Jag har lätt för att bli bitter och gräma mig.
Som första kryssningen jag gjorde med Silja Galaxy, våren 2010. Det var ett tag sedan, men en sak har gnagt sig fast i mitt minne: I puben Joe's Place sålde de ut ett parti av Sinebrychoff Porter till vrakpris. Tror att det var en låda 12 halvlitrar för 10 €.
Jag stod och glodde på den där skylten flera gånger, men kom till slut fram till att jag inte orkade bära på en hel låda öl när jag skulle hem.
Och efter att ha insett hur mycket jag gillade denna baltiska porter från Carlsbergägda Sinebrychoff på 7,2 % och insett hur lämplig den är att lagra så har jag varit småbitter över detta beslut.
Jag fick i alla fall lite tröst när den så småningom kom in på Systembolaget, även om jag sedan ständigt glömde att köpa hem.
Färgen är mörkt brun, nästan svart (100 EBC), det tre fingrar höga skummet är brunt och kompakt, och det sjunker långsamt ned. En hel del rester blir kvar på glaset.
Doften är något söt och tungt rostad. Robusta toner av svarta vinbär, gummi, gräddig choklad, vaxbönor, lakrits och en lätt beska.
Smaken är medelsöt med en lätt ton av rökta charkvaror, svarta vinbär, söt lakrits, mörk choklad och katrinplommon. Medelstor kropp, som blir lättare av lite högre temperatur. Eftersmaken är rik och mjuk med apelsinskal, mörk choklad, mjuk espresso, katrinplommon och torkade nypon. Slutet är långt och elegant med röda bär och en aning träkol.
Kolsyran är kraftig utan att bli vass, de långlivade bubblorna är små och mjuka. Vätskan är medelmjuk utan kladdighet.
Ett utmärkt exempel på en överjäst baltisk porter. Rik, elegant och helt utan övertyngd eller alkoholtoner.
Betyg: 4,43. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 04.11.2015 (E338 4 L).
2015-06-30
2015-06-29
BeerAdvocate Magazine #100: Vad händer?
Som en del i firandet bad redaktionen några skribenter att under rubriken Shelf Life att titta på hur öl och ölindustrin, med fokus på ”craft” och USA, mår sommaren 2015. En del av artiklarna var ganska tankeväckande och jag tänkte bjuda på några av de funderingarna som kommentarer till artiklarna.
= = =
Först ut: Vetenskapsjournalisten Aleszu Bajak som berättade om jäst, en del av bryggning som fått allt mer fokus under senare år. Ju mer craft-bryggerierna växer, ju större blir varje batch och ju dyrare blir varje snedjäsning eller infektion. Allt fler väljer därför att anställa biokemister som håller koll på hygien i allmänhet och hur jästens hälsa i synnerhet.
Jag ser inte riktigt samma utveckling här än, även om Nils Oscar har ett mindre lab med automatiserade instrument, och Oppigårds kommer att ha ett i sitt nya bryggeri.
= = =
Text två var av öl- och reseskribenten Heather Vandenengel, den tog upp publiken hos den nya tidens ölkrogar, som är under förändring. Visst, den arketypiske unge mannen i helskägg och rutig flanellskjorta existerar liksom den unga kvinnan i hårknut och stora glasögon. Men det är allt svårare att bygga sin ekonomi kring denna mycket lättrörliga kundgrupp: I stället ser hon en utveckling mot de brittiska ”community pubs” som fokuserar på grannskapet, känner sina kunder och har lokalt fokus på såväl mat som dryck.
Här tycker jag att jag ser samma tendenser i Sverige, speciellt med den växande mängden mycket små bryggerier som väljer att jobba i sin fysiska närhet.
= = =
Under rubriken Brewing A Better Brand skriver krögaren och ölbokförfattaren Brian Yaeger om hur mycket konkurrensen i craft beer-kategorin ökat under de senaste åtta åren, och att det inte längre räcker att brygga bra öl. Bryggeriet måste ha en historia, och kunskapen att berätta den till sina kunder, är hans åsikt och exemplifierar med hur Oregon-bryggeriet Ninkasi Brewing framför allt jobbat med färger för att sticka ut och få igenkänning i ölhyllorna. Grundarna av Two Roads Brewing (Connecticut) ger sin syn på att leva i en värld där kunderna helst vill dricka något nytt varje gång.
Här ligger Sverige flera år efter USA, här är det fortfarande lite av en fördel att ha lite naiva etiketter och småroliga namn, och därmed visa upp att man ”hellre satsar på innehållet än reklamen”. Vi får se hur många av dessa bryggerier som lyckas växa och/eller bli kvar…
= = =
Don Russell har skrivit artiklar i alla 100 nummer av magasinet, han har också en av USAs mest långlivade ölkolumner i Philadelphia Daily News: Joe Sixpack. Och precis som flera andra skribenter i BeerAdvocate Magazine förutspår han ölstilarnas död. Han ger en kort resumé över ölstilens historia, från Michael Jacksons uppdelning i 23 (väldigt kantiga) stilar 1977 till Brewers Associations dryga 140 idag.
I en värld där alla försöker skapa något nytt och odrucket är stilblandningar och oväntade ingredienser/framställningsmetoder/lagringar/serveringssätt mer regel än undantag blir stilbegreppet allt mer urvattnat: En IPA behöver idag inte ens vara speciellt humlefokuserad, en helles inte speciellt mild eller en imperial stout ens mörk. Ett exempel på den förutsagda framtiden blir Philadelphia Brewing Kenzinger, som bryggeriet vägrar klassificera närmare än som ”beer”. För att, som Don påpekar, ibland är man bara sugen på en öl.
Jag har sett den här åsikten under flera år från olika skribenter, ofta desamma som tycker att generiska namn på öl löser många problem. Men jag håller inte med: Jag tycker att stilar är någonting som hjälper bryggare, både att jobba med och mot.
= = =
Åter till Brian Yaeger, som i sin andra text tittar på hur fenomenet ”taproom” eller … jag vet inte riktigt ett bra svenskt ord för en krog som är en del av ett bryggeri utan att vara en bryggpub. Från att ha varit ett hörn i bryggeriet där besökare kunnat testa ölen har det utvecklats till en industri i sig, och en viktig del av bryggeriernas marknadsföring och identitetsbyggande. Makarna Kimmich berättar om det besökscenter på 14.000 m² som håller på att byggas hos Alchemist i Vermont, och om de 2.000 besökarna som dagligen kommer för att följa med Sierra Nevadas bryggeritur. Ölturism är i sig en växande industri.
Åter ligger vi långt efter i Sverige. Delvis beror det på att det först i vintras gick att få utskänkningstillstånd för den här typen av verksamhet. Jag kommer på rak arm inte på ett enda bryggeri som tar emot besökare på en regelbunden basis, annat än arrangerade och förbokade besök.
= = =
I den avslutande texten, som också är den längsta, skriver mat- och dryckesskribenten Sarah Bennett om de allt större problemen att finansiera ett bryggeri, både när det ska starta och när det behöver växa. Här ser man en allt tydligare uppdelning mellan å ena sidan de små och riktigt lokala bryggerierna, ofta i form av bryggpubar, och de som satsar på distribution till krogar och butiker. Här beror utgångsläget väldigt mycket på delstaternas varierande alkohollagstiftning. Exempelvis i Georgia måste all öl säljas via en distributör, och för att leverantörskedjan ska få tillräckligt betalt måste ett bryggeri ha en ganska stor volym redan från dag ett.
Samtidigt är det mycket svårt att få lån innan man visat att bryggeriet kan gå med långsiktig vinst. En vanlig lösning på problemet är att sälja aktier till privatpersoner i ens närhet. Flera mindre bryggerier har också framgångsrikt använt sig av crowdfounding (rekordet nu hålls av Braxton Brewing som samlade $71.855). Ytterligare ett sätt är att starta som ett fantombryggeri och först bygga ett varumärke för att sedan bygga ett fysiskt bryggeri.
Det går också att hålla sig liten och växa med eget kapital – Seattle-bryggeriet Reuben's tas som ett exempel.
Här är det ungefär lika svårt att se en tydlig linje i Sverige som i USA. Det går uppenbarligen att ha ett litet bryggeri som bisyssla och jobba heltid för två personer och ändå få det hela att gå jämt ut (Norrköpings Bryggeri), och i andra änden bygga ett helt nytt rätt stort bryggeri och behålla sitt fokus (Nils Oscar, Oppigårds).
Ungefär samtidigt som bryggeriutrustning gått ner i pris har priset på fastigheter och hyror för lämpliga lokaler gått upp, och det startas färre nya bryggerier i storstäderna nu än tidigare.
Etiketter:
introspektion,
tidning
2015-06-27
Staropramen Unfiltered / Nefiltrovaný
Idag känns det som att det blir en sommar även i år. Jag passar då på att balkong-recensera en öl som jag tror passar en solig eftermiddag: Staropramen Unfiltered (eller Nefiltrovaný som den heter hemma i Tjeckien). Det är en ofiltrerad pastöriserad tjeckisk ljus lager på 5 % från Pivovary Staropramen.
Färgen är gul (20 EBC), vätskan dimmig som en hefeweizen. Det tre fingerar höga huvudet är vitt och kompakt och det sjunker sakta ned. En del rester blir kvar på glaset.
Doften är mycket söt. Aningar av jäst / jäsande vört, mineraler, smör / smörkola och torkade blommor. Det är mer komplext än i en filtrerad tjeckisk pils, men inte lika friskt.
Smaken är mjuk med lite deg och fransklimpa. Torkade blommor, färskt smör, inslag av kokos och råg-knäckebröd. Lätt beska, lätt till medel kropp Eftersmaken är halvsöt med mineraler och lite järn, en hel del torkade blommor och vetedeg. Lätt beska med torkade blommor och hö. Avslutningen är halvsöt.
Kolsyran är medium till stark; de många medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är något klibbig.
En mjuk öl, men jag gillar den filtrerade versionen bättre (precis som jag gör med Pilsner Urquell). Passar utmärkt att dricka med lite italiensk mild salami till.
Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 17:00 för 330 ml. Bäst före: 31. 08. 15 (batch M0621)
Färgen är gul (20 EBC), vätskan dimmig som en hefeweizen. Det tre fingerar höga huvudet är vitt och kompakt och det sjunker sakta ned. En del rester blir kvar på glaset.
Doften är mycket söt. Aningar av jäst / jäsande vört, mineraler, smör / smörkola och torkade blommor. Det är mer komplext än i en filtrerad tjeckisk pils, men inte lika friskt.
Smaken är mjuk med lite deg och fransklimpa. Torkade blommor, färskt smör, inslag av kokos och råg-knäckebröd. Lätt beska, lätt till medel kropp Eftersmaken är halvsöt med mineraler och lite järn, en hel del torkade blommor och vetedeg. Lätt beska med torkade blommor och hö. Avslutningen är halvsöt.
Kolsyran är medium till stark; de många medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är något klibbig.
En mjuk öl, men jag gillar den filtrerade versionen bättre (precis som jag gör med Pilsner Urquell). Passar utmärkt att dricka med lite italiensk mild salami till.
Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 17:00 för 330 ml. Bäst före: 31. 08. 15 (batch M0621)
2015-06-25
Sierra Nevada Porter
”Klassiker” må vara ett överanvänt ord, men när det gäller den Porter på 5,6 % som Sierra Nevada Brewing Company brygger sedan 1983 så tycker jag att det är en helt korrekt beskrivning.
Jag har druckit en del av den här på krogen och på diverse ölfestivaler, men det är först nu när jag hittade den i Systembolagets hylla som jag köpte med mig ett par flaskor hem. Och med det kommit mig för att skriva en recension:
Färgen är väldigt mörkt brun, nästan svart (80 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet är luftigt och det lämnar en del rester på glaset efter sig.
Doften är ren och rostad. Röda bär, knäck, pumpernickel och en lätt ren sötma. Aningar av apelsin-suckat och en ren beska.
Smaken är balanserad med en tydlig beska, rostad malt, knäck, bränt rostat bröd och aningar av grillkol. Medelstor kropp. Eftersmaken har en ren beska i bakgrunden, aningar av pumpernickel/rågbröd, toffee och torkade röda bär. Det gräddiga slutet påminner lite om kolaglass.
Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och något torr.
En ren och mycket prydligt lättdrucken porter. Och jodå, en riktig klassiker är det!
Betyg: 4,33. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 26:90 för 355 ml. Bäst före: 23/01/16.
Jag har druckit en del av den här på krogen och på diverse ölfestivaler, men det är först nu när jag hittade den i Systembolagets hylla som jag köpte med mig ett par flaskor hem. Och med det kommit mig för att skriva en recension:
Färgen är väldigt mörkt brun, nästan svart (80 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet är luftigt och det lämnar en del rester på glaset efter sig.
Doften är ren och rostad. Röda bär, knäck, pumpernickel och en lätt ren sötma. Aningar av apelsin-suckat och en ren beska.
Smaken är balanserad med en tydlig beska, rostad malt, knäck, bränt rostat bröd och aningar av grillkol. Medelstor kropp. Eftersmaken har en ren beska i bakgrunden, aningar av pumpernickel/rågbröd, toffee och torkade röda bär. Det gräddiga slutet påminner lite om kolaglass.
Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och något torr.
En ren och mycket prydligt lättdrucken porter. Och jodå, en riktig klassiker är det!
Betyg: 4,33. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 26:90 för 355 ml. Bäst före: 23/01/16.
2015-06-24
Systembolagets små partier 3 juli 2015
Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
- 11691, Gänställer Oppigårds Slåtteröl, 5 %, 500 ml, 20.000, 28:90
- 11876, Napar Pale Ale, 4,4 %, 330 ml, 10.000, 29:90
- 11638, To Øl Cloud 9 Wit, 4,6 %, 330 ml, 8.640, 29:90
- 11541, New Holland White Hatter White Pale Ale, 5,2 %, 355 ml, 6.000, 29:90
- 11694, Buxton Red Rye Raspberry, 4,9 %, 330 ml, 3.456, 39:90
- 11414, Bierra del Bongo Rubus, 5,8 %, 330 ml, 8.000, 34:90
- 11622, Kinn Rosa, 4,7 %, 750 ml, 6.000, 56:70
- 11660, To Øl Thirsty Frontier, 4,5 %, 330 ml, 7.200, 29:90
- 11678, Ægir Beavertown Bæver Double White IPA, 8 %, 500 ml, 3.000, 45:90
- 11677, Dieu du Ciel Disco Soleil, 6,5 %, 341 ml, 2.592, 35:90
- 11697, Kinn Vestkyst IPA, 7 %, 750 ml, 6.000, 55:90
- 11634, Naparbier Back in Black, 8,5 %, 330 ml, 3.000, 36:90
- 11665, Evil Twin Molotov Lite, 8,5 %, 473 ml, 10.080, 40:00
- 11695, Left Hand Twin Sisters double IPA, 9,6 %, 650 ml, 2.100, 99:60
- 11439, Oscar Blues Gubna Imperial IPA, 10 %, 355 ml, 4.992, 50:90
- 11671, Stone Old Guardian Barley Wine 2015, 11,2 %, 650 ml, 1.344, 94:90
- 11672, Stone Odd Old Guardian Extra Hoppy Barley Wine 2015, 11 %, 650 ml, 1.344, 94:90
- 11675, Dieu du Ciel Péché Mortel, 9,5 %, 341 ml, 2.400, 42:90
- 11669, Stone Imperial Russian Stout 2015, 10,6 %, 650 ml, 1.344, 94:90
- 11607, Stone Odd Imperial Russian Stout Chai Spice 2015, 10,6 %, 650 ml, 3.504, 94:90
Medel-literpris: 109:50. Medel-alkoholhalt: 7,05 %.
Vilka hallonöl är det här för i år? Jag har tappat räkningen…
Etiketter:
Systembolaget
Kommande ölprovningar på De Klomp
Ölsnobb, 1906. |
- 27 juni 15:00 Burgaröl med Bobo
- 4 juli 16:00 (OBS sommartid!) Stout med Magnus Bark
- 11 juli 16:00 Fruktöl och lambic med Bobo
- 18 juli 16:00 Veteöl med Magnus Bark
Anmäl gärna ert intresse på Facebooksidan.
Etiketter:
evenemangstips
2015-06-23
BrewDog Hello My Name Is Little Ingrid
Denna hjortron-DIPA (recension) har fått en lillasyster då BrewDog lanserat Hello My Name Is Little Ingrid, en session-IPA på 4,4 %. Alltså ungefär hälften så stark som den ursprungliga versionen.
Färgen är guld (7 EBC), vätskan är kristallklar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. En del rester blir kvar på glaset när det sjunker ner.
Doften är torr och relativt lätt med fuktgodis, beska örter, grapefrukt, söt knäck och en lätt jordighet.
Smaken är torr med en lätt jordighet som jag tycker börjar bli arketypisk för BrewDog… Beska örter, aningar av olivolja. Grapefrukt, omogna persikor och citrusfrukter. Avslutningen är torr och fruktig med lite lemon-lime-läsk.
Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är läsk-lika och kortlivade.
En okej torr session-IPA med intressanta syrliga citrontoner. Hjortron? Nej. Och etiketten må vara snygg och modern, men också vansinnigt svårläst. Dessutom känns det här som en öl som borde serveras i pint, eller möjligen halvliter. 33 cl kändes… för lite. Fast jag vet inte om de har några större förpackningar alls?
Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 5 juni 2015 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 09/04/16 (batch 197 CABB).
2015-06-21
Sierra Nevada Beer Camp Hoppy Lager
Midsommaren tillbringades på Silja Galaxy… En del öl dracks, bland annat Widmer Brothers Upheaval IPA som fick betyget 3,28 och Estländska Hopster Pearu IPA som fick ungefär 3,25.
Bland färjorna som går från Stockholm är det nog bara Viking Cinderella som har trevligare pub.
Åter hemma får det bli vårens tillfälliga öl från Sierra Nevada: Beer Camp Hoppy Lager, en imperial pilsner på 7 %.
Färgen är guld (8 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, tjocka rester blir kvar när det sakta sjunker ner.
Doften är mjuk-mild och ren med aningar av gröna växter och citronskal, beska örter och färska humlekottar.
Smaken startar med en frisk humlebeska och en ren malt-bakgrund. Beskan lugnar sig snabbt och lämnar plats för franskbröd och rågmjöl. Feta humletoner, som känns mer Tyskland/Tjeckien än USA: Gröna växter, hö, nyplockade blommor, röda bär och fruktgodis. Den är dessutom mindre besk än vad jag hoppats på. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk och ren med viss beska, godissötma och aningar av exotisk frukt. Den korta avslutningen domineras av pilsnermalt.
