2018-07-13

Krog: BrewDog Norrköping


När jag i en Facebookgrupp i våras nämnde att BrewDog bestämt att de skulle öppna en bar på Nya Torget i Norrköping reagerade en av medlemmarna med en intressant insikt: ”Det är nog första gången på många år som en renodlad krog öppnar öster om Olai Kyrkogata i stan”. Och jag funderade lite på det. Jo, det är tätbefolkade kvarter i stadens absoluta innerstad, men det finns inte mer än en högst handfull krogar i området.

Nå, sedan i går finns det en till: BrewDog Norrköping. Det skotska bryggeriet har öppnat sin femte bar i Sverige i ett nybyggt hus som upptar det gamla salutorgets östra sida.

Ni som besökt en bar i kedjan (de är i världen uppe i ungefär 50 krogar) vet ungefär vad man ska vänta sig: Fatöl från BrewDog och andra craft-bryggerier. Hamburgare och plockmat. Industriell meatpacking district-inredning, neonskyltar och en bardisk i betong.

Jag var under byggtiden lite nyfiken om de skulle kunna få till den där slitna vi-la-av-mitt-i-rivningen-av-den-gamla-inredningen-känslan i ett helt nybyggt hus. Men det har de inte haft några problem med.


Det var invigningsdag, men inte alls det kaos jag väntat mig: Gästerna kom och gick i lagom takt. Vi kom vid strax efter fem, och det var till och från en del kö för att få beställa och till de två toaletterna, men det var på en hanterbar nivå.

Vilket inte var någon slump:  Dels var det mycket personal som jobbade, dels var det flera i personalen som kom från BrewDogs andra krogar. Kände ingen några andra ansikten från Östergötlands krogvärd dessutom.


Vi satte oss vid ett bord vid uteserveringen där ett gäng från LHBF redan satt sig tillrätta. Uteserveringen är rätt stor, över 100 platser vid biergarten-bord och solstolar. De har väl gjort det ungefär så mysigt man kan på ett svenskt platt nyrenoverat torg. Här påmindes vi om en av de märkligare sidorna av svensk utskänkningslagstiftning: Den avgränsade serveringsytan ligger cirka 15 meter från huset, och området däremellan får alltså inte gäster hantera alkohol.

Resultatet är att man går in och beställer sin öl, vid dörren lämnar man den till personalen som bär den ut till uteserverings-området och där får du tillbaka den.

Bordsservering förekom (men var lite rörig) så det är väl så det är tänkt att fungera i framtiden.


Vi åt och drack. Först varsin Dead Pony Club som smakade utmärkt, fortfarande min favoritöl från BrewDog. Det behövdes i värmen, men hade gärna fått vara större än ⅔ pint (69:00).


Maten bestod av plockbrickan Nacho Chaos (125:00) som var god om än lite torr och mesig i kryddningen. Jag orkade inte äta upp allt. Till den rekommenderades ett glas Amundsen/Verdant Space Tiger-DIPA vilket funkade bra (95:00 för ½ pint).

Frugan valde kikärtsburgaren Henri The Carefree Chickpea (175:00) som var god och mättande med god kryddning. Här rekommenderades en annan samarbets-gästöl: Brewdog/Brewski Manic Mango (89:00 för ½ pint).

Nya Torget är ett kvarter som under de senaste åren varit föremål för stora förändringar, hela torget har grävts upp för att ge plats för ett underjordiskt garage. För 30 år sedan var det här ett helt dött och lite ruffigt område, men om stadens planer slår in och staden växer österut mot Inre Hamnen så kommer det här verkligen att leva upp och citykärnan kommer att växa ut hitåt på samma sätt som kvarteren kring Kungsgatan under åttiotalet.

Och vårt häng på uteserveringen hade ständigt ljudet från plattläggningen och planteringen som fortfarande pågick några meter därifrån i bakgrunden. 

Vi funderade kring detta tillsammans med Norrköpings Bryggeri som nu dykt upp vid bordet. Nej, deras öl finns inte här, i alla fall inte än.

Kvällens sista öl beställdes nu: Deras APA Indie Pale Ale som i ärlighetens namn kändes ganska slätstruken (75:00 för ⅔ pint).



Nu såg jag krogetableraren på Brewdog Sverige, Magnus Svensson, som erkände att det inte längre var lika mycket påhitt i inredningen som när de byggde krogen på Kungsholmen: Orken och fantasin räcker helt enkelt inte tid för att göra de där små extra sakerna. Sedan undrade han nyfiket vad jag skulle klanka ner på den här gången. :)


Kommer det att fungera? Tja, det är inte så att det är ont om ställen som serverar modern öl och lyxiga hamburgare i centrala Norrköping, och det är en ort med en publik vars intresse kan svänga fort. Det är dessutom några kvarter bort från det mesta annat i krogväg, en nackdel i den här staden.

Vi får väl se.

8 kommentarer:

  1. Det där lät ju inte så roligt, 95 spänn för en halv pint? Dom orkar inte hitta på något nytt och variera sig? Kanske strunta i att öppna nytt eller byta jobb då...Att krogen på Kungsholmen skulle vara något speciellt är nyheter för mig, stor starkbarerna på andra sidan gatan är ett bättre val på alla sätt

    SvaraRadera
  2. Tror allmänt att det behövs en diskussion om hur rimliga priserna på krogen är nu. T ex tar brewers beer bar och omnipollos hatt i gbg ofta 95kr för en vanlig pale ale på 5% och 20cl av vissa öl på fat kan kosta up till 80kr. Hantverksöl är betydligt billgare i både england och tyskland och man kan tycka att all ins egna öl på brewers och omnipollos egna på omnipollos hatt bör vara lite billigare då de slipper mellanhänder. Sen verkar vi svenskar av någon anledning vara villiga att betala mycket mer för vår öl på krogen än i stort sett alla andra bortsett från Norge. Priserna på systembolaget är ganska rimliga när man jämför med utlandet men att ta en god öl på krogen håller på att bli något som är bara för den övre medelklassen.

    SvaraRadera
  3. Oliver, det är inte billigare med egen öl på egna krogar.. Du måste ju gå genom en distributör. Sedan är svenska alkoholskatten bra mycket värre än i de länder du listar.

    Sen är genomsnittliga kvaliten på ölen Tyskland och England år efter (om du bortser från typ brittisk bitter och tysk pils)...

    SvaraRadera
  4. Hear, hear! Ölpriserna på krogen i Sverige är snabbt på väg mot astronomiska nivåer. Det känns mindre och mindre prisvärt för var dag som går. Åtminstone min inkomst ökar inte i motsvarande takt.

    Känner mer och mer för att nöja mig med billigaste blasklagern de gånger man går ut på krogen i Sverige. Alternativt alkoholfritt som ju är överlägset för både plånbok och hälsa i långa loppet. Finölen köps endast på bolaget. Sen tar man några resor per år till klassiska ölländer och njuter.

    95 spänn för en halv pint..

    SvaraRadera
  5. Manker, jag visste inte att man var tvungen att gå igenom en distributör för att sälja den egna ölen. Låter krångligt.

    Lite arrogant att påstå att kvaliten är mycket högre i Sverige. Visst har vi väldigt många bra bryggerier men Cloudwater, wild beer, the kernel, siren, harviestoun, magic rock, gänställer, schoppe ect. håller minst samma kvalité som våra bästa. Dessutom har dessa länder många klassiska bryggerier som vi saknar (weihenstephan, sneider, braueri heller, ritterguts, fullers, st austell). Det gör att både england och tyskland har en mycket bredare urval men både modern och klasssika öltyper.

    SvaraRadera
  6. Oliver, håller med till 100%.

    Skulle vilja lägga till Belgien också. Alltid kul att
    slinka in på en anspråklös landsortssylta/sunkpub, och kolla öllistan. Brukar bestå av ett urval från trappistbryggerierna plus lite annat smått och gott. Prisnivå ~3.5 - 4 € för kvalitetsöl som Chimay och Rochefort. Helt underbart.

    SvaraRadera
  7. Det som kommer att vara deras styrka är de olika collab de har med andra bryggerier.



    Första kvällen kändes det stelt och otrimmat, kanske har med smygpremiären dagen innan att det var full rulle då och personalen lite seg?

    Det får bli ett till besök snart och se hur det är efter första veckorna.

    Det är då man märker om personalen håller måttet och är rätt man/kvinna på rätt ställe.





    SvaraRadera
  8. Det höll inte så länge, läget talade nog emot som du sa för stället verkar ha stängt sedan i helgen. FB borttaget, hemsidan visar inte platsen m.m.

    SvaraRadera