Nå, jag valde en liten frukostbøf och råstekt potatis, ett tillbehör som de tagit bort från de svenska restaurangerna av besparingsskäl. Vilket gjort att jag besparar dem besök. Favoritsås. Dryck: Royal Classic, som väl är en rätt medelmåttlig gyllene lager.
Dessert: New York Cheesecake, som väl var lite… småtrist. Min ribba för cheesecake har höjts med åren.
En trevlig resa på många sätt, även om jag hade rejält med träningsvärk i benen några dagar därefter.
Några saker jag lärde mig, och framför allt om jag jämför med vår första resa till Köpenhamn och Roskilde,för 10 år sedan:
- ”Lukketlagen” finns fortfarande, men är rejält uppluckrad jämfört med då: En sommarsöndag 2006 var alla butiker stängda, utom några kiosker vid järnvägen. Nu finns det en hel del småbutiker som har öpppet även på helgerna.
- Rökförbudet på restauranger har efter flera års tjurigt motstånd nu införts överallt…
- … vilket leder oss till problemen med ventilation på krogen. I stort sett alla ställen vi besökte ligger i de för Köpenhamn så typiska halvkällarna, och de hade alla dålig varm och väldigt fuktig luft. Enda undantagen jag kommer på var District Tonkin (där det bara var väldigt varmt) och Ørstedt Ølbar (vilket kan ha berott på att det knappt var några gäster på plats).
- Jag har verkligen gjort ambitiösa försök under de senaste åren, men det verkar vara omöjligt att lära sig räkna på danska.
- Det går numera att handla med Visa/MasterCard överallt. För 10 år sedan var det på många ställen bara möjligt att handla med kontanter och DanCard.
- WiFi på krogen är mer regel än undantag. Där det inte finns så verkar det bero på ett aktivt val.
København H. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar