2015-10-04

Stockholm Beer 2015: Master Class med Dugges


Det blir väldigt många intryck under tre dagar på Stockholm Beer & Whisky Festival, lite svårt att veta var jag ska börja.

I stället för att träla sig igenom det hela linjärt så kommer jag att plocka lite här och var.

Som bärare av presskort så har jag förmånen att kunna vara med på (om plats finns) de skolor och master class-pass som pågår under de sex dagarna. Vilket jag utnyttjade ett par gånger. Visst, man tar ju av ”tiden på golvet”, men det kändes inte som något verkligt problem för mig… Och öl kan man ju dricka vid andra tillfällen.

25 september 19:30 så var det dags för denna provning:
Ämne: Dugges - Surt sa räven, historien bakom Dugges serie av syrliga öl med lactobacillus

Beskrivning: Dugges Ale- & Porterbryggeri AB har sedan starten 2005 varit en av ledstjärnorna i den svenska hantverksölen. Hör Mikael Dugge Engström berätta om den senaste utvecklingen med suröl i fokus.

Vilket lockade mig, jag gillar Dugges i stort och är fortfarande lite förvånad att de börjat med suröl för något år sedan.

Vi åhörare fick först en snabb genomgång av Dugges historia och öl.

Att man alls startade med syrliga öl  berodde på att fantombryggeriet Kissmeyer Beer & Brewing skulle tillverka en öl i projektet Ny Nordisk Öl, jag tror att det var det som till slut blev Hippofæ, och de började sedan skissa på en berliner weisse som skulle smaksättas med syrliga bär.

Tanken var att brygga den på traditionella 3-3,5 %, men man insåg snabbt att det skulle bli lättare att få ut denna öl på Systembolaget än i dagligvaruhandeln. Så styrkan ökades till 3,6 % och snabbt var en hel serie på tre öl framtagna.

Nu kom också en av dessa in i glasen: Lingon Bärliner som blev en oväntad försäljningssuccé under sommaren 2014.




Efter detta en öl på 4,5 % som främst är riktad till den amerikanska marknaden. Syrligt är smaksatt med rabarber och lingon och etiketten flörtar friskt med godiset Swedish Fish (skissbetyg 3).

Nästa öl var Reign in Raspberry som fått den nya designen på etiketten. Denna hallonöl på 4,5 % var något tyngre i fruktsmakerna än de tidigare ölen (skissbetyg 3).

På frågan om hur de får tag i syran svarade bryggaren att de hade en egen mikrobiolog som sköter de lactobacill-stammar som de själva odlat upp från malt. De hade funderingar på att börja surmäska för att ytterligare få fram syra, men det var inget som de kommit igång med i produktion än.

Nästa öl var Black Currant som var ännu kraftigare i den närmast sträva svartvinbärssmaken. 100 % pilsnermalt, 0 % humle (skissbetyg 3,75).

Just nu jobbar de på  har de bryggt en en salt syrlig öl, tillsammans med Stillwater med det göteborgska namnet Förgose Förgås…

Körsbär, som köps in som puré och som får jäsa med ölen tillsammans med vaniljstänger, gällde i Choose Cherry. Jag tyckte den var något sötare än de andra, kanske var det vaniljen som lurade mig till det?

Sist ut var en öl de sålt mycket mer än väntat till krogarna under sommaren 2015: Tropic Thunder som smaksatts med persikor, passionsfrukt och mango. 4,5 %. Ett samarbete med amerikanska Stillwater… På en direkt fråga så bestod samarbetet den här gången i att de satt sin logotyp på etiketten.

Plötsligt hade det gått en timme och det var åter dags att bege sig ut i ölhavet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar