Carlsberg Sverige tyckte att Carnegie Porter var ett utmärkt julöl även om den finns hela året, så de skickade ut en flaska med de andra julölen.
Och varför inte?
Det är en öl som det är lite svårt att bli klok på med en helt egen modern historia. Efter att ha framställts inofficiellt kom den (starkölsvarianten) ut på Systembolaget 1986. Under 90-talet sålde Systembolaget ett antal årgångar parallellt, man kunde på en vanlig butik botanisera och ibland hitta femårig porter i lagret.
Sedan dess har tillverkningen flyttats ett antal gånger, man har bytt jäststam minst tre gånger och sålt ölen i såväl 25, 33 som 50 cl-flaskor. Numera är det en underjäst sak som görs i Falkenberg, och även om den inte är lika lagringsvänlig och den inte till 100% passar in i någon etablerad stil så…
Det är ju fortfarande ett riktigt läckert öl (den här flaskan är från 2009)! Lätt och frisk, men med massor av spännande smaker av lakrits, russin, torkade äpplen, rostade nötter och en frisk beska. Allt detta i måttliga 5,5%. Ett av många underskattat öl, tycker jag.
Förutom detta kanske det kan vara kul att se hur ett mindre bryggeri brygger öl i verkligheten? Nynäshamns Ångbryggeri har gjort ett litet bildreportage här: Länk.
Jag tycker nog, tyvärr får jag säga, att Carnegie blivit tristare med åren. Framför allt 3,5:orna, de var betydligt bättre på 33cl flaska. Eller är det bara inbillning?
SvaraRaderaCarnegie kan med fördel lagras. Blir helt klart smakfullare efter ett par år i källaren.
SvaraRadera@Patrik Karlsson: Helt klart, skillnaden verkar vara att ölen som tillverkades före 1999 verkade bli som bäst efter 4-6 år. Den modernare blir som bäst efter ungefär 3 år och blir sedan tråkigare.
SvaraRaderaJag provade en Carnegie Porter 2010 för några veckor sedan. En ganska snäll och ordinär porter. Den får godkännt men inte mer. Det finns äldre årgågar av den i min ölkällare som skall avsmakas senare.
SvaraRaderaÖlhälsningar
Sven-David Svensson
Lund
Har ett gäng 2009or i källaren, när tror ni det är läge att öppna dessa?
SvaraRaderaHållbarheten enligt etiketten är klart kortare nu jämfört med tidigare årgångar. Någon som har en kvalificerad gissning på vad det egentligen innebär?
Just denna valde vi att göra köttgryta med och kan säga att det blev riktigt lyckats med smakerna.
SvaraRaderahttp://www.saltpeppar.se/blog/?p=8510