Första gången jag hörde talas om konceptet var när Svenska Ölfrämjandet i Göteborg gjorde något snarlikt för 1-2 år sedan. Då skakade jag på huvudet och undrade lite vad de höll på med. Men när jag sedan gick öldomarutbildningen där vi bland annat provade skadad öl och typfel så insåg jag det intressanta i det hela.
Och framför allt det nyttiga. När vet man att en öl är skadad så man kan reklamera den?
Det är inte helt enkelt att välja ut öl och vad man ska göra med den, men så här blev det till slut:
- Wells Bombardier Burning Gold, som i sina klara flaskor legat i ett solgassigt fönster några dagar. Trött och lite pappig, som en ljusskadad öl ska vara.
- Weihenstephaner Kristall som fått några kryddpepparkorn i flaskan och så återförslutits för att stå några dagar. Skulle illustrera en lättare feljäsning. Tvålig och fet smak samt en doft som fick flera gäster att tänka på glögg.
- Carlsberg Hof med en färsk tillsats av en skvätt burkmajs-spad. Skulle illustrera en DMS-skadad lager, troligen beroende på sekunda råvaror och/eller stressad tillverkning. Gjorde sitt jobb väl.
- Weihenstephaner Original som stått vid restaurangspisen i nära en vecka och som skulle illustrera oxidation/värmeskada. Unket söt med en mycket tydlig doft och smak av honungsarom. Wellpapptonen fanns där också, men mindre än jag önskat.
- Grolsch med en rejäl skvätt batteri-vodka. Här var tanken att ge ölen en rå spritig smak utan att ha någon maltkropp som matchar. Svåraste felet att hitta, men de flesta kända att det var något svårbestämbart fel i den.
Till nästa snarlika provning har jag lärt mig en hel del erfarenheter. Exempelvis bör nog ett likadant, friskt öl serveras så man mer noga kan förstå vad som händer mer detaljerat.
Ytterligare saker som jag hade velat göra, men som inte gick av praktiska själ:
- Mjölksyrainfektion i en lager.
- Diacetyl/smörkolaarom i en tjeckisk pils.
- Sherry i en färsk ale för att visa en annan sorts oxidation
Kom gärna till Västerås och håll en sådan provning. Jag tycker att detta är mycket intressant, inte minst som hembryggare. Men jag misstänker att jag måste bege mig till Linköping.
SvaraRadera@Konstapel Polis: Det borde inte vara så svårt att arrangera en snarlik provning själv(a): Att ta fram de felaktiga ölen var inga större problem.
SvaraRaderaDet är faktiskt inte så svårt att komma över felsmaksatser. :)
SvaraRaderaJag läser en bryggutbildning nu och under senaste intensivpasset hade vi en felsmakprovning där vår lärare spetsat en Pripps Blå lättöl med diverse preparat. Jag ska till skolan nästa vecka så jag ska kolla upp vad det fanns att använda. Kan absolut återkomma om det skulle vara intressant!
Nackdelen med en sådan sats är att den kostar en slant (1600 kr tror jag), men är man ett gäng som delar på det borde det inte vara helt oöverkomliga summor.
@Christian: Jag trodde bara sådana satser fanns för vin-felsmaker. Mycket intressant!
SvaraRaderaValfri billighetsöl borde väl funka för att illustrera hur en lager som inte lagrats tillräckligt smakar?
SvaraRadera@Bark
SvaraRaderaFörsök att få fatt på en Yata färsköl på flaska. Denna öl är ett skolexempel på hur en öl smakar som har fått en rejäl mjölksyra
infektion.Det har förmodligen gått snett vid upptappningen. Den smakar sur filmjlölk och osockrad lingonsylt.
Sven-David
Lund
@ Bark
SvaraRaderaEtt litet fel hade insmugit sig i mitt blogginlägg. Ölet skall vara Ysta färsköl.
Ber om överseende.
Sven-David
Lund