för en tid sedan kom med № 2/2102.

Här är det som väntat Hembryggar-SM 2012 som står i fokus med artiklar, placeringslistor och intervjuer.

Öltyp i fokus är 6E, Weizenbock. ”Jäs kallt!” är ett konkret tips.

På 2½ sida går man igenom en stor mängd moderna (från 1970 och framåt) humlesorter, från klassikern Amarillo till Junga från Polen.

Bokrecensioner, praktiska tips (bygg din egen slangrengörare), bryggarbloggar, intervju med hembryggarduon Ena Brygg & Swing (Joars Dricka), rapport från årsmötet liksom en genomgång av nyheterna i öltypsdefinitionerna 2012 hinns med på de mycket snygga 32 sidorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar