Ni bestämde! Jag frågade vilka av de mer eller mindre slumpmässigt valda ölen som råkade finnas i min kyl som jag skulle recensera i kväll, och resultatet blev rätt jämnt: Blue Mountain Stout 22%, Blindeøl 13%, Baronen 32% och Celebration 30%. 88 hann rösta.
Jag har faktiskt redan recenserat Hantverksbryggeriet Baronen, ett barley wine på 9%, länk. Men det var för knappt två år sedan, och något borde väl ha hänt i flaskan. Frågan är om den utvecklats positivt eller blivit förstörd? Jag har fått för mig att ölen bryggdes under sommaren 2008.
Det pyser i alla fall något om flaskan när jag öppnar den. Ölen som sipprar ut ur flaskan är mörkt, mörkt brun och vätskan är ganska så grumlig – det finns en ordenlig jästklump i botten av flaskan. Det låga skummet är varmt ljusbrunt, och det sjunker långsamt utan att lämna mycket rester på glaset. Vätskan ger redan vid upphällningen ett lite tjockt och nästan oljigt intryck.
Doften är fylld av finaste knäck och smörkola. Lite gammalt trävirke, starkvin, glögg och julkyddor. Lite alkohol (konjak) och en ton av cigarrer.
Smaken är verkligen ett starkt argument för att lagra öl av den här typen. Den är komplex och djup, men samtidigt väldigt avrundad, sammanhållen och slipad. Lätta toner av julkryddor och glögg, lite kandisocker och lite tobak-läder-ädelträ. Chokladtryffel. Den är ganska söt, men trots det och den väl tilltagna alkoholhalten (som knappt märks i smaken alls) är kroppen bara medelstor. Men det gör faktiskt den här smakbomben relativt lättdrucken. Det finns en lätt sälta i bakgrunden liksom en mycket lätt men väl balanserande ren beska. Eftersmaken har åter den där tonen av ceder- och ekträ, lite hasselnötter, russin och dadlar. Avslutningen är mjukt söt med en aning alkohol och fernissa.
Vätskan är verkligen tjock och mjuk, lite som att dricka sockerlag eller möjligen ett gammalt starkvin. Jag blir nästan kladdig om läpparna. Kolsyran är mycket mild med få bubblor, men de som finns är små och förvånansvärt friska den korta tid de överlever.
Jo, jag vet. Bias… Vi har diskuterat det. Det har diskuterats på bloggar och forum så långe ölrecenserande funnits på nätet: Det är fler som ger höga betyg till den här typen av öl än vad de ger en i stilen lika välgjord ljus eurolager eller amerikansk light lager. Men likt förbaskat gör inte ens jag, det. Men det är inte lätt att stå emot när man står inför en sån här fantastisk smakupplevelse. Ren flytande lyx.
För de som oroar sig över att jag håller i mig så här starka grejer en måndagskväll kan jag lugna lite: Jag drack bara strax över hälften av flaskans innehåll, dels på grund av den mycket kraftiga jästfällningen i flaskan, dels på grund av att ölen efter en stund blev något för tung och jag insåg väl att det var nog efter ett tag. Detta kanske borde sänka betyget någon tiondel.
Betyget blir därför 4,55 (att jämföra med det 3,95 som jag stressade fram på provningen för 2 år sedan). Wow. Tack för det, läsare!
Två år är en optimal tid enligt min erfarenhet av alla öl jag har lagrat. Då har ölet rundats av och alla vassa kanter har försvunnit. Vid längre lagring tar källardammighet och porter/madeira-toner av russin & socker över allt mer. Gillar man det sistnämnda kan man förstås med fördel lagra längre.
SvaraRaderaKanske en onödig kommentar men Baronen är helt och hållet fantastisk!
SvaraRaderaPå VilleValla har vi just nu Baronen i tre årgångar, '06, '08 och '09. Höll en provning av dem igår, som gav riktigt bra respons. Kanske värt att prova?
SvaraRadera