2012-08-11

Öppen ölproving - 6 fantomer


Idag höll jag en ölprovning på De Klomp för ungefär 35 gäster under temat ”6 fantomer”, öl som bryggts av bryggare utan eget bryggeri.

Jag började det hela med att krossa en trave provningsglas. Det var väl inte riktigt planerat. Sedan gick jag in på hur fantombryggartrenden kommit sig och drog allt för få historiska paralleller.
  1. Mad Dog Pale Ale från Evil Twin, bryggd hos BrewDog. En lättsam och trevlig amerikansk pale ale i all anspråkslöshet.
  2. Omnipollo Weekday Öl, där Omnipollo-Henok fått ett uppdrag att brygga en öl till Weekdays 10-årsjubileum. Ett försök att få en mikro-ale att imitera en makro-lager. Frisk och lätt, en riktig törstsläckare!
  3. Kissmeyer 961 - Libanese Pale Ale. Ett samarbete mellan fantombryggaren Anders Kissmeyer och Mazen Hajjars libanesiska bryggeri 961 Beer, i grunden en engelsk pale ale som kryddats för att föra tankarna till en libanesisk kryddbod.
    Det finns en speciell sorts italienskt lantbröd med kryddor, salt och soltorkade tomater i. Exakt så doftade det här ölet. Smaken var något mildare.
  4. Cellar Door från amerikanska fantombryggeriet Stillwater. En mustig saison med timjan, tänkt att friska upp smaklökarna mellan maträtter. Och fristade upp gjorde den. Dagens publikfavorit.
  5. Moccachino Messiah är en brown ale med kaffe, choklad och mjölksocker från danska To Øl. Den började bra, och hade kvar karaktären av brown ale, men allteftersom blev den allt strävare och tunnare i smak och doft.
  6. Sist ut var den kanske mest ikoniska ölen från den mest kände fantombryggaren över huvud taget: Beer Geek Breakfast från Mikkeller. Ja, originalet: Ingen fatlagring, inga vesslor, inget bacon. Bara en riktigt trevlig imperial stout med kaffe.
Och för er som vill läsa den debatt som dök upp för 1½ år sedan om fantombryggandets för- och nackdelar så finns länken här

Alla öl idag kom från Brill & Co. Och nästa vecka blir det åter Bobo-provning med 6 goda öl, utan röd tråd.

9 kommentarer:

  1. Ser trevligt ut!
    Svenska krögare borde dock skämma ögonen ur sig för priserna som tas ut för 'finöl'.

    SvaraRadera
  2. Det är många som ska avlönas på en restaurang, det är dyra kök och obekväma arbetstider. Så vill väl ofta ägaren se en antydan till vinst.

    Desto större städer, desto högre priser.

    SvaraRadera
  3. Nasty N8: Gå på bolaget och kolla vad det skiljer i literpris mellan fulöl och finöl. Jämför sedan med krogens priser. I de allra flesta fall har krögarna större påslag på fulölen. Nä, det är nog snarare bryggare som HåGe i Örebro, Björn i Ingvallsbenning och Dugge i Mölndal som borde skämmas. Tur vi har "kvalitetsbryggare" Spendrup i Grängesberg i alla fall....

    SvaraRadera
  4. Jag är inte vidare insatt i restaurangbranschen, så det är toppen att ni svarar. Förstår att det är ett problem att svenska krogar behöver servera varm mat, det vore ju onekligen smidigt om de bara kunde servera alkohol och snacks eller lättare rätter.

    Om man jämför till exmepel Örsted Ölbar eller Ölbaren i Köpenhamn med De Klomp här, hur kommer det sig att lika stor mängd öl kostar nästan tre gånger så mycket?

    SvaraRadera
  5. Nasty N8:
    Att det skulle skilja tre gånger pengarna mellan är ju inte riktigt sant. Deras stora öl, 40-50 cl ligger på 50 danska vilket motsvarar 55 svenska ungefär. Det som framförallt är skillnaden skulle jag tippa är mellanhänder som vill ha mer betalt, skattetrycket är högre i Sverige i alla led, Det är längre transporter (för det mesta). Om man sedan ska gå in på lite ekonomisk teori så är det ju faktiskt tillgång och efterfrågan som gör att man kan sätta ett visst pris. Är man ensam om en speciell öl i Östergötland så kan man ta ut ett högre pris men om däremot alla barer i Sverige skulle sälja Evil Twins öl skulle det ju naturligtvis inte kunna gå att ta lika mycket betalt. Det som faktiskt gör att priserna inte är högre ändå är att det går att finansiera finölen med ett högre pris på fulölen, det vill säga att de som inte dricker finöl betalar för den finöl du dricker.

    SvaraRadera
  6. Det finns flera sätt att se på ölprissättning (jag är inte på något sätt inblandad i det på De Klomp, för tydlighetens skull):

    Minst en svensk krog har ungefär samma påslag i kronor på all sin öl. Men det är ett undantag.

    De andra har ett högre påslag, både i kronor och procent av inköpspriset på dyr öl. Helt enkelt för att det går. För genomsnittsköparen av en Heineken eller Carlsberg Hof skillnaden mellan 55:- för en halvliter eller 60:- för samma glas en stor skillnad. För de flesta som köper en bomber, säg, Old Viscosity är en prisskillnad på 30-40:- inte en speciellt stor sak, kanske rentav tvärtom. Och då tar man in pengarna där.

    Ytterligare en krog har flera gånger gått ut och påpekat att det är de som köper Falcon eller Hof som gör det möjligt att ta den ekonomiska risk som dyr öl är.

    Så det är ganska komplext det där med prissättning.

    SvaraRadera
  7. Bark, är du verkligen säker på att gemene krog har ett procentuellt högre påslag för finöl (om vi INTE pratar om rariteter då förstås)? Jag har väldigt svårt att tro det.
    Om du tänker på samma svenska krog med i kronor fasta påslag som jag så gäller det all öl utom just deras "stor stark".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner till flera som gör det, om det är en majoritet eller inte vet jag inte.

      Radera
  8. Vinst ja...

    Vi försöker driva en krog som tar mat och dryck på allvar, gärna i kombination. Det är dyrt att laga riktigt mat från grunden och nästan omöjligt att ta betalt för. Det är också dyrt att lagerhålla cirka 300 sorters öl och byta 10-30 fatölssorter varje vecka. Det ska spolas, byta kopplingar, städas och förhindra infektioner. Det ska beställas från 30 olika leverantörer, varvid man inte beställer tillräckligt av nån leverantör för att få några vettiga rabatter, det ska returneras tomfat till samma leverantörer. Det är även dyrt med kvalificerad personal som kan berätta om vad de serverar.

    Hittils är Klompen en ganska dyr hobby där jag än så länge inte riktigt vet hur vi ska öppna vinst, lite enkla saker som dock skulle öka lönsamheten:
    1 bakgrundsmusik, gärna relativt högt. (ökar tempot på drickandet)
    2 mer halvfabrikat i maten
    3 mindre ölsortiment
    4 färre antal gästkranar, större fast sortiment

    Men det är inget som lockar mig i alla fall.
    /storklompen.

    SvaraRadera