2011-01-02
Vikten av rena glas
Ibland på krogen undrar folk varför personalen sköljer glaset innan ölen hälls i. ”För att vara säker på att inget hängt med från diskmaskinen eller luften när de hänger i baren.” brukar svaret vara.
Själv brukar jag skölja glasen innan ihällandet även här hemma. Men inte i kväll, jag tog det nämligen direkt från diskmaskinen och tyckte väl att det inte skulle vara några problem…
Det blev det.
När jag hällt upp sådär 1½ dl Rudolf i ett av mina ölprovarglas och började dofta så var det något som definitivt inte stämde: Det luktade jättekonstigt! Som om någon kokat fisk och lök i ölen. En konstigt unken och väldigt tung doft.
Jag började bli misstänksam: Tänk om Dugges åter fått problem med objudna mikroorganismer i sin julöl? Det här luktade dock inte som någon annan skadad öl jag varit med om. Fisk? Lök?
För säkerhets skull tog jag fram ett annat provarglas ur skåpet, spolade och hällde upp en ny slatt av julölen. Och mycket riktigt: De här konstiga bi-dofterna var helt borta och ölen var betydligt bekvämare att dofta på.
Min gissning just nu är att något slags smak har tagit sig från kastrullen frugan kokade ostsås i till dagens lasagne till det andra i diskmaskinen. Det fanns nämligen kvar lite såsrester i den diskade kastrullen. Eller något ditåt.
Något att lära sig av, alltså. Skölj av glasen innan du ska recensera öl! Och provdofta gärna det tomma glaset (ser dock lite suspekt ut, men vad gör man inte för öl?)!
Etiketter:
babbel,
folkbildning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Eller så är man mindre bekväm och diskar glaset med en diskborste (flaskborste) som endast används till ölglas, så gör jag iaf :)
SvaraRaderaSamma här. Har en egen diskborste till ölglas och jag sköljer riktigt noga med vatten efteråt. Sedan får de stå och lufttorka så det inte kommer diskmedelsrester från handduken.
SvaraRaderaÄven jag diskar mina glas för hand.
SvaraRaderaBlev smått överaskad att du var så "slarvig" att du stoppar dina ölglas i diskmaskinen där diverse feta saker varit tidigare och till råga på allt kör ölglasen samtidigt som en kastrull?
Det vi kan lära oss av detta tycker jag är att alltid rengöra ölglasen separat utan att de kommer i kontakt med diverse feta och stinkande matrester. Men håller med dig om att man ska skölja glasen innan man häller öl i dem, men det är sekundärt enligt mig.
Jag sköljer också oftas glasen när jag plockar dem från skåpet. Men tycker det låter lite schizofrent att rengöra glasen i en fet diskmaskin för att sedan dofta skölja dem när man tar dem från skåpet. :)
Nu förstår jag varför du så ofta hittar köttbuljong och dylikt i öl när du recenserar. ;)
Jag gissar att ni använder olika glas till t ex lambic och lager också. För tänk om det skulle bli kvar en brett eller två från en lambic och ge en minimal, knappt knappt detekterbar, bismak till nästa öl ni häller upp i det glaset och förstöra hela upplevelsen.
SvaraRadera;)
Såvitt jag vet brukar till och med de mest välrennomerade krogarna använda diskmaskin till ölglasen, och sedan som sagt skölja dem innan de används. Så alldeles galet kan det knappast vara.
SvaraRaderaDiskar alltid för hand. Sköljer allltid ur glaset innan jag häller upp.
SvaraRaderaOm man tar ett glas direkt ur skåpet där de förvaras och luktar i det känner man tydligt att det luktar skåp. Skölj och lukten är borta.
Jag är lite förvånad över att ingen kommit med kommentaren "diskmedel kan förstöra hmhmhmh i ölet, det enda som gäller är att tvätta glasen i omväxlande hett och kallt rent vatten!" än.
SvaraRaderaMina ölglas diskas alltid för hand och med separat diskborste. Endast lite diskmedel används. Glasen sköljs omväxlande i varmt och kallt vatten. De får sedan lufttorka. Slarvar man med sköljningen så är risken stor att ölet doftar och smakar diskmedel. Detta har jag råkat ut för. Glasen skjöljs alltid innan jag häller upp ölen i den.
SvaraRaderaGod fortsättning på ölåret 2011
Sven-David
Lund
Man behöver knappast vara pedantisk för att få ölglasen rena. Lätt handdisk och torkning med separat handduk. Inget konstigt, inget pretantiöst, inget utdraget. Det är sällsynt att något konstigt händer. Sunt diskförnuft.
SvaraRaderaSå länge glasen endast används till öl vill säga. Ve den som gör annorlunda.
Efter att ha drabbats av ett par dåliga öl i rad så fann jag att boven i dramat var spolglansen i diskmaskinen. Sedan ett bra tag tillbaka handdiskas alla ölglas och sköljs noggrant.