Kolsyran är mjuk, det medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lite fet-tjock.
Jag antar att den här ölen hade betydligt mer amerikansk humlearom och beska när den bryggdes den 10 mars. Rätt lik min gamla favorit Samuel Adams Halleratu Imperial Pilsner, faktiskt. Ruggigt lättducken för 7 %.
Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 355 ml. Bäst före: 09-03-2016.
Bland färjorna som går från Stockholm är det nog bara Viking Cinderella som har trevligare pub.
Åter hemma får det bli vårens tillfälliga öl från Sierra Nevada: Beer Camp Hoppy Lager, en imperial pilsner på 7 %.
Färgen är guld (8 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, tjocka rester blir kvar när det sakta sjunker ner.
Doften är mjuk-mild och ren med aningar av gröna växter och citronskal, beska örter och färska humlekottar.
Smaken startar med en frisk humlebeska och en ren malt-bakgrund. Beskan lugnar sig snabbt och lämnar plats för franskbröd och rågmjöl. Feta humletoner, som känns mer Tyskland/Tjeckien än USA: Gröna växter, hö, nyplockade blommor, röda bär och fruktgodis. Den är dessutom mindre besk än vad jag hoppats på. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk och ren med viss beska, godissötma och aningar av exotisk frukt. Den korta avslutningen domineras av pilsnermalt.
Kolsyran är mjuk, det medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lite fet-tjock.
Jag antar att den här ölen hade betydligt mer amerikansk humlearom och beska när den bryggdes den 10 mars. Rätt lik min gamla favorit Samuel Adams Halleratu Imperial Pilsner, faktiskt. Ruggigt lättducken för 7 %.
Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 355 ml. Bäst före: 09-03-2016.
2015-06-16
Nääs + All In + Sour & Bitter Rebel Alliance Anti Imperial IPA
Jag och Bobo satt på De Klomp för en tid sedan och funderade över öl. Som vi brukar göra när vi möts. Jag minns inte om han just då kopplat på eller av just denna öl, eller fått in den… ”Anti Imperial IPA. Hmmm. Jag undrar vad det är för öl?” Efter lite funderande bestämde han sig för en folkölsstark engelsk mild.
Jag har funderat vidare på det där, och bestämt mig för att det nog är en München dunkel: Mörk, maltig, lätt, tysk, lager.
Ölen i fråga är ett samarbete mellan All In Brewing, danska Dry & Bitter Brewing Company och Nääs Gårdsbryggeri (där den också bryggts): Rebel Alliance Anti Imperial IPA, en dubbel-IPA på 8,5 %. Pilsnermalt, vetemalt och havremalt, humlad med Pacific Gem, Simcoe, Galaxy, Mosaic. De tre sista har också använts för torrhumlingen.
Färgen är orange-bärnsten (25 EBC), vätskan är grumlig som en hefeweizen. Det fingertjocka vita luftiga skummet faller snabbt ned till ett ojämnt lock, en del skumrester blir kvar på glaset.
Den tunga doften är bitter-söt och mycket humlig. Kåda, apelsinskal, laktos, clementiner, aprikoser och mango. Aningar av mint och cognac.
Smaken är mjuk med mycket humle, men med relativt lätt beska. Apelsinjuice och -skal, färsk mango och lite citronsyra. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken har en växande beska med citroner, apelsiner och bananer. Knäck, kex och kola i bakgrunden. Slutet är fruktigt med ett uns salt.
Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är tjock och lite kladdig.
En modern humlefokuserad DIPA med en begränsad beska. Trevlig utan att vara fantastisk.
Betyg: 3,56. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Linköping och södra Östergötland samt beställbar styckevis till alla butiker. Bäst före: 2016/03/28. Pris: 39:90 för 330 ml.
Jag har funderat vidare på det där, och bestämt mig för att det nog är en München dunkel: Mörk, maltig, lätt, tysk, lager.
Ölen i fråga är ett samarbete mellan All In Brewing, danska Dry & Bitter Brewing Company och Nääs Gårdsbryggeri (där den också bryggts): Rebel Alliance Anti Imperial IPA, en dubbel-IPA på 8,5 %. Pilsnermalt, vetemalt och havremalt, humlad med Pacific Gem, Simcoe, Galaxy, Mosaic. De tre sista har också använts för torrhumlingen.
Färgen är orange-bärnsten (25 EBC), vätskan är grumlig som en hefeweizen. Det fingertjocka vita luftiga skummet faller snabbt ned till ett ojämnt lock, en del skumrester blir kvar på glaset.
Den tunga doften är bitter-söt och mycket humlig. Kåda, apelsinskal, laktos, clementiner, aprikoser och mango. Aningar av mint och cognac.
Smaken är mjuk med mycket humle, men med relativt lätt beska. Apelsinjuice och -skal, färsk mango och lite citronsyra. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken har en växande beska med citroner, apelsiner och bananer. Knäck, kex och kola i bakgrunden. Slutet är fruktigt med ett uns salt.
Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är tjock och lite kladdig.
En modern humlefokuserad DIPA med en begränsad beska. Trevlig utan att vara fantastisk.
Betyg: 3,56. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Linköping och södra Östergötland samt beställbar styckevis till alla butiker. Bäst före: 2016/03/28. Pris: 39:90 för 330 ml.
2015-06-15
Nääs + All In Brewing Ka-Blammo
Det är ingen stor hemlighet att Nääs Gårdsryggeri just nu har överkapacitet, något som All In Brewing dragit nytta av. Samarbetet resulterade i Ka-Blammo, en India Pale Lager på 6 %.
När jag i helgen frågade efter tips på bra svensk öl i beställningssortimentet så var denna onomatopoetiska dryck en av den handfull som rekommenderades av mina Facebookgillare.
Att Nääs kan brygga en prydlig tysk lager och att All In vet hur man svingar en humlepåse är inte heller det någon större nyhet. Så förväntningarna är uppskruvade till något över medel…
Pilsnermalt, vetemalt, Simcoe, Citra, och Cascade är ingredienserna.
Färgen är pilsnergul (5 EBC), vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och vitt. En hel del rester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.
Doften är ren, frisk och besk – som en uppumpad tysk pils. Lite blommiga toner, aningar av citrusskal och citronjuice.
Smaken startar en aning jordigt, men det försvinner snabbt och lämnar plats åt söta toner av citronskal, citronjuice och grapefrukt. smakerna är rena och välkontrollerade. Medel till stor kropp. Eftersmaken är ren, medelsöt, och tydligt besk med lite alkohol och torkade frukter. Det korta slutet har smak av citronpastiller.
Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.
En ren och friskt elegant IPL med fina citrontoner. Riktigt bra… Funkar med ostbågar? Funkar med ostbågar!
Betyg: 4,32. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Linköping och södra Östergötland samt beställbar styckevis till alla butiker. Bäst före: 22-01-16. Pris: 32:90 för 330 ml.
När jag i helgen frågade efter tips på bra svensk öl i beställningssortimentet så var denna onomatopoetiska dryck en av den handfull som rekommenderades av mina Facebookgillare.
Att Nääs kan brygga en prydlig tysk lager och att All In vet hur man svingar en humlepåse är inte heller det någon större nyhet. Så förväntningarna är uppskruvade till något över medel…
Pilsnermalt, vetemalt, Simcoe, Citra, och Cascade är ingredienserna.
Färgen är pilsnergul (5 EBC), vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och vitt. En hel del rester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.
Doften är ren, frisk och besk – som en uppumpad tysk pils. Lite blommiga toner, aningar av citrusskal och citronjuice.
Smaken startar en aning jordigt, men det försvinner snabbt och lämnar plats åt söta toner av citronskal, citronjuice och grapefrukt. smakerna är rena och välkontrollerade. Medel till stor kropp. Eftersmaken är ren, medelsöt, och tydligt besk med lite alkohol och torkade frukter. Det korta slutet har smak av citronpastiller.
Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk.
En ren och friskt elegant IPL med fina citrontoner. Riktigt bra… Funkar med ostbågar? Funkar med ostbågar!
Betyg: 4,32. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga sortiment i Linköping och södra Östergötland samt beställbar styckevis till alla butiker. Bäst före: 22-01-16. Pris: 32:90 för 330 ml.
2015-06-14
Põhjala Uus Maailm
Officiellt meddelande: Denna öl dracks, och denna recension skrevs, på en balkong. Som boende i Norra Götaland får man passa på varje sådant tillfälle som ges… Även om det blåser väl mycket.
Till på köpet en öl som jag glömt bort, helt eftersom den hamnade på en hylla där jag i vanliga fall inte har öl. Nå, det är bara att försöka ”bli av” med dem allt eftersom.
I flaskan finns en session-vete-IPA på 4,9 % från estniska bryggeriet Põhjala: Uus Maailm (Nya Världen). Någonstans har jag ju fattat att det bara under senaste året skett en formlig explosion av nytänkande småbryggerier i Baltikum, men det är också ungefär så långt mina kunskaper sträcker sig.
Den gyllene (7 EBC) ölen är nästan klar, det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner med fina rester på glaset som resultat.
Doften är mild/gräddig med söt-syrliga toner av deg, exotiska frukter-godis, bananskal och en aning kryddpeppar.
Smaken är torr och en aning kryddig med lime och mandariner, Syrliga vetetoner, och lite gummi/plast. Beskan lyckas på samma gång vara skarp och mild med gröna växter och bananskal. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är besk med toner av jord, gröna växter och mogen frukt.
Kolsyran är frisk, de många medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk och aningen sträv.
En ganska så obalanserad öl, rå i beskan. Det känns som vetet och humlen inte vill jobba ihop. Fast den gick när rätt lätt i alla fall.
Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 32:30 för 330 ml. Bäst före: 01 10 15.
Till på köpet en öl som jag glömt bort, helt eftersom den hamnade på en hylla där jag i vanliga fall inte har öl. Nå, det är bara att försöka ”bli av” med dem allt eftersom.
I flaskan finns en session-vete-IPA på 4,9 % från estniska bryggeriet Põhjala: Uus Maailm (Nya Världen). Någonstans har jag ju fattat att det bara under senaste året skett en formlig explosion av nytänkande småbryggerier i Baltikum, men det är också ungefär så långt mina kunskaper sträcker sig.
Den gyllene (7 EBC) ölen är nästan klar, det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner med fina rester på glaset som resultat.
Doften är mild/gräddig med söt-syrliga toner av deg, exotiska frukter-godis, bananskal och en aning kryddpeppar.
Smaken är torr och en aning kryddig med lime och mandariner, Syrliga vetetoner, och lite gummi/plast. Beskan lyckas på samma gång vara skarp och mild med gröna växter och bananskal. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är besk med toner av jord, gröna växter och mogen frukt.
Kolsyran är frisk, de många medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk och aningen sträv.
En ganska så obalanserad öl, rå i beskan. Det känns som vetet och humlen inte vill jobba ihop. Fast den gick när rätt lätt i alla fall.
Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 32:30 för 330 ml. Bäst före: 01 10 15.
2015-06-12
Vinnare i utlottningen
Imponerande 108 läsare ville ha chans på boken, nytt rekord för mina utlottningar. Tack så mycket för intresset.
För er som fortfarande är sugna på boken så kan man hitta den på Adlibris eller Bokus.
Etiketter:
tävling
2015-06-11
En chans till: Centralbryggeriet Folkes Ofiltrerade Lager
Åter dags för en återrecension av en öl från Centralbryggeriet I Linköping, den andra av de som kom vid premiären för ett drygt år sedan: Folkes Ofiltrerade Lager, en kellerbier på 4,9 %.
När jag drack den första gången (länk) så fick den njugga 2,9 i betyg. Och ser jag i backspegeln var nog det aningen för högt.
Den guldfärgade vätskan är kristallklar, det två fingrar höga kompakta skummet är vitt och det sjunker ned utan att lämna några rester på glaset.
Den mjuka doften har lite toner av deg/jäst och en markerad beska. Lätta blommor i bakgrunden liksom en aning vitkål.
Smaken är frisk med en trevlig ren beska. Lite blommor och en anings smörighet. Småfranskor i den mjuka sötman. Medelstor kropp. Växande beska i eftersmaken liksom något oren alkohol och mer franskbröd. Slutet är medelbeskt med lite gröna växter och aningar av grönsaker/kål.
Kolsyran är medelstor, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.
Jadå, den har blivit renare och tydligare än förra gången. Men om den nu är ofiltrerad, varför syns det inte i vätskan? För en gångs skull hade jag nog velat se en lite grumligare öl och med en lite större jästighet. Lättdrucken är den i alla fall, vilket troligen är meningen. Oförarglig.
Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga produkter i Linköping. Pris: 20:90 för 330 ml. Bäst före: 160217.
När jag drack den första gången (länk) så fick den njugga 2,9 i betyg. Och ser jag i backspegeln var nog det aningen för högt.
Den guldfärgade vätskan är kristallklar, det två fingrar höga kompakta skummet är vitt och det sjunker ned utan att lämna några rester på glaset.
Den mjuka doften har lite toner av deg/jäst och en markerad beska. Lätta blommor i bakgrunden liksom en aning vitkål.
Smaken är frisk med en trevlig ren beska. Lite blommor och en anings smörighet. Småfranskor i den mjuka sötman. Medelstor kropp. Växande beska i eftersmaken liksom något oren alkohol och mer franskbröd. Slutet är medelbeskt med lite gröna växter och aningar av grönsaker/kål.
Kolsyran är medelstor, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.
Jadå, den har blivit renare och tydligare än förra gången. Men om den nu är ofiltrerad, varför syns det inte i vätskan? För en gångs skull hade jag nog velat se en lite grumligare öl och med en lite större jästighet. Lättdrucken är den i alla fall, vilket troligen är meningen. Oförarglig.
Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga produkter i Linköping. Pris: 20:90 för 330 ml. Bäst före: 160217.
Etiketter:
snabbrecension,
Sverige
2015-06-10
Mohawk Anything Gose
Gose. Nordtysk öltyp. I modern tid en veteöl med salt och viss syra. I stort sett utdöd fram tills dess att den åter började bryggas av amerikanska småbryggerier. Och nu även en svensk, i det fasta sortimentet!
Anything Gose från Mohawk Brewing Company. 3,8 %. Havssalt, koriander och Cascade-humle… Bryggd hos de Proef.
Färgen är mycket ljust kallgul (4 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker långsamt lämnandes en hel del rester på glaset.
Doften är lätt jästig med en del syra, aningar av saltvatten, örter och citrus-humle samt en mjölkig sötma.
Smaken startar rätt salt och söt med växande toner av lime och citronskal. Lätta toner av vetedeg. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är uppfriskande med blommiga/kryddiga toner, lätt beska och salt. Avslutningen har lite äpplen och apelsiner.
Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.
An mycket uppfriskande och inte allt för söt törstsläckare som drar åt lemonad-hållet. Den här blir det mer av i sommar.
Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2015. Pris: 23:30 för 330 ml. Bäst före: 08/04/16.
Anything Gose från Mohawk Brewing Company. 3,8 %. Havssalt, koriander och Cascade-humle… Bryggd hos de Proef.
Färgen är mycket ljust kallgul (4 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker långsamt lämnandes en hel del rester på glaset.
Doften är lätt jästig med en del syra, aningar av saltvatten, örter och citrus-humle samt en mjölkig sötma.
Smaken startar rätt salt och söt med växande toner av lime och citronskal. Lätta toner av vetedeg. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är uppfriskande med blommiga/kryddiga toner, lätt beska och salt. Avslutningen har lite äpplen och apelsiner.
Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.
An mycket uppfriskande och inte allt för söt törstsläckare som drar åt lemonad-hållet. Den här blir det mer av i sommar.
Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2015. Pris: 23:30 för 330 ml. Bäst före: 08/04/16.
2015-06-09
Tredje chansen: Centralbryggeriet Folkes Pale Ale
Jag ger inte upp, det här är tredje gången jag (snabb)recenserar Folkes Pale Ale från Centralbryggeriet I Linköping.
Första gången var en prototyp i april 2014, då fick den 2,21 i betyg (länk). I december 2014 blev betyget 2,89 (länk).
Jag har fått för mig att de gjort ytterligare justeringar i receptet och lärt sig ännu mer om att brygga öl. Och eftersom få andra skriver om detta mitt närmsta bryggeri så fortsätter jag envist någon gång då och då för att se hur läget är.
Fingerhögt kompakt beige skum som långsamt sjunker ned lämnandes lite rester på glaset. Klar bärnstensfärgad vätska.
Doften är mjuk med inslag av knäck/engelsk toffée och blommig humle. Lite försiktiga citrusfrukter och aprikoser.
Smakerna är sammanhållna: En ganska osöt knäckighet, en diffus engelsk fruktighet och en medelstor ren beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är något beskare med knäckebröd en antydan till vete-syrlighet och torkade blommor. Mjuk sötma. Slutet ärlandbaserat balanserat och tillbakadraget med lite grönsaker och en mild maltsötma.
Kolsyran är ganska lätt, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.
Jodå, den här ölen har slipats till under det knappa 1½ året den bryggts. Det är inte mycket konstigheter eller obalanser kvar nu. Det här är en väldigt snäll och lättdrucken öl. Samtidigt har den amerikanska humlen i stort sett försvunnit. Snäll, gränsande till mesig. Trots allt ett tydligt steg framåt.
Betyg: 3,19. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköping. Pris: 22:90 för 330 ml. Bäst före: 160207.
Första gången var en prototyp i april 2014, då fick den 2,21 i betyg (länk). I december 2014 blev betyget 2,89 (länk).
Jag har fått för mig att de gjort ytterligare justeringar i receptet och lärt sig ännu mer om att brygga öl. Och eftersom få andra skriver om detta mitt närmsta bryggeri så fortsätter jag envist någon gång då och då för att se hur läget är.
Fingerhögt kompakt beige skum som långsamt sjunker ned lämnandes lite rester på glaset. Klar bärnstensfärgad vätska.
Doften är mjuk med inslag av knäck/engelsk toffée och blommig humle. Lite försiktiga citrusfrukter och aprikoser.
Smakerna är sammanhållna: En ganska osöt knäckighet, en diffus engelsk fruktighet och en medelstor ren beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är något beskare med knäckebröd en antydan till vete-syrlighet och torkade blommor. Mjuk sötma. Slutet är
Kolsyran är ganska lätt, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.
