Så här gick det till:
Jag läste BeerSwedens adventskalender-recension av Sigtuna Midvinterblot i morse och satt och småsurt glodde på min egen recension.
Varför fick samma öl toppbetyg av Darren och Joel men ”bara” 3,5 av mig?
Jag muttrade lite för mig själv om att det åter var ett exempel på hur lätt det är att ryckas med av en stark öl och ge lite extra betyg till en sådan.
För att – utan att säga något negativt om de hårt jobbade och skickliga herrarna bakom BeerSweden – så är det ju. Det är något som har diskuterats länge bland folk som är onaturligt intresserade av ölbetyg att det lätt blir slagsida åt vissa sorters öl. Fenomenet brukar benämnas ”bias reviewing”.
Ungefär så här brukar slutsatserna bli: Utgående från att två öl som rent tekniskt och (tja) smakmässigt är lika bra jämförs med varandra så kommer följande att ske: Generaliserat, givetvis.
- Den alkoholstarkare ölen kommer att få högre betyg.
- Den mörkare ölen kommer att få högre betyg.
- Den dyrare ölen kommer att få högre betyg.
- Den öl som är svårast att få tag i kommer att få högre betyg.
- Den öl som har kraftigare smak kommer att få högre betyg.
- Öl från fat kommer att få högre betyg än öl från flaska som får högre betyg än öl från burk.
Eller?
Jag funderade vidare. Det första borde ju enkelt gå att ta reda på i hårda siffror. En graf som på ena skalan har alkoholhalt, och på den andra betyg. Om jag uppskattar svagare öl lika mycket som starkare öl så borde det resultera i en ganska jämn fördelning. Och det gör jag ju.
Så jag tog alla mina 1.789 betyg, skapade mellan januari 2004 och igår, från Beer Advocate (fastän jag inte får) och med en hel del pill lyckades jag få in dem i Excel. Det försvann ungefär 10 betyg på vägen, men det borde inte ge någon skillnad. Efter ytterligare pyssel så fick jag fram en graf:
Klicka för något större bild. |
Efter att ha tagit bort alla ”knäppöl” över 12 % (valt eftersom det är december) och la till en linjär trend-linje så blev det lite tydligare:
Klicka för något större bild. |
Så var det med den saken.
Eller är det helt enkelt så att starkare öl är godare?
Fast det där ser ju relativt spritt och fint ut ändå. Vad har du för r2 på linjen, ser spontant inte heller signifikant ut? Så... Bra jobbat!
SvaraRaderaOch... Starkare öl är i mina ögon oftare godare än svagare.
Ingen aning, det här är en sorts matematik som jag egentligen inte kan.
RaderaDe smakar mer i alla fall. Det är svårt att göra ett bra alkoholsvagt öl.
SvaraRaderaUpp till en viss gräns - självklart. Grunden för hela grejen med alkoholhaltiga drycker (bortsett från den angenäma salongsberusningen) är ju att alkohol liksom fett är ett utmärkt lösningsmedel. Det är alkoholen som bär smaken.
SvaraRaderaKan bara instämma med föregående inlägg. Alkoholen ger kropp åt ölet.Jamför med Brew Dogs Nanny State som är aloholfri samt Brwdogs Rip Tide som är ganska alkoholstark. Man märker skillnaden tydligt.
SvaraRaderaSven-David Svensson
Håller med, det ser ganska spritt ut. Skulle vara kul att se hur betygen skulle fördelas i relation till öltyp. De råfruktslager som recenseras här brukar få förvånansvärt höga betyg, typ "bra för att vara råfruktslager, amerikanskt vatten" etc..
SvaraRaderaDet kanske helt enkelt är så att det är lättare att göra en god öl om den är alkoholstarkare. För det finns väl inget som säger att fördelningen mellan goda och mindre goda öl är likadan för alkoholsvaga öl som för alkoholstarka. Det vill säga, det kan mycket väl vara så att alkoholstark öl i högre utsträckning är god.
SvaraRaderaAlkohol är väl i sig en smakbärare som lyfter upp ölet och dess smaker? Det känns spontant dessutom som att en svagare öl är mer ömtålig och inte fixar en mer komplex smakbild som en starkare öl gör. Om ölen upplevs mer komplex är det kanske enklare att ge den ett högre betyg?
SvaraRaderasvår fråga, men tror att rent yttre omständigheter (abv, pris, fat/flaska, ljus/mörk etc) har mycket större inverkan på omdömet än vad man kanske i förstone tror. att kunna uppskatta en svår och stark öl kanske bara det uppfattas som kunnigt och kompetent, inte minst i recensentens självbild. sen är det nog överhuvud förvirrat när det gäller värdepreferenser och -skalor. många nämner "komplexitet" - men är detta något i sig bra? kan "komplexitet" inte lika gärna vara en nackdel?
SvaraRaderaMan kan kanske också tro att de alkoholstarkare öl som testats inte är av typen 7,2 lager på 50clburk, vilket ju naturligtvis hade gett ett annat betyg. Det är vanligare med en balanserad god lager runt 5% än en runt 7%. Urvalet av öl är väldigt varierat även om inte de allra sämsta kanske testas i samma utsträckning som de allra bästa.
SvaraRaderaGlöm inte heller tillfälle och miljö som mycket väl kan spela in. En annan sak man inte ska glömma är att starkare öl oftast klarar sig bättre när den misshandlas via transporter, varm förvaring samt ålder. Här har många starkare och kraftigare öl fördelen att de tom kan utvecklas positivt ju längre tiden går.
SvaraRaderaEn annan aspekt är att man egentligen inte kan jämföra öl betygsmässigt mellan olika öltyper (och därmed alkoholhalt, färg etc) på ett rättvist sätt. En standard iskall ljus lager kan passa ypperligt i sommarvärmen medans Imperial Stouten knappt är sväljbar och vice versa en kall fuktig höstkväll till gorgonzolan.
Hej! Väldigt intressant som vanligt. Har sedan en längre tid suttit med en text om just alla de synpunkter som nämns i både artikel och kommentarer, och några till, och det här ger ytterligare stoff till den. Och utan att vara matematiskt lagd - imponerad av grafen! Jag tror dessutom att smakvolymen - kanske i motsats till smaknyansen - ligger bakom en hel del av den framväxt av ölkultur som vi sett de senaste åren. Lite som inom vinvärlden där amerikanska chardonnayer och dito zinfandlar lockade många nya vinälskare. Då kunde många helt enkelt hitta de smaker som de tidigare bara hört talas om - nyanserna gav vika för smakvolymen. Det allra bästa är såklart när man klarar av konststycket att hå både och. /Joel
SvaraRaderaMan kan fråga sig vad jag egentligen har mot starka öl? Det beror helt enkelt på att jag tycker om att dricka öl - inmundiga vätska alltså. Och är ölen stark blir man så full av en pint.
SvaraRaderaDet är därför jag är så förtjust i engelsk bitter och mild.
En kul experiment skulle vara att du betygsätter öl blind, dvs att du inte ser på flaskan, vet inte ABV, etc... Enda info du skulle kunna få är ölstilen. Experiment ska helst göras på öl du har redan recenserat så att du kan jämföra resultat. Det som kan vara knepig är att jag tror att utseende är en del av betyg...
SvaraRadera