Mikel Dugge Engström, Björn ”Brandmästar’n” Andrén och Jonas Danielsson (Brill & Co), när de besökte Flåm i Norge och Scandinavian Brewer Conference. Bild: Dugges. |
Dugges Ale och Porterbryggeri startade med Göteborgssviten, en serie recept och etiketter. De har faktiskt hållit sig fast i sortimentet genom åren, även om alla inte bryggs just nu. Det är sedan ett bra tag tillbaka uppehåll i Poseidon, en brun engelsk porter på 4,8 % och Bältesspännaren, en robust engelsk porter på 5,8 %.
Svart öl i normala styrkor säljer inte så bra, lätta porteröl är ingen stor artikel, vare sig på krogen eller Systembolaget. Fast Kals Stout tutar på i det ordinarie sortimetet. Om det säljs någon flaska om dagen i många butiker blir det ganska mycket öl i slutänden.Finns det någon öl ur de ursprungliga planerna som inte bryggts än? Jo, det fanns ett barley wine där etiketten var färdigt redan för fyra år sedan: Blast! Kommer troligen att bli en amerikansk variant på hela 10 %. Den kommer att bryggas när det lugnat ner sig efter flytten någon gång under 2012. Faktum är att Dugges inte bryggt något Barley Wine tidigare.
En öl i andra änden av alkoholskalan är Brandmästare Andréns Törstsläckare, en engelsk bitter på 2,8 % för livsmedelshandeln: ”Den går jättebra”, säger bryggaren ”och vi ska satsa mer på den när vi flyttat. Den säljer väldigt bra med tanke på att den nästan bara finns hos en handfull ICA-handlare i närheten. Vi ska försöka få till bättre distribution av den sedan.”
Dugges försökte för en tid sedan med en high gravity-öl där vörten späddes innan jäsning, men det blev aldrig riktigt bra. Att brygga lågalkoholöl blir bäst om man gör det på riktigt, rakt igenom.
Hur ser de på ölutvecklingen i den närmare framtiden? Om man vill växa stabilt och bli större är det systembolagets offertförfrågningar som styr allt mer, det går inte att få en tillräcklig omsättning bara genom att brygga för entusiastkrogarna.
Så vad har bryggeriet fått igenom detta offertsystem? Till att börja med kommer nya Höstbrygd ut i höstsäsong-sortimentets BAS-modul, det är en ale i brittisk stil. Receptet står sonen Ola Dugge Engström för. Det är en så pass stor produkt att den redan nu bryggs.
I det fasta sortimentet kommer en öl ur Göteborgssviten, ESBn Gustafs Finger. En rolig detalj med den ölen är att det är Mikaels tredje recept någonsin som nu kastar sig in i butikshyllorna. Fast den har modifierats något jämfört med de tidigare batcherna: Alkoholhalten har sänkts från 6,3 % till 5,8 %. Och så kommer den på 33 cl flaska i stället för halvliter.
Lite senare kommer julölen… Men tråkigt nog kommer Rudolf att saknas på Systembolaget. Trots att den tidigare sålt bra och vunnit åtskilliga tester så kom den inte med i år.
Vi började prata om framtiden i lite längre perspektiv. Hur ser öltrenderna ut? Framför allt har Dugges på senare tid märkt att det blivit allt svårare att sälja starka öl på fat, krogarna vill hellre ha öl kring klassiska 5 %. Systembolaget vill dock gärna ha in det mer extrema till sina exklusiva sortiment.
Något som kommer allt mer, speciellt på sommaren, är veteöl. Gärna med lite modernare och mer aromhumle än de Bayerska. Ett exempel är Linnéterrassens Wiess, en specialbryggd för krogen med samma namn i Göteborg: ”En riktig sommar-törstsläckare!”
Så vad finns det kvar? Vad vill Dugges göra när det nya systemet är i full drift och de vet hur det fungerar i detalj?
Det finns hur mycket som helst kvar att brygga. Hur mycket som helst… Vi har ju bara varit inne en anings aning på det Belgiska (med Wallonia, en belgisk ljus ale som bryggdes i två styrkor 2007). Mixar av olika stilar: Belgiskt… Amerikanskt… Fruktöl, smaksatta öl, specialöl av olika slag. Jag har mängder av idéer som jag inte haft möjlighet att testa i verkligheten.Sedan är jag intresserad av fatlagringar av olika slag. Fast kanske inte på det traditionella sättet med imperial stouts…
Här kom vi in på Innis & Gunn och deras speciella tolkning av fatlagring, och varför svenskarna verkas så förtjusta i deras öl.
Vi får se vad som händer.
Jag vill tacka Mikael för att han tagit sig tid med intervju och faktagranskning, och önskar lycka till med flytt och framtid!
Är jag helt ute och cyklar eller har Brandmästaren även funnits som "starköl" på fat? Vansinningt bra är den i alla fall.
SvaraRaderaDet där med att krogarna inte vill sälja starkare öl känner jag inte igen från Göteborg.
@Johan: Du minns helt rätt, Törstsläckaren fanns som en provbrygd på 4 % under våren 2008.
SvaraRaderaKom ni fram till ngn slutsats som förklarar svenskarnas obegripliga fabless för I&G? Kanske att svenskarna som storkonsumenter av godis attraheras av I&G:s obalanserade sötma ;-)
SvaraRadera// Ulric
@Ulric: Det finns flera teorier. Svenskarna älskar maltwhiskey. Det är en snygg produkt, lagom ljus och i klar flaska. Många gillar sött smör.
SvaraRaderaEtc.
Mycket trevlig läsning!
SvaraRaderaJag har haft förmånen att prova flera (13?) av de olika öl som kommer från Dugges, och dom står verkligen ut ur mängden, dessutom på ett bra sätt!
Perfect Idjit vart ett kärt återseende på Köpenhamns Ölfestival.
Ett barley Wine låter mycket intressant, men man får heller inte glömma den fantastiska Celebration Ale.
IPA trenden gör tyvärr att man lätt missar en del trevliga APA.
/ Daniel
Nu var jag tvungen att räkna.
SvaraRaderaJag har recenserat 20 av deras öl. Högst betyg: Celebration! (4,38). Lägst: Spring Beer (2,38)