2013-01-30

En heldag med Skandinaviska Ölskribenters Förening

Thulehuset.
Skandinaviska Ölskribenters Förening, SÖF, höll i lördags sitt första formella årsmöte. Jag hade inte möjlighet att vara med under det konsutionerande mötet i Eskilstuna förra året så det här var första gången jag fick vara med på ett arrangemang med föreningen (okej, jag var ju med på några av aktiviteterna under SB&WF i år), så även om jag träffar många av medlemmarna på olika ölevenemang så är det trevligt när själva organisationen får stå i fokus snarare än jästa maltdrycker.

Dagen började sådär, tunnelbanan hade tekniska problem så jag fick gå från Gamla Stan till möteslokalen som var Systembolagets huvudkontor, det mytomspunna HK, i Thulehuset vid Kungsträdgårdsgatan. Med viss kramp i benen hittade jag mina skrivarkollegor vid sidoingången.

Hutter.
Arrangörerna, främst Pelle från Allt Om Öl och Johan från Portersteken, hade jobbat intensivt med att skapa ett heldagsarrangemang av årsmötet, och först ut var en presentation från Systembolaget där flertalet som är involverade i ölinköps-processen var på plats.

Sättet Systembolaget lanserar nyheter på är förändrat.  I all korthet: Vad gäller de små partierna och de exklusiva nyheterna kommer det att fortsätta som förut. ”Säsongslanseringanra” som skedde 4 gånger om året försvinner, liksom de ”fasta lanseringarna”.

De här ersätts i stället av 4 lanseringar där de drycker som kommer med kommer att stanna i sortimentet så länge de säljer tillräckligt bra.

Jag har redan skrivit om det här och kommer att återkomma med mer detaljer och fler perspektiv. Men jag tror att det är rätt tänkt.

Under året kommer Systembolaget också att lämna den nuvarande modul-indelningen av butikerna, ett system som idag känns för stelt och odynamiskt.

Vi fick sedan en mycket detaljerad genomgång av inköpsprocessen på Systembolaget, från det att man under vår och sommar försöker spana in i nästa års trender och händelser fram till det att varan står på hyllan i butiken. Vi snuddade till och med reklamationsprocessen, och åter får jag dåligt samvete för att jag varit dålig på att reklamera dålig öl: Det gör verkligen skillnad!

Koncentrerade skribenter i snyggt ljus.
Ett nålsöga som alla alkoholdrycker i det ordinarie sortimentet måste igenom är den sensoriska kontrollen. Provsmakning av människa, helt enkelt. Ett steg som diskuterats och funderats mycket över genom åren. Nu fick vi inte bara en mycket detaljerad genomgång hur det fungerar som industriell process, utan vi skulle också få genomföra en autentisk provning!

Så 14 ölskribenter fick träda in i det standardvita provningsrummet. Eftersom provningarna normalt genomförs av 3 personer (av cirka 8 som jobbar med just öl-sensorik) blev det ordentligt trångt.

Framför oss stod nu 5 glas. Vi skulle sortera och rangordna dessa inför en av sommarens lanseringar, en tysk kristall-veteöl. I den offertförfrågan som skickats ut till leverantörerna kunde man förutom det tekniska läsa att det skulle vara en öl utan jästfällning med fruktighet och kryddighet.

Hmmm…
Så vad det handlar om är inte att välja sin personliga favorit utan det alternativ som bäst uppfyller kraven.

Jobbigt som alltid, men när vi en knapp halvtimme senare skrivit våra listor så kände i alla fall jag mig rätt så nöjd med vad jag gjort. Vi fick också se att de öl vi testat var alla ur det nuvarande sortimentet och att de skojat till det och tagit med en öl två gånger.

Lunch bjöds vi på, det var en tallrik kalla delikatesser och det satt bra. När jag kollade på företagsrestaurangens efter-maten-disk insåg jag att det här var ett ställe som tog smak och doft på allvar:

Te från Johan & Nyström.
Efter maten kände vi väl oss mer eller mindre omtumlade efter alla intryck och all information. Så det var skönt att sätta igång med ett klassiskt årsmöte. Av 44 medlemmar var 15 på plats och 1 deltog via länk.

Ingen dramatik direkt, det tillsattes en valberedning ungefär. Diskussionerna efteråt handlade mycket om hur långt vi kommit (44 medlemmar, medverkan på diverse mässor, inbjudna till Systembolagets journalistprovningar med mera, flera medlemmar som skriver i pappersmedia), hur vi går vidare. Men också att vi måste sålla bland alla inbjudningar för att kunna vara tillräckligt många för att kunna representera föreningens bredd när vi deltar.

Förhandlingar.
Klockan var kring två och det var dags för nästa aktivitet, en hemlig sådan med importören Wicked Wine på deras hotellbar vid Amaranten. De andra promenerade, jag tog med morgonens kramp i minnet tunnelbanan.

På plats välkomnades vi av Mattias och Gonzo som bjussade på varmkorv och rökporter. Efter lite mingel satte vi oss åter framför provningsglas.

Hmmm…
Tävlingsdags! Fyra mörka öl. Vi skulle gissa land, bryggeri/sort och styrka.

Av de maximala 40(?) poängen fick jag 2, så det gick väl sådär. Allt Om Öl-Pelle vann på 18(?). Ölen visade sig vara två från engelska Ridgeway och två från deras egna Mohawk.

Ett femte glas fanns framför oss. Det fylldes nu med Mohawk Double Rocket som provades med bryggare Stefan Gustavsson som fanns via telefonlänk. Mer om detta här.

Efter detta lite mingel och öl vid baren, jag hällde här i mig en Meantime Coffee och en Camden Pale Ale, den senare en riktigt positiv överraskning i form av en amerikansk välhumlad pale ale på bara 4,8 %.

Jag kom att prata ölbloggande med vår danska medlem på plats, Christian som skriver i Jyllands-Posten. En del om parallellerna mellan öltickers och bibliotekarier, men framför allt om varför det finns så få ölbloggar i Danmark. De har ju många bryggerier (snart fler än Belgien!), en aktiv konsumentorganisation och en vibrerande ölkultur som borde inbjuda till skrivande. En av teorierna var att öldrickande mer sker på krogen än hemma i Danmark, och att den miljön inte inbjuder till textkommunikation.

På Pressklubben.
Kvällen fortsatte genom att ta sig tillbaka till Norrmalm där bord bokats på Pressklubben. Mat åts (jag tog det lugnt och beställde en god hummersoppa), öl dracks (Omnipollo Nebuchadnezzar, Cantillon Gueuze samt lite smakprover som dök upp från ingenstans) och diskussionens vågor gick höga: ”Svensk öl behöver en Jamie Oliver!”.

En hel del av de som var kvar började nu tycka att det var nog med belgisk öl och drog vidare till Bishops Arms Vasagatan. Så även jag, men jag droppade av ganska fort efter att ha beställt en Fullers London Porter som jag knappt rörde.

Allt som allt en oerhört trevlig och lärorik heldag, tack alla som var med och arrangerade!

3 kommentarer:

  1. Hur många av de 44 registrerade medlemmarna deltog vid årsmötet?
    Ni verkar ha haft en härlig heldag i Stockholm! :D

    SvaraRadera
  2. En vigtig grund til at der er få ølblogs i Danmark er, at de relevante personer i stedet for er aktive på RateBeer. Der er de så til gengæld også meget dominerende.

    SvaraRadera