SvaraRaderaHar också märkt av "fiskdoft" i glas som varit i diskmaskin. Handdiskar sedan dess alltid åtminstone "fin-öls" glasen.
SvaraRaderaJag tror dock det är helt okej att som även de bästa pubbarna, diska med maskin, men då en maskin ENBART för ölglasen, och med typiska storköksdiskmedel för hög temperatur (i princip oparfymerad kaustiksoda..). Men det skall nog till att vara pub innan man har en maskin särskilt för sina ölglas ;)
Morgan, en krog som bryr sig om sina glas använder separata diskmaskiner för glas och för matporslin. Förhoppningsvis kör de även glas som det varit mjölk eller grädde i tillsammans med "matdisken" och inte i öl- och vinglasmaskinen.
SvaraRaderaDet finns förstås skräckexempel med krogar som utger sig för att vara bra ölpubar men ändå kör ölglas i samma maskin som allting annat.
Annars kan man ju göra som belgarna gör på sina pubar. De brukar ha två diskhoar vid bardisken, en med diskvatten med fastmonterade borstar och en med rent vatten. Tryck ner ett glas över en borste några gånger, skölj i rena vattnet. Klart på 5 sekunder.
Själv kör jag mina glas i maskin när jag har tillgång till sådan, eller diskar med en diskborste som används till annat också och har aldrig någonsin upplevt problem pga diskning. Så länge man bara använder glasen till öl och sköljer ur innan man ska dricka tycker inte jag det är något problem.
Lite intressant faktiskt.
SvaraRaderaPå en "hemma ölkväll" där vi provade 10-12 belgare.
Så såg vi att när vi hällde upp till en av deltagarna skummade alltid hennes öl betydligt mindre än övrigas.
Om detta berodde på diskningen av glaset eller något läppstift / Lipsyl ska vara osagt, hur som helst var skillnaden uppenbar.
Då jag ingen maskin har handdiskas alla och får lufttorka efter sköljningen.
/ Daniel
Handdisk är inte ett alternativ för mig - jag kommer ofelbart att slå sönder glasen förr eller senare.
SvaraRaderaDiskmaskin och spolning av glasen innan ihällandet får vara "good enough" som vi sa på Ericsson 2001.
Ok - bryggaren måste kommentera. Restauranger/pubar (bra) som serverar öl diskar sina glas i maskin och sköjer sedan glasen innan servering för att eventuella diskmedelsrester försvinner. Hemma - rekommenderar jag att glas handdiskas och inte används till något annat än öl.
SvaraRaderaDiskmaskiner för hembruk diskar tyvärr extremt dåligt i jämförelse med en restaurangmaskin (i en hemmaskin så måste man hitta rätt ställe för glasen - inte alltid där glasen egentligen ska stå). Plus att det oftast ligger med en del annan disk som kan störa slutresultatet.
Glas som har haft mjölk i sig är helt körda som ölglas - rekommenderar klorinrengörning för Er hardcore-drickare. Oljekannor är ej att rekommendera - men kan ge det sista lilla umpghet för en öl :)
Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
Att torka det med en linneduk (av lin, inte bomull!) är även det bra. Det hjälper ta bort mikropartiklar.
SvaraRaderaJag har jobbat på ett antal krogar genom åren och i stort sett överallt tillämpas samma rutiner i disken. Som flera säkert känner till, så återanvänder en restaurangmaskin diskvattnet flera gånger för att spara tid. Sköljning före disk är därför livsviktig, för att inte sabba vattnet omedelbart! Uppstartprogram med fyllning och värmning tar upp till en halvtimme, medan normaldisk tar två minuter. Då är det förstås lite bättre ös än hemma i pumpen, värmen och diskmedlet.
SvaraRaderaHursomhelst. Glas diskas alltid först - i det rena vattnet. Sedan porslin och sist bestick. Fast besticken brukar köras en omgång till, efter man bytt till rent vatten. Eventuellt skickar man in lite grytor också, mellan porslinet och besticken. Det beror på krogens storlek. Stora krogar har nästan alltid separat grovdisk, medan det sällan är motiverat på små pubar och kvarterskrogar.
Hursomhelst. När man väl kört de skitiga besticken och det är dags att byta vatten, så brukar i allmänhet maskinens insida rengöras ganska grundligt också. Filter, silar och spolarmar plockas loss och duschas. En välskött restaurangmaskin luktar inte gammal lök, fiskslem eller härsket fett, som man så ofta känner hemma hos folk.
Väl långt inlägg kanske, men nu vet ni hur det funkar på krogen! Jag vill nog påstå att glasen i allmänhet är väldigt väl diskade.
Tackar för en läsvärd blogg!
/ C Kolthoff - Kock, ölfantast och bryggarättling.