2018-06-28

Systembolaget: Små partier 3 augusti 2018


Fredagen den 3 augusti 2018 kommer Systembolagets enda första småparti-släpp för månaden:

Varunummer, namn, storlek, alkoholhalt, inköpt antal, pris
Medelliterpris: 160:00. Medelalkoholhalt: 6,7 %.

2018-06-27

Systembolaget: Små partier 6 juli 2018


Fredagen den 6 juli 2018 kommer Systembolagets enda småparti-släpp för månaden:

Varunummer, namn, storlek, alkoholhalt, inköpt antal, pris


Medelliterpris: 151:00. Medelalkoholhalt: 7,9 %.

Omnipollo-ölets släpp är uppskjutet tillsvidare på grund av bristande datummärkning. 

2018-06-24

Göteborgs Nya Bryggeri Lakrits

Jag gillar lakrits. Jag gillar öl. Och nog har det funnits ett par lakritsöl jag druckit genom åren, men de har oftast varit alkoholstinna imperial stouts. Så jag blev lite förvånad när jag såg att Göteborgs Nya Bryggeri gjort en öl vid namn Lakrits som visserligen innehöll lakrits från finska Kouvolan Lakritsi  men där grundölen är en svart lager på 5,8 %.

Färgen på den klara vätskan är mörkt brun, nästan svart. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker sakta ner utan att lämna några rester efter sig på glaset.

Doften är närmast strävt torr och närmast bränd med kinesisk soja, lakritsrot och anis. Aningar av klor i bakgrunden.

Smaken är torr med tydligt bränd malt som drar åt träkol. Växande finsk ren sötlakrits och lakritsrot. Medelstor kropp. Eftersmaken har lättare lakritstoner och en tydligare svart maltsmak med en sötma som både är mild och vass. Till och från passerande ren beska i bakgrunden. Avslutningen är kort med lakrits.

Kolsyran är medelstor med få medelstora friska långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Som sagt, en oväntad öltyp. Den är balanserad, men samtidigt lite endimensionell.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2018. Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: Mån 12 År 18.

2018-06-18

To Øl Session Raid

En ny ljus modern lager kom nyligen in i det fasta sortimentet: Session Raid från danska fantombryggeriet To Øl. 4 %. Den är fysiskt bryggd hos De Proef.

Färgen är gyllengul, vätskan helt klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock lämnandes en del tjocka rester på glaset.

Doften är ren med godis-lik sötma och citrus-humle. Lite vattenmelon och gröna kvistar i bakgrunden.

Smaken är lätt, ren och fräsch med en passerande sötma. Citrusskal och lite exotisk frukt i bakgrunden. Det finns en mjuk men ändå tydlig beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är lätt och balanserad med citrusskal, en elegant sötma och en liten aning papp. Det korta slutet är något beskt.

Kolsyran är medelstark, de få medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt utan att vara blaskig.

En ren lätt ljus lager som ändå har lite moderna humletoner. Lättdrucken, men kanske lite i dyraste laget.

Betyg: 3,72. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2018. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 13/02/19.

2018-06-13

Centralbryggeriet Folkes New England IPA


Linköpings Centralbryggeriets senaste öl är en NEIPA på 6 % vid namn Folkes New England IPA.

Färgen är guld-orange, vätskan grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker sakta ned utan att lämna några rester på glaset.

Doften är bitter-söt med tropisk frukt och citronkarameller. Lite vört och plastiga toner stör.

Smaken är besk och söt och påminner en del om syrligt fruktgodis. Passerande toner av citrusfrukt och exotiska frukter. Beskan försvinner iväg rätt snabbt. Medelstor kropp. Eftersmaken är fruktig –grapefrukt, lime, ananas och lite mango och lite fenolisk plast. Åter igen finns en beska som tonar ut snabbt. Avslutningen är kort och lätt med parfym och växande värmande oren alkohol.

Kolsyran är kraftig med massor av små långlivade bubblor. Vätskan är något kladdig.

Ja, NEIPA är ingen lätt stil att ge sig på. Här är det mest de där vaga tonerna av plast som jag inte gillar.

