2012-06-11

Hur var det egentligen 1924-1956?

Bild: Kungliga Bibliotekets samlingar.

Att jag är intresserad av svensk ölhistoria kan inte förvåna er speciellt mycket.

Jag har under en tid funderat på den mörka tiden som var mellan 1924-1956. Och när jag läste Ron Pattinsons bloggpost om att ölstyrkan normaliserades under tyskt tjugotal (till skillnad mot samma tid i UK) så funderade jag över samma tid i Sverige.

Som ett resultat av folkomröstningen om förbud mot rusdrycker 1922 gjordes stora förändringar av svensk alkoholpolitik, som kom att prägla vårt land under många år – Detaljhandelsmonopolet finns ju fortfarande kvar. Brattsystemet. Förstatligandet av tillverkning och distribution av sprit. Allmänna Restaurangbolaget. Etc.

Och så ölen. Min vana trogen kommer jag bara att ange styrkor i volymprocent.

Det jag är helt säker på är att starköl förbjöds (med undantag av Porter för medicinskt bruk).

Sedan fanns öl klass I. Där hittade man såväl svagdricka (mörk maltdryck där jäsningen avbrutits med sackarin) som ”skattefritt” som motsvar dagens lättöl. Här var alkoholhalten mellan 0,5 % och 2,25 %.

Öl klass II. ”Pilsnerdricka”. Alkoholhalt 2,26-4 %. Beskattades efter stamvörtstyrkan på samma sätt som tidigare(?) skedde i Tjeckien och Tyskland etc.

Öl klass III var starkare än 4 %. Bryggdes enbart för export (och medicinskt bruk med mera).

Allt detta enligt Wikipedias artikel om Öl i Sverige. Som refererar till Nordisk Familjeboks supplement tryckt 1925, så den borde väl veta.

Det jag reagerar lite på är att pilsnerdrickan fick vara så stark som 4 %. Det jag hört tidigare är att den knappt nådde upp till 3 %. Eller är det någon som blandat ihop volymprocent och viktprocent?

2 kommentarer:

  1. Sverigesbryggerier. se har en bra sammanfattning på detta. 1923 höjdes viktsprocenten till 3.2% alltså 4% volym. Under kriget sänktes viktsprocenten till 2,1% i brist på råvaror.

    SvaraRadera
  2. Pilsnerdrickan is a great name, implying not quite Pilsner.

    SvaraRadera