2018-07-31

Brutal Brewing A Ship Full of IPA 0,0%

Bild: Brutal Brewing
Jaaa… det har varit varmt. Och till skillnad mot många andra går min ölkonsumtion ner när detta händer, jag vet med mig att jag kommer att dricka för att släcka törsten, jag kommer att dricka ölen för fort och det hela slutar med att jag blir trött och lätt illamående.

Så det är väl helt på sin plats att recensera en alkoholfri öl i kväll: A Ship Full of IPA 0,0% från Spendrups varumärke Brutal Brewing.

Det är en IPA på 0 % bryggd med Pilsner, mörk karamellmalt, Cara aroma och Chrystalmalt, samt humlesorterna Magnum, Amarillo, Citra, Cascade, Ella och Galaxy.

Färgen är ljust brun, vätskan helt klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är tydligt söt och vörtig, massor av knäck-kola, lite torkad frukt och beska örter.

Smaken är mindre söt än väntat, men den är väldigt vörtig. Knäck, smörkola, ljus sirap, Tootsie Roll-godis och mogna plommon. Medelstor kropp. Eftersmaken är märkligt kemisk med kolaarom, oljefärg, 5-56 universalolja och torkade mogna frukter. Samt en märklig långsamt växande beska. Avslutningen är medelsöt med toner av textilplåster och beska örter.

Kolsyran är medelstark, de få medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är kladdig.

Vad är det här, kom jag att fundera, kolsyrad torrhumlad vört med kemikalier? Nej, jag tyckte inte alls om den här ölen, och skulle alla gånger välja en flaska Vichy-vatten framför den här.

Betyg: 2,46. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (denna flaska köptes på Maxi ICA Stormarknad Linköping) Pris: 12:90 för 330 ml. Bäst före: 24. 04. 2019

2018-07-24

Dugges / Ölgäris Flower Power Sour

Bild: Dugges.
Gruppen Ölgäris hade i våras en tävling där de röstade fram den bästa idén till ett sommaröl. Resultatet blev en berliner weisse smaksatt med fläderblommor, rosor och citron.

Dugges fick sedan brygga ölen med namnet Flower Power Sour som hamnade på 4,5 %.

Färgen är kallt gul, vätskan klar. Det låga skummet försvinner snabbt bort.

Doften är syrlig och något söt med en tydlig ton av fläderblomssaft. Jag hittar också krusbär och syrligt fuktgodis.

Smaken startat med en kraftfull syrlighet som snabbt kompletteras med fläderblommor, rosenvatten och lite äppelsyra. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är torrt syrligt fruktig med gröna äpplen, fruktgodis, fläderblommor och lite grönt te. Avslutningen är mjukt syrlig, men samtidigt nästan sträv med lite metall.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är torr och sträv.

En av de bästa svenska berliner weisse jag druckit – inte alls så mjölkigt syrligsöt som Dugges' Nordic Sour-öl är. Mycket uppfriskande och balanserad mellan grundölet och frukterna.


Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 juli 2018 (lagerstatus). Pris: 30:00 för 330 ml. Bäst före: 17-05-2020 (batch T1272).

2018-07-22

London Pride 3.5%

Så var det då äntligen dags att recensera denna öl, speciellt framtagen till den svenska marknaden av Fuller's som ett sätt att ersätta deras Chiswick Bitter i livsmedelsbutikernas hyllor. Jag skrev om den i översvällande ordalag i våras när jag hörde nyheten att London Pride 3,5% skulle lanseras. Jag skrev också om att det här inte är exakt samma öl som Chiswick Bitter.

Sedan dök den upp i butikerna, främst ICA, och om den inte var slut i hyllan så drack jag upp den som måltidsdryck. Men nu är det recensionsdags!

Färgen är koppar, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, och det sjunker undan till en tunn ring.

Doften är friskt maltig med toner av knäckebröd, aprikossylt och torkade blommor. Den känns lite tam.

Smaken är rätt lätt och maltig med torra toner av rågbröd, aprikosmarmelad och billigt kola-godis. Det finns i stället för beska en vagt syrlig ton som stör mig en hel del. Lätt till medelstor kropp. Syrligheten försvinner i väg i eftersmaken och ger rum till en växande sötma, torkad frukt och lite blommig humle. Avslutningen är kort med gammal humle.

Kolsyran är lätt och den dör ut oväntat fort. Se små bubblorna är långlivade i munnen. Vätskan är något sträv.

Var det det här vi fick i stället för Chiswick Bitter (betyg 3,62)? Ja, jag är besviken.

Betyg: 2,92. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 16:50 för 330 ml. Bäst före: 01 MAR 19.

2018-07-17

Vinnare!


Då var dragningen klar. Och de lyckliga vinnarna blev:
  • Arbetarporter-t-shirt: Jessica Kekki
  • Ocean-kasse: Martin Norén
  • Tröstpris: Fredrik Olsson
Grattis!

2018-07-15

Fuller's / Moor Rebirth

Bild: Fullers.
Den här har legat i skafferi och kyl alltför länge, ibland blir det så.

En öl jag drack på plats vid bryggeriet i våras vid slutet av rundvandringen hos Fuller's och då uppskattade mycket: Samarbetet med Moor Beer Company i serien Fullers & Friends.

Jag är fortfarande lite fascinerad över deras val av samarbetsprojekt: Att så långt det var möjligt återskapa Fullers-ölen ESB så som den var vid lanseringen 1971.

Resultatet blev Rebirth, en ESB på 6 %.

Färgen är djup bärnsten/brons, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är vitt och sjunker långsamt ner till ett tunt lock utan att lämna rester på glaset.

Doften är maltig med torkad frukt, knäck, aprikos och hö. Den är elegant och mjuk med vaga aningar av läder och starkvin.

Smaken är även den i första hand maltig, men det finns en blommig beska som passerar förbi. Aningar av aprikossylt (månne Fuller's hussmak från jästen?). Medelstor kropp. Eftersmaken är balanserad med knäck, torkade blommor, gammaldags fruktkarameller och  knäckebröd. Gräddkola och sträv trädsav i det korta slutet.

Kolsyran är mjuk, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är något sträv.

En trevlig och balanserad ESB med rika eleganta smaker, och ändå är den lättdrucken.

Men hur är den om man dricker dagens ESB bredvid? Det är väl bara att testa med ett glas av varje öl:

Utseendemässigt är de i  stort sett identiska, det enda jag ser skiljer är att skummet är ännu lägre och mindre hållbart på ESB.

Dofterna skiljer sig mer. Rebirth är renare och snyggare, ESB har tydligare smör/smörkola, mer aprikosmarmelad och känns allmänt lite… råare.

Smaken hos ESB är… lite mer. Lite beskare, lite sötare och lite tydligare med råare alkohol. Borta är de torkade blommorna från Rebirth, i stället finns här en otydligare fruktighet och lite… mhhmmm… ingrodd tobaksrök. Eftersmaken i ESB är däremot längre och större.

Kolsyrorna och munkänslan är desamma, kanske är Rebirth lite mjukare.

ESB gav jag våren 2007, strax innan jag började blogga, ett riktigt högt betyg: 4,42. Idag känns det som lite i överkant: Det är fortfarande en bra öl och en stilbildare, men jag är idag övertygad om att man kan göra en ännu bättre ESB än såhär.

Betyg: 3,82. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 april 2018 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 31/12/19.

2018-07-13

Krog: BrewDog Norrköping


När jag i en Facebookgrupp i våras nämnde att BrewDog bestämt att de skulle öppna en bar på Nya Torget i Norrköping reagerade en av medlemmarna med en intressant insikt: ”Det är nog första gången på många år som en renodlad krog öppnar öster om Olai Kyrkogata i stan”. Och jag funderade lite på det. Jo, det är tätbefolkade kvarter i stadens absoluta innerstad, men det finns inte mer än en högst handfull krogar i området.

Nå, sedan i går finns det en till: BrewDog Norrköping. Det skotska bryggeriet har öppnat sin femte bar i Sverige i ett nybyggt hus som upptar det gamla salutorgets östra sida.

Ni som besökt en bar i kedjan (de är i världen uppe i ungefär 50 krogar) vet ungefär vad man ska vänta sig: Fatöl från BrewDog och andra craft-bryggerier. Hamburgare och plockmat. Industriell meatpacking district-inredning, neonskyltar och en bardisk i betong.

Jag var under byggtiden lite nyfiken om de skulle kunna få till den där slitna vi-la-av-mitt-i-rivningen-av-den-gamla-inredningen-känslan i ett helt nybyggt hus. Men det har de inte haft några problem med.


Det var invigningsdag, men inte alls det kaos jag väntat mig: Gästerna kom och gick i lagom takt. Vi kom vid strax efter fem, och det var till och från en del kö för att få beställa och till de två toaletterna, men det var på en hanterbar nivå.

Vilket inte var någon slump:  Dels var det mycket personal som jobbade, dels var det flera i personalen som kom från BrewDogs andra krogar. Kände ingen några andra ansikten från Östergötlands krogvärd dessutom.


Vi satte oss vid ett bord vid uteserveringen där ett gäng från LHBF redan satt sig tillrätta. Uteserveringen är rätt stor, över 100 platser vid biergarten-bord och solstolar. De har väl gjort det ungefär så mysigt man kan på ett svenskt platt nyrenoverat torg. Här påmindes vi om en av de märkligare sidorna av svensk utskänkningslagstiftning: Den avgränsade serveringsytan ligger cirka 15 meter från huset, och området däremellan får alltså inte gäster hantera alkohol.

Resultatet är att man går in och beställer sin öl, vid dörren lämnar man den till personalen som bär den ut till uteserverings-området och där får du tillbaka den.

Bordsservering förekom (men var lite rörig) så det är väl så det är tänkt att fungera i framtiden.


Vi åt och drack. Först varsin Dead Pony Club som smakade utmärkt, fortfarande min favoritöl från BrewDog. Det behövdes i värmen, men hade gärna fått vara större än ⅔ pint (69:00).


Maten bestod av plockbrickan Nacho Chaos (125:00) som var god om än lite torr och mesig i kryddningen. Jag orkade inte äta upp allt. Till den rekommenderades ett glas Amundsen/Verdant Space Tiger-DIPA vilket funkade bra (95:00 för ½ pint).

Frugan valde kikärtsburgaren Henri The Carefree Chickpea (175:00) som var god och mättande med god kryddning. Här rekommenderades en annan samarbets-gästöl: Brewdog/Brewski Manic Mango (89:00 för ½ pint).

Nya Torget är ett kvarter som under de senaste åren varit föremål för stora förändringar, hela torget har grävts upp för att ge plats för ett underjordiskt garage. För 30 år sedan var det här ett helt dött och lite ruffigt område, men om stadens planer slår in och staden växer österut mot Inre Hamnen så kommer det här verkligen att leva upp och citykärnan kommer att växa ut hitåt på samma sätt som kvarteren kring Kungsgatan under åttiotalet.

Och vårt häng på uteserveringen hade ständigt ljudet från plattläggningen och planteringen som fortfarande pågick några meter därifrån i bakgrunden. 

Vi funderade kring detta tillsammans med Norrköpings Bryggeri som nu dykt upp vid bordet. Nej, deras öl finns inte här, i alla fall inte än.

Kvällens sista öl beställdes nu: Deras APA Indie Pale Ale som i ärlighetens namn kändes ganska slätstruken (75:00 för ⅔ pint).



Nu såg jag krogetableraren på Brewdog Sverige, Magnus Svensson, som erkände att det inte längre var lika mycket påhitt i inredningen som när de byggde krogen på Kungsholmen: Orken och fantasin räcker helt enkelt inte tid för att göra de där små extra sakerna. Sedan undrade han nyfiket vad jag skulle klanka ner på den här gången. :)


Kommer det att fungera? Tja, det är inte så att det är ont om ställen som serverar modern öl och lyxiga hamburgare i centrala Norrköping, och det är en ort med en publik vars intresse kan svänga fort. Det är dessutom några kvarter bort från det mesta annat i krogväg, en nackdel i den här staden.

Vi får väl se.

2018-07-10

Ocean-utlottning!



Ofiltrerat fyller 11 år idag!

Och jag kan inte komma på något bättre sätt att fira detta faktum än att lotta ut lite prylar som jag generöst fått av Oceanbryggeriet.

En t-shirt storlek XL med etikettmotivet från Arbetarporter samt en tygkasse med logga står på spel. Jag bjuder väl på ett tröstpris med blandade småprylar också…

För att vara med så skickar man ett mail till bark@ofiltrerat.se och anger ”Tävling” som ärenderad.

Tisdag 2018-07-17 klockan 20:00 drar jag vinnarna.

2018-07-09

Brekeriet Sour & Salt

Bild: Brill & Co
En av de öl som jag hade med på min provning för en månad sedan var Sour & Salt, en gose på 4,6 % från Brekeriet. Den har bryggts med lactobaciller, salt och koriander.

Färgen är ljust guld, vätskan är grumlig. Skummet är vitt högt och luftigt, och det sjunker sakta ner med ett fräsande ljud utan att lämna rester efter sig.

Den rika doften är syrlig med fruktgodis, yoghurt, krusbär och lite blommor.

Smaken startar med en tydlig passerande sälta, växande sötma och gammaldags fruktkarameller, krut och svart kinesiskt te. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är lätt med blommiga och fruktiga toner, yoghurtsyrlighet och passerande fruktig sötma. Det långa slutet är mjukt med mineraler, lime och en gnutta salt.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är något tjock med viss strävhet.

En utmärkt Gose där Brekeriet som väntat adderat ytterligare smaker och komplexitet, men bara så att man fortfarande känner igen denna historiska stil.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, styckvis beställbar till alla butiker. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 2022-11-08 (flaskad NOV 2017, batch 121).

2018-07-08

Mikkeller K:rlek Vår / Sommar 2018

Bild: Brill & Co.
Vilken K:rlek är vi uppe i nu? 12. Det är som tidigare ett samarbete mellan Mikkeller och Brill & Co, en amerikansk pale ale på 4,9 % som bryggts på De Proef och som i huvudsak humlats med Mosaic: K:rlek Vår/Sommar 2018.

Färgen är gul med en aning orange, vätskan är oklar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker undan snabbt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är söt med fruktiga toner av mango, grapefrukt, lime och melon. Syrligt fruktgodis och äppelsyra i bakgrunden.

Smaken är ganska så söt med mango, grapefrukt, lime och en aning passionsfrukt. Långsamt växande beska med trädsav och lite vete-syrlighet. Medelstor kropp. Eftersmaken har lite jordighet och fruktiga toner av röda äpplen, persika, mandarin och omogna plommon. Det korta slutet är något syrligt med omogen frukt och en aning råg-knäckebröd.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är kortlivade och mjuka, den försvinner iväg från ölen oväntat snabbt. Vätskan är på samma gång tjock och lite torr.

En okej öl, men jag stör mig lite på jordigheten och mycket på att den så snabbt blir avslagen.

Betyg: 2,84. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2018 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bärs före: 04/04/19.

Hur har mina betyg varit för dessa öl genom åren, kanske ni undrar? Jag har inte druckit riktigt alla, en del tog slut från hyllorna väldigt snabbt. Spontant skulle jag säga att jag tyckte bäst om de första och sedan har mina betyg gått utför, men hur ser det egentligen ut? Dags för en graf!

2018-07-07

En lördag i Göteborg


Lördagen var lugnare ölmässigt. Jag var lite nyfiken på Brewers Beer Bar Magasinsgatan, och eftersom den låg i kvarteret bakom hotellet vi bodde på så fick det bli sen lunch där. Lockelsen var inte mindre av att de hade "ät 2 betala för 1" om man bokade bord på eftermiddagarna under juni.

Så det gjorde vi. Beställde in en stor portion av deras goda pizzasallad, som dock inte kändes lika fantastisk som på Tredje Långgatan. Till det All In Brewing Soma, en av landets bättre NEIPA. Stämningen på uteserveringen var lojt behaglig, och det är trevligt att innerstaden växt även åt den här kanten.

Till lammkebaben rekommenderades en Dry & Bitter Brewers Beer Bar IPA som är mer engelsk än amerikansk, och en väldigt bra öl till den komplexa kryddigheten i den vällagade och välkryddade kebaben i det godaste pitabröd jag någonsin ätit (dock kändes 160 kr som i mesta laget för en kebab i pita).

En lite märklig detalj upptäckte jag när jag kommit hem: Kvittot var märkt med Folkölsbaren Sweden AB. Var det ett företagsnamn som blev över?

2018-07-06

Systembolaget: Små partier 17 augusti 2018


Fredagen den 17 augusti 2018 kommer Systembolagets andra småparti-släpp för månaden:

Varunummer, namn, storlek, alkoholhalt, inköpt antal, pris
Medelliterpris: 156:00. Medelalkoholhalt: 7,5 %.

Jag är osäker på exakt vilken Firestone Walker FeralOne som kommer hit.

2018-07-05

En fredag i Göteborg

I helgen var alltså jag och frugan i Göteborg. Senare insåg jag att slumpen gjort att det var exakt 1 år efter att vi förra gången var i staden, lite intressant kanske.


Efter hotellincheckningen begav vi oss till Omnipollos, den andra krogen i Omnipollo-imperiet som öppnade tidigare i år. Vi var på plats strax efter 20 en fredagskväll i slutet av juni, och möttes av en krog som närmast kan betecknas som ödslig.


Jag beställde in en West Coast Reuben Sandwich som var mycket god. Till den rekommenderade bartendern en Omnipollo Andreas NEIPA som var mjuk och försiktig. Så pass att jag tyckte att den blev mesigt karaktärslös. 

Till skillnad mot Stockholmskrogens pizzor är Omnipollos specialiserade på skaldjur och fisk (min stora smörgås var en av två rätter med kött), och frugan valde deras fish & chips som var god och vällagad. Till det fick hon en Omnipollo Perikles Robust Pilsner som nu känns bättre än tidigare batcher.


Jag frågade efter en mer klassiskt besk öl och fick in ett glas av deras APA Omnipollo Mackaper som helt klart var mer i min smak.

Vi chansade sedan på Omniopllo Marshmallow Fruity Pebble Breakfast Smoothie IPA. Jag har blivit allt mer skeptisk mot fantombryggeriets godisöl-experiment, men den här var faktiskt det sämsta jag druckit från dem: En översöt öl utan större kropp men med stora mängder vaniljsocker och en märklig fruktessens-smak som jag till slut lyckades associera till tablettasken Friska Fläktar. ”Beer everything”? Nja, kanske ingen bra idé trots allt. 

Fredag kväll 20:45.
Efter maten så tittade vi oss omkring. Trots att de körde en utmärkt blandning av nu-soul från Daptone Records och ett tiotal gäster nu kommit så var stämningen fortfarande väldigt mycket... tomt uppehållsrum. Ett uppehållsrum med minutiöst genomtänkt design och inredning, det kan man inte neka till.

Vi begav oss vidare västerut, funderandes över Omnipollos framtid. 

Haket! Ett unikum i svensk krogvärld med dess breda ölsortiment, låga priser och framför allt deras varma och välkomnande atmosfär. Ja, jag var frågande första gången jag var där, men sedan smälte jag totalt. Här dracks det öl och shots fram till småtimmarna. 

Den första ölen, O/O Seba, recenserade jag här.

Porterbehovet hade växt sig allt större, och när Thomas i baren började prata om att han kanske hade kvar något av Limfjordsporter Lakrids så fick han omgående bege sig till källaren för att leta.
Porter!
Tyvärr falskt alarm, men den vanliga Limfjordsporter med ett par år på nacken hittades. Utmärkt, med en finfin rökighet som jag inte riktigt kom ihåg att den hade.


Kvällen avslutades med den torraste lager som de hade: Göteborgs Starkpilsner. Friskt och gott! Minns jag rätt så skapades den för att efterlikna Pripps Blå Export som den var när den bryggdes i Göteborg, men jag misstänker att den då inte var så bra som den här är nu.


2018-07-04

Systembolaget: Tillfälliga lokala nyheter augusti 2018

Av Bernt Rostad - Barlingbo Bryggeri, CC BY 2.0, Länk
Den 1 augusti 2018 kommer det nya öl till det tillfälliga småskaliga sortimentet. Området ger en indikation om i vilka butiker ölen finns på hyllan. Alla öl kan beställas till övriga butiker styckvis (utom eventuellt för Hop Shed Hell Yeah som saknar uppgift i listan).

Varunummer, namn, område
  • 33154, Sthlm Brewing HallonSour, Stockholms stad
  • 33142, Tempel Gehenna, Uppsala kommun
  • 31894, Quänum Humle & Dumle, Vara kommun
  • 33149, Brekeriet Saison Noble, Malmö kommun
  • 32326, Lost Island Wild Ginger, Gotlands kommun
  • 33164, Stockholm lager, Stockholms stad
  • 33102, Slottskällan Kellerpils, Västerås stad
  • 32317, Fors Pilsky, Motala kommun
  • 33155, Mjelga S.t Tuna Lager, Borlänge kommun
  • 81471, NKB Garage Pils, Ekerö kommun
  • 82981, Hop shed Hell Yeah Lager, Gotlands kommun
  • 33143, Ludabryggeriet Lund Comedy Festival 2018, Lunds Kommun
  • 33103, Roslagens Golden Ale, Norrtälje kommun
  • 33146, Stallhagen Delikat, Åland
  • 33166, Gamma Zig Zag, Danmark
  • 33162, Gamma Epicycloid, Danmark
  • 32310, Nyckelbryggerier Älvsby Pale Ale, Älvsbyns kommun
  • 33159, Wet Whistle Fresh & Hazy Single Hop IPA, Härryda kommun
  • 32318, Jädraöl Wipa, Gävle kommun
  • 33156, Wet Whistle Light & Delicious American Pale Ale, Härryda kommun
  • 33153, Eskilstuna IPA, Eskilstuna kommun
  • 33141, Stallhagen India Pale Ale, Åland
  • 33165, Amundsen Hobliminal Messages NEIPA, Norge
  • 31434, Poppels New England IPA, Partille kommun
  • 31393, Mikrofonbryggeriet Banana Split IPA, Göteborgs stad
  • 31395, Brewski Dolph DDH IPA, Helsingborgs stad
  • 33151, Stallhagen Pale Ale, Åland
  • 33145, Nya Victoria Fyren IPA, Falköpings kommun
  • 31435, Den Bryggande Holländaren Pink Wednesday, Gnesta kommun
  • 32304, Prins Katt Citradon Dubbel-IPA, Motala kommun
  • 32325, Södermännen Gustatory Rebel, Gnesta kommun
  • 33152, Eskilstuna Quadrupel, Eskilstuna kommun
  • 31436, Beerbliotek Eternal Darkness, Göteborgs stad
  • 33144, Brygghus 19 Bossman Imperial Stout, Karlshamns kommun
  • 33140, Barlingbo Medeltidsöl 2018, Gotlands kommun
  • 33139, Barlingbo Medeltidsöl Mixpack, Gotlands kommun
  • 33157, Wet Whistle Smooth & Spicy Wheat Saison, Härryda kommun
  • 33147, Spike X India Pale Ale, Göteborgs kommun
  • 33163, Mjelga Dalfolk, Borlänge kommun
  • 89006, Obolon Premium 2018, Ukraina
  • 83324, Obolon Extra, Ukraina
  • 33150, Tornio Original Lager 1964, Finland
  • 89022, Oblon Zibert Lagerbier, Ukraina
  • 33158, Wet Whistle Dark & Creamy Imperial Stout, Härryda kommun
  • 33148, Spike Pornographic Hopped Up Weizen, Göteborgs kommun

2018-07-03

O/O Seba

Vilket skum!
Helgen tillbringades i Göteborg på en långt-till-semestern-minisemester. Vi åkte spårvagn, drack öl och åt mat. Jag hann faktiskt med att skriva 1 recension!

Haket så hade krögarfamiljens son tagit studenten, vilket O/O Brewing firade med att brygga en öl för tillfället: Seba, en session-IPA på 4,5 %.

Minns faktiskt inte vad jag fick när jag gick ut gymnasiet hösten 1993, men inte var det en SIPA i alla fall…

Vätskan är kallgul och grumlig, det höga skummet är vitt och toppas av en snygg krater. Det sjunker sakta ned och lämnar en hel del tjocka rester efter sig.

Den torra doften har en hel del humliga toner, men mindre citrus än jag väntat mig. Stjälkselleri och lite citronsyra. Den lite lätt.

Smaken är mjuk och balanserad. En hel del torkad exotisk frukt. Den är genomgående ren och frisk med lite syra i den eleganta beskan. Lite vetedeg, medelstor kropp. Eftersmaken har en växande beska och toner av gröna växter. Modellera och grön humle i slutet.

Kolsyran är kraftig, massor av små vassa långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En ren och färsk öl, smakerna är inte så jättekraftiga men frågan är om det blir så mycket mer IPA än så här på 4,5 %?

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 400 ml.

2018-07-02

Systembolaget: Tillfälliga lokala nyheter juli 2018

Vårby Bryggeri, 1967.
Idag, 2 juli 2018, lanserades följande öl i det lokala småskaliga sortimentet. Området ger en indikation om vilka butiker som har varorna på hyllan. Om ölen finns i depån kan den beställas till alla butiker.

Ja, det är 67 öl. Nej, det verkar inte som om småbyggerierna tappar fart i antalet släpp. För de som vill ha råd och tips rekommenderas Porterstekens genomgång.

Varunummer, namn, område, i depå?
  • 31345, Östersunds Nya Ångbryggeri Klassisk Pilsner, Östersunds kommun, ja
  • 33088, Nya Carnegiebryggeriet Purest, Stockholms stad, nej
  • 33117, Hönsinge Gruvpigans Guldiga, Trelleborgs kommun, ja
  • 85506, Gammelbacka Pilsner, Karlskoga kommun, ja
  • 83036, Bergslagens Kohatu Lager, Smedjebackens kommun, ja
  • 33119, Revsunds OxN Lager, Bräcke kommun, ja
  • 33099, Roslagens Rospigg Lager, Norrtälje kommun, ja
  • 33135, Marbäcks Sommaröl 2018, Ulricehamns kommun, ja
  • 1434, Grebbestad Lager, Tanums kommun, ja
  • 33081, Tornio Panimo North Arctic Lager, Finland, ja
  • 33075, Stenhammaren Sundsvall Lager, Sundsvalls kommun, ja
  • 33087, Nyckebryggeriet Key Beer, Älvsbyns kommun, ja
  • 33069, Grebbestad Granit, Tanums kommun, ja
  • 33124, Närke Kulturbryggeri Jante Lager, Örebro kommun, ja
  • 33090, Skellefteå Bryggarbackens Lager, Skellefteå kommun, ja
  • 31309, Waxholms Lovart Lager, Vaxholm kommun, ja
  • 31330, Remmarlöv Lomond Belgian Style Blond Ale, Eslövs kommun, ja
  • 33110, Inlands Anno 1621 Ljus Ale, Kungälvs kommun, ja
  • 11501, Örebro Kaffe Berliner, Örebro kommun, ja
  • 33071, Ölbryggeriet Suröl, Jönköpings kommun, ja
  • 33122, Spike Mangorange, Göteborgs stad, ja
  • 32971, Åre Bière de Rosé, Åre kommun, ja
  • 33129, Brutal Brewing Raw Law Mango Sour, Huddinge kommun, ja
  • 33126, Jämmerdalen Astronauts Golden Sour Ale, Kalix kommun, nej
  • 33094, Finn Raspy Wheat, Landskrona stad, ja
  • 33120, Jädraöl Saison, Gävle kommun, ja
  • 33074, Modernist Herbarium Raspberry & Rhubarb Saison, Stockholms stad, ja
  • 33115, Modernist Herbarium Mango & Passion Saison, Stockholms stad, ja
  • 33092, Den Bryggande Holländaren Don't Fläder Yourself, Gnesta kommun, ja
  • 33076, 137:ans Raspberry Wheat, Södertälje kommun, ja
  • 33112, Iris Kristina Barrel Aged Farmhouse Ale, Vellinge kommun, ja
  • 33113, Iris Anna Barrel Aged Farmhouse Ale, Vellinge kommun, ja
  • 33068, Ölbryggeriet High Five, Jönköpings kommun, ja
  • 33079, 137:ans Wheat IPA, Södertälje kommun, ja
  • 31652, Finn Wheat Blanc, Landskrona stad, ja
  • 33121, Revsunds Meet Old Man Witty And Snowman Witti, Bräcke kommun, ja
  • 33080, Beerbliotek Göteborgswits, Göteborgs stad, ja
  • 33093, Lycke Bomb Bay Session IPA, Härryda kommun, ja
  • 33106, Hantverksbryggeriet Leisure, Västerås stad, ja
  • 33083, Bottenvikens Nattljus NEIPA, Luleå kommun, ja
  • 33134, Lycke Green Flash NEIPA, Härryda kommun, ja
  • 33131, Reinklou No. 2, Krokoms kommun, nej
  • 33091, Stenhammaren Förkämpen Pale Ale, Sundsvalls kommun, ja
  • 33132, Ryssby American Pale Ale, Ljungby kommun, nej
  • 33098, Alskute IPA, Gotlands kommun, nej
  • 33118, Möllys Milk it, Eskilstuna kommun, ja
  • 33097, Roslagens IPA, Norrtälje kommun, ja
  • 33107, Hops N' Leon Esplanad Tropisk, Mariestads kommun, ja
  • 33095, Skellefteå Backens Summer Ale, Skellefteå kommun, ja
  • 33133, Beersmiths Retard Beer, Åre kommun, ja
  • 33084, Bottenvikens Midnattssol IPA, Luleå kommun, ja
  • 33086, Adelsö Chicken Race Pale Ale, Ekerö kommun, ja
  • 33128, Organic Smash Revolver Harry, Bollnäs kommun, ja
  • 33136, Trädskogens Jubileumsöl, Växjö kommun, ja
  • 33089, U And Me Umeå Summer Ale, Umeå kommun, ja
  • 33100, Billdale Jordskalv, Göteborgs stad, ja
  • 33085, Electric Nurse IPA #2, Härryda kommun, ja
  • 33073, Electric Nurse DIPA Next Generation, Härryda kommun, ja
  • 33078, Mohawk FemAle Go Fresh, Göteborgs stad, ja
  • 33123, Spike Triple Mango IPA, Göteborgs stad, ja
  • 33116, Jädraöl Yummie Black IPA, Sandvikens kommun, ja
  • 33077, 137:ans Ginger IPA, Södertälje kommun, ja
  • 33105, Gammelbacka Red Ale, Karlskoga kommun, ja
  • 33101, RyssbyRed Ale, Ljungby kommun, nej
  • 33082, Idlewild Red Zeppelin Red Ale, Jönköpings kommun, ja
  • 33137, Wessinge Brygghus Stout at the Devil, Laholms kommun, ja
  • 33111, Inlands Porto Franco Porter, Kungälvs kommun, ja
  • 33072, Grebbestad Hallon, Tanums kommun, ja
  • 33070, Grebbestad Passion, Tanums kommun, ja