Betyg: 2,88. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment i centrala Östergötland. Pris: 30:90 för 330 ml. Bäst före: 090119.

2018-06-12

Ännu en trevlig provning


I lördags höll jag åter en liten privat provning. Det enda krav jag hade för ölen var att de skulle kunna gå att beställa styckvis från Systembolaget, eller finnas i butik.

Åter blev jag frustrerad över hur mycket av ölen som är listad på hemsidan men som inte går att beställa, och hur sent i beställningsprocessen man får veta detta. Gör om gör rätt, Systembolaget.

Så här blev det:

  1. Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri. Den bästa svenska tolkningen av ESB? Ja, med sin mjuka maltighet och uppiggande bakgrundsbeska tycker jag det. 
  2. Brekeriet Sour & Salt är en gose i klassisk stil. Deltagarna var ömsom förvånade över tanken på en öl med sälta, men de flesta blev snabbt övertygade om att det funkade. Förutom minoriteten som inte gillade syran. Jag tyckte att det var en utmärkt törstsläckare i helgens hetta. 
  3. Klassiker? Minst sagt. WeihenstephanerHefe Weissbier är ett riktmärke för hur den här sortens öl ska vara. Förvånande få i gruppen hade tidigare druckit sydtysk veteöl och visst är den lite speciell.
  4. Klassiker igen, och en fortfarande unik öl: Orval med sin tydliga typiska brettsmak. Flaskorna var ganska unga (tappade november 2017), och alla smaker kom inte riktigt fram efter den förra ölen. Trots det flera deltagares favorit.
  5. Dags för något starkt och nytt för mig i form av Vinjak Barrel Old Ale från Nils Oscar. Här fanns en behaglig alkoholvärme, en hel del fatlagrade toner och lite russin i sötman. God, men jag vidhåller mitt betyg från 2016 (recension); 3,19. 
  6. Störst, tyngst, mörkast och tuffast. Great Divide Yeti Imperial Stout var en av de första amerikanska imperial stouts som jag drack en gång i tiden, och visst är den närmast bränd i sin rostning och tydligt besk. När jag drack den insåg jag att jag numer föredrar lite sötare öl i den här stilen. 
Såhär i efterhand inser jag att det blev en provning utan någon IPA, eller ens någon öl med tydligt humlefokus. Spännande. 

Allt som allt en mycket lyckad (och ganska lång) provning!

2018-06-02

Dugges Fresh Fresh Fresh

Bild: Dugges.
Efter att ha gjort 15 olika varianter av sin AIPA Fresh som serverades inom några timmar från tappningen på diverse ölkrogar i Göteborg tyckte Dugges att det var hög tid att ta denna typ av öl till Systembolaget.

Fresh Fresh Fresh är en amerikansk IPA brygd med ris på 7 %. Det här är den öl som de stämplat fram kortast tid: Den är tappad 6 månader före bäst före-datumet.

Färgen är kallt gul med lite orange, vätskan är oklar utan att bli grumlig. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är kraftig med besk-söta toner av citrusjuice och -skal. Lite mango och en aning gurka. Jag hittar tyvärr en aning vitlök i bakgrunden.

Smaken är mjuk och balanserad, den domineras av humlen med massor av juiceig citrus: Grapefrukt, apelsin, lime, pomerans. Lite mango, en snabbt passerande sälta och mogna bananer. Ren maltsötma med bara en aning knäck. Växande beska med citronsyra. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken har en sakta växande ren alkoholton, vetemjöl, bananskal och citrusmarmelad. Grapefrukt, citrongodis och granatäpple i det avrundade slutet.

Kolsyran är mjuk med massor av medelstora långlivade bubblor. Vätskan är mjuk och något tjock. Vätskan är mjuk och aningen tjock.

En IPA som ligger någonstans mellan en amerikansk IPA och en New England-IPA. Och precis som Dugges för tio år sedan höjde nivån för vad en svensk AIPA kan vara med High Five! så är det här en av de bästa svenska öl jag druckit på flera år. Farligt lättdrucken i värmen, jag borde köpt fler flaskor innan de tog slut…

Betyg: 4,44. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 18 maj 2018 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 04-11-2018 (batch T1265).