Jodå, den här ölen har slipats till under det knappa 1½ året den bryggts. Det är inte mycket konstigheter eller obalanser kvar nu. Det här är en väldigt snäll och lättdrucken öl. Samtidigt har den amerikanska humlen i stort sett försvunnit. Snäll, gränsande till mesig. Trots allt ett tydligt steg framåt.
Betyg: 3,19. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköping. Pris: 22:90 för 330 ml. Bäst före: 160207.
Etiketter:
snabbrecension,
Sverige
2015-06-08
ICA Selection IPA
ICA har i sin serie med premium-produkter under eget varumärke Selection tidigare två öl bryggda av Nils Oscar: Ale (recension) och Stout (recension).
Nu har den tredje kommit, IPA, som producerats av Grythyttans Brygghus. Att skapa något som liknar en amerikansk IPA på bara 3,5 % kräver en hel del av både recept och genomförande, så det ska bli intressant hur den funkar.
Redan när jag tittar på flaskan så ser jag lite sediment på flaskans botten. När jag häller upp ölen ser jag en ljust bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det låga varmvita skummet fräser fort iväg utan att lämna några reser efter sig.
Doften är besk och kemisk. Tung sötma, en hel del kryddiga fenoler. Söt exotisk frukt och lite våt wellpapp. Antydan till vinäger.
Smaken är kemisk med lite syrliga toner. Blöt wellpapp, tavelkritor, aningar av vitpeppar. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande skarp beska, pappersmassa/papper och en kemisk dammig beska. Avslutningen är söt-besk.
Kolsyran är vass, de mycket små bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt.
En jobbig öl, det var inte mycket jag klarade av att dricka av den. Kanske en dålig flaska, kanske inte. Just nu känner jag mig väldigt lågt motiverad till att köpa en flaska till och testa.
Betyg: 1,93. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:90 för 330 ml. Bäst före: 20-12-2015.
Nu har den tredje kommit, IPA, som producerats av Grythyttans Brygghus. Att skapa något som liknar en amerikansk IPA på bara 3,5 % kräver en hel del av både recept och genomförande, så det ska bli intressant hur den funkar.
Redan när jag tittar på flaskan så ser jag lite sediment på flaskans botten. När jag häller upp ölen ser jag en ljust bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det låga varmvita skummet fräser fort iväg utan att lämna några reser efter sig.
Doften är besk och kemisk. Tung sötma, en hel del kryddiga fenoler. Söt exotisk frukt och lite våt wellpapp. Antydan till vinäger.
Smaken är kemisk med lite syrliga toner. Blöt wellpapp, tavelkritor, aningar av vitpeppar. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande skarp beska, pappersmassa/papper och en kemisk dammig beska. Avslutningen är söt-besk.
Kolsyran är vass, de mycket små bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt.
En jobbig öl, det var inte mycket jag klarade av att dricka av den. Kanske en dålig flaska, kanske inte. Just nu känner jag mig väldigt lågt motiverad till att köpa en flaska till och testa.
Betyg: 1,93. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:90 för 330 ml. Bäst före: 20-12-2015.
2015-06-07
Öppen ölprovning - pale ale
Arkivbild. |
- Mikkeller Peter Pale and Mary Gluten Free var först ut, och den recenserade jag ju häromdagen (länk). Visste du att Celiakiförbundet regelbundet har provningar av glutenfri öl på De Klomp?
- Beerd Silvertip ska enligt reklamtexten vara humlad med Nelson Sauvin och vara inspirerad av mousserande vitt vin. Nja, med sin honungssötma var vi kanske inte helt övertygade om den här.
- Med Beavertown Gamma Ray flyttade vi oss från Bristol till London och denna APA fokuserade på aromhumlingen, och här hade vi en begränsad beska men massor av exotisk fruktsallad, lime och en mäktig lättdruckenhet.
- Lokalare öl: Nääs Pale Ale var som väntat en välgjord, återhållen och ganska besk APA. Ensam säkert helt okej, men i det här sammanhanget lite småtrist.
- Om Beer Here Panic! Pale Ale vet jag inte mer än att den är bryggd med korn, råg och vete. Även denna var mjuk och balanserad, utan några utstickande smaker.
- Sist ut, en klassiker: Oscar Blues Dale's Pale Ale. En personlig favorit sedan många år tillbaka. Vad jag inte tänkt på innan är hur mycket karamellmalt det är i den här APAn, men den lyfter fram humlen på ett trevligt sätt.
Nästa vecka, 13 juni 2015, kommer Bobo att köra en provning med IPA (Facebookevenemang).
Efter provningen satte jag mig en stund med stammisarna och pratade Belgiska turistmål. I glasen en Gueuze Tilquin från fat (man måste ju passa på när chansen finns!) och på brickan en bit Milda Matilda-ost.
Etiketter:
provning
2015-06-06
Omotiverad statisitk: Mest sedda inlägg
Inlägg, publiceringsdatum, antal besök
- Reseberättelse onsdag 24 augusti, 7 september 2011, 29.793
- Systembolagets exklusiva nyheter september 2013, 13 augusti 2013, 8.772
- Ugly Duck Brewing Co. Imperial Vanilla Coffee Porter, 23 september 2013, 8.772
- SMÖF-öllistan!, 11 september 2008, 4.438
- Primátor Stout, 27 juni 2009, 2.294
- Nästa vecka bär det av!, 18 april 2014, 2.204
- Systembolaget Tillfälligt Sortimet Tid jul 2011, 16 september 2011, 1.892
- De Molen Vuur & Vlam, 17 februari 2013, 1.754
- Systembolagets små partier februari 2015, 25 januari 2015, 1.680
- Paulaner Weißbier Kristallklar, 24 november 2007, 1.641
Etiketter:
statistik
Ännu mer omotiverad statistik
De här är de vanligaste sökorden för att komma hit maj 2010 - maj 2015:
- ofiltrerat 29.918
- http://www.ofiltrerat.se/ 1.053
- ofiltrerat.se 972
- julöl 2011 887
- ölblogg 750
- guldkällan 695
- julöl 2010 682
- en öldrickares tankar 549
- julöl 2012 229
- modus hoperandi 224
För de med ännu större intresse av blogghistoria skrev jag om statistik 2007 här.
