Deltagarna har trevligt. Bild: Emil Skala. |
I går kväll hölls den första omgången av Linköpings Hembryggareförenings studiecirkel.
Den här aktiviteten är ett sätt att lösa några av de utmaningar och önskemål som finns i föreningen: Att som bryggare få gå lite utanför sin bekväma zon. Att som domare få fler tillfällen att bedöma öl. Och att som bryggare få tydligare och mer praktisk feedback på sin öl än vid till exempel SM.
I god tid innan kvällen hade medlemmarna uppmanats att brygga något i belgisk stil. Och nu var det dags att samlas.
Under tiden som bryggarna satt och provade varandras öl och babblade på, så satt jag och kollega Tom i rummet bredvid och bedömde kvällens öl. Vi utarbetade snabbt en metod där vi fick in ett öl, bedömde det enligt typdeffarna och skrev ner det vi tyckte på en protokollblankett. Därefter togs bryggaren in och vi pratade om vad vi upplevt, gav den feedback vi kunde och (framför allt Tom) gav praktiska tips för att förbättra ölen.
Minns jag rätt var det totalt 9 öl som kom in, allt mellan Witbier, quadrupel och belgisk stout.
Ölens kvalitet var lika varierad som stilarna. Någon var tydligt oxiderad, en annan spretigt rå och ytterligare en saknade helt belgiska toner. I någon fanns överdrivet tydlig modern humle, men ett par av ölen var förbluffade bra, vi ansåg båda att ett av dem var en potentiell SM-vinnare!
Bryggarna varierade de med: Allt från den unge mannen som satte sin första batch i våras till mannen med högar av SM-medaljer. Vilket skapade en väldigt trevlig variation i diskussionerna.
Jag och Tom analyserar. Bild: Emil Skala. |
Under normala omständigheter läggs mycket jobb ner på att få ölen som döms att bli så anonym som bara är möjligt, men här var det tvärtom. Vilket faktiskt påverkade vårt sätt att bedöma och diskutera ölen mer än vad vi hade trott, det var svårt att inte ta med det vi visste om bryggaren och hans (det var bara män igår) tidigare öl.
Men det var också väldigt intressant att få reda på om de gissningar man gör om ölen stämde med verkligheten: Sådant som styrka, ålder eller recept är sådant som vi domare normalt inte känner till, men som vi ändå diskuterar under bedömningen. Nu fick vi facit direkt!
En mycket givande, lärorik och trevlig kväll.
Tanken är att hålla den här medlemsaktiviteten 3-4 gånger om året, och till nästa gång kommer det att bli ett helat annat tema.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar