2012-01-08

St. Peter's Winter Ale

Trettonhelgen börjar lida mot sitt slut, men det finns julöl kvar. Den här recenserade jag förra året och gav den 3,2 med lite tvekan (länk). 2004 gav jag den hela 3,85.

St. Peter's har ju kommit och gått med sina brygder i Systembolagets sortiment, importerade av Galatea. Winter Ale är en winter warmer på 6,5 % som nog varit den som funnits oftast i hyllorna.

Måste bara påpeka att det är småtråkigt att de karakteristiska ovala flaskorna som inspirerats av 1700-talsflaskor bytts ut mot runda i snarlik specialdesign. Säkert mer praktiskt för alla inblandade, men också just småtråkigt.

Det får bli en snabbrecension av den här…

Färgen är mörkt brun, vätskan klar och skumet fingertjockt och ljusbrunt.

Doften är lite vörtig med en del julkryddor (jag tror inte den här innehåller några kryddor)  och kryddig humle. Sött och beskt. Rostad. Coca-Cola-essens. Den står liksom och viftar rätt ordenligt med armarna, doftmässigt.

Smaken är lite fullt så torr som jag verkar ha tyckt förra året. Den är ju ordentligt utjäst, det är den, men inte så det stör. Kryddigt och inte överdrivet beskt. Rostad malt, de där tankarna till Cola-drycker återkommer. Lite sirap/farin i sötman kanske. Kroppen är medium till stor. Eftersmaken har en del alkohol, lite maskros-syrlighet och lite torkade frukter. Den blir något tung och stabbig, faktiskt. Slutet är beskt med en del smörkola.

Kolsyran är ganska så stark, de många bubblorna små och friska. Vätskan är torr.

Nej, det är fortfarande ingen favorit. Jag tyckte nog att den smakade något bättre än vad förra årets recension gav intryck av, men den funkar inte för mig. Jag vill att en winter warmer ska vara lite elegantare och mer, tja, inbäddande.

Skiss-betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid vinter 2011 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: MAR2013.

3 kommentarer:

  1. Om jag har fattat det rätt så beror de runda flaskorna på att bryggeriets tappningsmaskin är för liten. Därför tvingas de skicka det som ska exporteras till ett annat bryggeri för tappning, och maskinen där kan inte hantera de ovala flaskorna.
    Deras glutenfria är fortfarande på oval flaska.

    SvaraRadera
  2. Ett tips om skön blogg där man skall fundera ut var biran är gömd.

    http://hittabiran.blogspot.com/

    /HummingDrum (DaDam)

    SvaraRadera
  3. De runda flaskorna bryggs hos Greene King enligt vad Mark Slater sade i våras när jag hade glädjen att besöka bryggeriet.

    http://gronahuset.wordpress.com/2011/06/16/varfor-smakade-st-peters-cream-stout-battre-forr/

    /Uffe

    SvaraRadera