Thulehuset. |
Dagen började sådär, tunnelbanan hade tekniska problem så jag fick gå från Gamla Stan till möteslokalen som var Systembolagets huvudkontor, det mytomspunna HK, i Thulehuset vid Kungsträdgårdsgatan. Med viss kramp i benen hittade jag mina skrivarkollegor vid sidoingången.
Hutter. |
Sättet Systembolaget lanserar nyheter på är förändrat. I all korthet: Vad gäller de små partierna och de exklusiva nyheterna kommer det att fortsätta som förut. ”Säsongslanseringanra” som skedde 4 gånger om året försvinner, liksom de ”fasta lanseringarna”.
De här ersätts i stället av 4 lanseringar där de drycker som kommer med kommer att stanna i sortimentet så länge de säljer tillräckligt bra.
Jag har redan skrivit om det här och kommer att återkomma med mer detaljer och fler perspektiv. Men jag tror att det är rätt tänkt.
Under året kommer Systembolaget också att lämna den nuvarande modul-indelningen av butikerna, ett system som idag känns för stelt och odynamiskt.
Vi fick sedan en mycket detaljerad genomgång av inköpsprocessen på Systembolaget, från det att man under vår och sommar försöker spana in i nästa års trender och händelser fram till det att varan står på hyllan i butiken. Vi snuddade till och med reklamationsprocessen, och åter får jag dåligt samvete för att jag varit dålig på att reklamera dålig öl: Det gör verkligen skillnad!
Koncentrerade skribenter i snyggt ljus. |
Så 14 ölskribenter fick träda in i det standardvita provningsrummet. Eftersom provningarna normalt genomförs av 3 personer (av cirka 8 som jobbar med just öl-sensorik) blev det ordentligt trångt.
Framför oss stod nu 5 glas. Vi skulle sortera och rangordna dessa inför en av sommarens lanseringar, en tysk kristall-veteöl. I den offertförfrågan som skickats ut till leverantörerna kunde man förutom det tekniska läsa att det skulle vara en öl utan jästfällning med fruktighet och kryddighet.
Hmmm… |
Jobbigt som alltid, men när vi en knapp halvtimme senare skrivit våra listor så kände i alla fall jag mig rätt så nöjd med vad jag gjort. Vi fick också se att de öl vi testat var alla ur det nuvarande sortimentet och att de skojat till det och tagit med en öl två gånger.
Lunch bjöds vi på, det var en tallrik kalla delikatesser och det satt bra. När jag kollade på företagsrestaurangens efter-maten-disk insåg jag att det här var ett ställe som tog smak och doft på allvar:
Te från Johan & Nyström. |
Ingen dramatik direkt, det tillsattes en valberedning ungefär. Diskussionerna efteråt handlade mycket om hur långt vi kommit (44 medlemmar, medverkan på diverse mässor, inbjudna till Systembolagets journalistprovningar med mera, flera medlemmar som skriver i pappersmedia), hur vi går vidare. Men också att vi måste sålla bland alla inbjudningar för att kunna vara tillräckligt många för att kunna representera föreningens bredd när vi deltar.
Förhandlingar. |
På plats välkomnades vi av Mattias och Gonzo som bjussade på varmkorv och rökporter. Efter lite mingel satte vi oss åter framför provningsglas.
Hmmm… |
Av de maximala 40(?) poängen fick jag 2, så det gick väl sådär. Allt Om Öl-Pelle vann på 18(?). Ölen visade sig vara två från engelska Ridgeway och två från deras egna Mohawk.
Ett femte glas fanns framför oss. Det fylldes nu med Mohawk Double Rocket som provades med bryggare Stefan Gustavsson som fanns via telefonlänk. Mer om detta här.
Efter detta lite mingel och öl vid baren, jag hällde här i mig en Meantime Coffee och en Camden Pale Ale, den senare en riktigt positiv överraskning i form av en amerikansk välhumlad pale ale på bara 4,8 %.
Jag kom att prata ölbloggande med vår danska medlem på plats, Christian som skriver i Jyllands-Posten. En del om parallellerna mellan öltickers och bibliotekarier, men framför allt om varför det finns så få ölbloggar i Danmark. De har ju många bryggerier (snart fler än Belgien!), en aktiv konsumentorganisation och en vibrerande ölkultur som borde inbjuda till skrivande. En av teorierna var att öldrickande mer sker på krogen än hemma i Danmark, och att den miljön inte inbjuder till textkommunikation.
På Pressklubben. |
En hel del av de som var kvar började nu tycka att det var nog med belgisk öl och drog vidare till Bishops Arms Vasagatan. Så även jag, men jag droppade av ganska fort efter att ha beställt en Fullers London Porter som jag knappt rörde.
Allt som allt en oerhört trevlig och lärorik heldag, tack alla som var med och arrangerade!
Hur många av de 44 registrerade medlemmarna deltog vid årsmötet?
SvaraRaderaNi verkar ha haft en härlig heldag i Stockholm! :D
Vi var 15. 14 fysiskt och 1 via länk.
RaderaEn vigtig grund til at der er få ølblogs i Danmark er, at de relevante personer i stedet for er aktive på RateBeer. Der er de så til gengæld også meget dominerende.
SvaraRadera