Sist ut vid vårt besök hos Knäppingen blev deras starkaste fatöl, ett samarbete mellan dem och pubbryggerierna Bryggeriet Ångkvarn (Uppsala) och Eskilstuna Ölkultur. TrIPA är en tung DIPA bryggd i Eskilstuna med tre sorters malt, tre sorters humle och ligger på 12 % alkohol.
Den kopparfärgade vätskan är något disig, det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt.
Doften är citrussöt och något… svettig. Viss karamellmalt, otydlig humle. Efter en stund dyker en tydlig citronjuice-ton upp.
Smakerna är i starten stora utan att sticka ut. Bra balans mellan malten och humlen. Citrus-marmelad, bubbelgum och en sötma som blir allt tyngre samtidigt som beskan blir väldigt måttlig för stilen. Stor kropp. Växande fruktig sötma i eftersmaken, knäck och Refreshers-citronkola. Sötman blir efter en stund vass med en lätt jordighet. Maltigt mjöligt slut med apelsinmarmelad och lite kanel.
Medelstor kolsyra, kortlivade medelstora bubblor. Vätskan är tjock och tungt kladdig.
Östkust-DIPA är en svår stil att få balanserad, och den här blir översöt efter de första klunkarna. På en direkt fråga om åldern fick jag veta att den bryggdes för 3 månader sedan och fattappades för 1½ månad sedan.
Kvällen fortsatte med gott humör hos The Black Lion Inn.
Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 62:00 för 200 ml.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar