Jahapp.
Flaskan visade sig inenhålla något lite ovanligt: En öl som belgiska De 'Proef'brouwerij bryggt
Färgen är ljust guldgul (6 EBC), vätskan är klar (ölen har jästfällning i flaskan). Det mycket höga skummet är vitt, det håller sig kvar länge och lämnar tjocka rester på glaset.
Sötman i doften är intensiv. Jästiga fenoler, rätt milda och mjuka. Exotiska frukter och aningar av vete-syrlighet samt en värmande alkohol. Beska finns, den är mild och frisk på samma gång.
Smaken är mjuk, från start till mål är det här en vansinnigt lättdrucken öl. Det går inte att undvika att tänka på stilens historia; det här var belgarnas motdrag på pilsnerns segertåg. Den brödiga sötman påminner mest om nybakt långfranska. Utöver det en ren frisk beska (som åter får mig att tänka på pilsner), lite vetemjöl och mjuka toner av mogen frukt (röda äpplen, aprikos, persikor). Eftersmaken har lite alkohol, mer av de mogna frukterna och en något ”grön” beska. Slutet har en växande smak av gröna bananer.
Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är mjuk och lite mjölig.
En behaglig och som sagt, ytterst lättdrucken belgare med en frisk beska.
Betyg: 3,98. Tillgänglighet/pris: Gåva. Bäst före: 28/09/13 (bryggd 2 år innan dess).
Om det är cykelrelaterat så finns det bara en 'muur'. Muur van Gerardsbergen eller Kapelmuur som den även är känd som. Fram tom 2011 så var den den näst sista stigningen på Flandern Runt som ofta avgjordes i denna stigning. Och där står det MASSOR av fans som dricker MASSA öl i väntan på att cyklisterna ska komma dit.
SvaraRaderaMen Muur de Huy då?
SvaraRaderaDu menar Mur de Huy? Franska, inte flamländska! Betyder samma sak iofs men stavas ju olika.
SvaraRaderaHej igen Magnus,
SvaraRaderaEtt par korrigeringar bara.
1. Det är inte Proef själva som ligger bakom denna öl. Dirk och Saskia, ägarna av bryggeriet, gör en egen serie under namnet Reinaert. Deras tripel är rätt bra och grand crun är riktigt bra tycker jag. Det är istället ett gäng relativt unga killar som varit hembryggare i många år och nu fått för sig att bli kommersiella vilka ligger bakom denna öl. De har en till, mörk, öl på gång men är inte riktigt nöjda med den än. Killarna gav mig ett avslappnat, ödmjukt och trevligt intryckt när jag träffade dem sist. Helt utan attityd, till skillnad mot flertalet andra nya fantombryggare, vilket känns bra.
2. Blond var inte den Belgiska ölstilen som fick konkurrera mot och bemöta pilsnern. Det var gueuze, och faktum är att om man gick in på en pub i Bryssel och bad om en pilsner så fick man ofta en gueuze istället. Detta höll faktiskt på ända in på sjuttiotalet. Däremot började man göra om många öl från mörka till ljusa efter världskrigen och framåt (i.e. tripeln gick och blev ljus, singeln blev blond som oftast, Duvel gick och blev ljus på senare tid osv).
Mvh,
Danko
Ps. De kallar sig för 't Giesbaargs Muurken.
SvaraRaderaDina belgokunskaper imponerar som vanligt. Tack för hjälpen. Det där med blond och pilsner kom från någon Michael Jackson-bok om jag minns rätt.
RaderaJag gör vad jag kan. :) Moderna och lättfunna källor till pilsner vs gueuze återfinnes hos Tim Webb och Joris Pattyn (bland annat Pajottenland- och Lambikland böckerna) samt Frank Boon i andra hand dock ej i skrift. Det finns flertalet äldre källor utöver dessa.
SvaraRadera