Etiketter:
statistik
2015-06-05
Brutal Brewing The Tail of a Whale 3,5 %
För en tid sedan gjorde Spendrups in house-projekt Brutal Brewing en crossoveröl där maltbasen från en sydtysk hefeweizen och humle av sorterna Magnum och Citra jästes med en skotsk ale-jäst. Resultatet blev The Tail of a Whale vilken tydligen ansågs så bra att den nu kommit i en folköls-version på 3,5 % som också heter The Tail of a Whale.
Färgen är guld-orange (25 EBC), vätskan dimmig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner, lämnandes en hel del rester på glaset.
Doften är humlig som en amerikansk IPA – citrus, exotisk frukt, kåda och en aning gummi. Lite kryddor och lite bananskal.
Smaken startar rent och beskt. Lite kryddiga toner av cederträ och kryddpeppar tillsammans med en lätt syrlighet för mina tankar till matjessill. Jag gillar inlagd sill mycket, men är tveksam över att ha de smakerna i en veteöl… Lite beska örter och lite gummi. Lätt kropp. Eftersmaken är lite blaskig och något torr. Gröna bananer och kryddiga fenoler.
Kolsyran är medelstark, de många bubblorna är små och långlivade. Vätskan är medelmjuk.
En konstig öl, som kanske varit mer acceptabel om det inte vore för den där… silligheten.
Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris:Okänt 14:90 för 330 ml. Bäst före: 02.09.2015.
Färgen är guld-orange (25 EBC), vätskan dimmig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner, lämnandes en hel del rester på glaset.
Doften är humlig som en amerikansk IPA – citrus, exotisk frukt, kåda och en aning gummi. Lite kryddor och lite bananskal.
Smaken startar rent och beskt. Lite kryddiga toner av cederträ och kryddpeppar tillsammans med en lätt syrlighet för mina tankar till matjessill. Jag gillar inlagd sill mycket, men är tveksam över att ha de smakerna i en veteöl… Lite beska örter och lite gummi. Lätt kropp. Eftersmaken är lite blaskig och något torr. Gröna bananer och kryddiga fenoler.
Kolsyran är medelstark, de många bubblorna är små och långlivade. Vätskan är medelmjuk.
En konstig öl, som kanske varit mer acceptabel om det inte vore för den där… silligheten.
Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris:
2015-06-04
Utlottning - Öl Smakerna Hantverket Stilarna
För att vinna boken, som jag skrev om här, så skickar man helt enkelt ett mail till bark@ofiltrerat.se med ärenderaden ”Tävling” innan torsdag 11 juni 2015 19:30.
2015-06-02
Mikkeller Peter, Pale and Mary Gluten Free
Ölen som get upphov till en Stockholmsnatt-strip (länk)… Men förutom frisörhumor är Mikkeller Peter Pale and Mary Gluten Free en glutenfri (labbtestad < 20 ppm gluten) APA på 4,6 %.
De glutenfria öl jag druckit hittills har varit rätt tråkiga eller kemiska saker, så vi får se vilka upplevelser den här bjuder på:
Bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det tre fingrar höga skummet sjunker fräsande ner till ett fingertjockt gulaktigt luftigt lock. Lite rester blir kvar på glaset.
Doften är humlig och besk. Tung sötma i bakgrunden, gröna växter och omogen frukt. Lime juice och aningar av deg.
Smaken är medelbesk med en fadd sötma som kommer och går. Lite blommor, omogen frukt och vetemjöl. Medelstor kropp. Eftersmaken blir sträv med avtagande beska, vetedeg och beska örter. Avslutningen är mer sträv med söta kex och trädsav.
Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är vassa på tungan. Vätskan är medelmjuk och sträv.
Det här är en öl som funkar bäst kall, där den blir ljummen slår den tjocka fadda sötman igenom. Inte så illa för en glutenfri öl, trots allt.
Senare tillägg: Det finns en version av denna öl med gluten, Peter Pale and Mary som förutom att den saknar tillsattsen av glutenätande enzymer också innehåller omältat vete. Den som är glutenintolerant bör alltså kolla en extra gång på fatskylt eller flaska på krogen. Mikkeller har fler glutenfria öl, som man kan läsa om här.
Betyg: 2,72. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 24:50 för 330 ml. Bäst före: 09/10/15.
De glutenfria öl jag druckit hittills har varit rätt tråkiga eller kemiska saker, så vi får se vilka upplevelser den här bjuder på:
Bärnstensfärgad nästan klar vätska. Det tre fingrar höga skummet sjunker fräsande ner till ett fingertjockt gulaktigt luftigt lock. Lite rester blir kvar på glaset.
Doften är humlig och besk. Tung sötma i bakgrunden, gröna växter och omogen frukt. Lime juice och aningar av deg.
Smaken är medelbesk med en fadd sötma som kommer och går. Lite blommor, omogen frukt och vetemjöl. Medelstor kropp. Eftersmaken blir sträv med avtagande beska, vetedeg och beska örter. Avslutningen är mer sträv med söta kex och trädsav.
Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är vassa på tungan. Vätskan är medelmjuk och sträv.
Det här är en öl som funkar bäst kall, där den blir ljummen slår den tjocka fadda sötman igenom. Inte så illa för en glutenfri öl, trots allt.
Senare tillägg: Det finns en version av denna öl med gluten, Peter Pale and Mary som förutom att den saknar tillsattsen av glutenätande enzymer också innehåller omältat vete. Den som är glutenintolerant bör alltså kolla en extra gång på fatskylt eller flaska på krogen. Mikkeller har fler glutenfria öl, som man kan läsa om här.
Betyg: 2,72. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 24:50 för 330 ml. Bäst före: 09/10/15.
Etiketter:
Danmark,
glutenfritt,
recension
2015-06-01
Podd: Snedtänkt alkoholpolitik
Motbok. |
Snedtänkt är annars podden som pratar om det inga andra poddar pratar om, eftersom det är för smalt och nördigt. Och jag känner mig som utpekad målgrupp.
I avsnittet gästas Kalle Lind av författaren Mattias Svensson, och en del politiska misslyckanden samt märkliga folkpartister genom åren kommer fram i ljuset. 49 laddade minuter!
Direktlänk till avsnittet.
Mattias' slutsats i programmet tål att funderas på: Svensk alkoholpolitik har oavbrutet sedan 1982 liberaliserats, utan att de förutsagda katastroferna inträffat.
Etiketter:
alkoholpolitik,
länkar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)