2013-04-30

Saint Landelin Mythique - snabbrecension


En del öl råkar bara bli kvar. Saint Landelin Mythique från franska bryggeriet Les Brasseurs de Gayant är en sådan.Beer Advocate klassar den som en Bière de Garde, på etiketten står det Bière Blonde. Alkoholhalten är 7,5 %.

Jag vet faktiskt inte med 100 % säkerhet hur länge jag haft den i skafferiet, bäst före-datumet är i september 2010, jag vet säkert att jag hade köpt den sommaren 2009. Ska vi gissa på 2007?

Nå, idag äts det plankstek här hemma, och till plankstek dricker man öl i stor flaska. Viktigt att upprätthålla gamla traditioner och så.

Ölen? Det var en del tryck i flaskan när jag vred bort korken. Den klara guldfärgade vätskan toppas med ett litet skum som försvinner iväg nästan direkt.

Doften är något frukt-syrlig med lite jäst. Lite mogna röda äpplen, men annars har jag svårt att associera till så mycket. Den är rätt enkel.

Smaken är inte så mycket bättre. Det finns något slags lite unken beska i bakgrunden, men mestadels handlar den här ölen om kraftigt söta toner av billig äppeljuice från koncentrat. Lite fruktig jäst. Medelstor kropp. Eftersmaken har tilltagande, nästan aggressiva alkoholsmaker och mer äpplen. Något växande syrlighet i slutet.

Kolsyran är först rätt kraftig, men de stora bubblorna dör ut väldigt snart. Vätskan är medellätt och något kladdig. Jag verkar inte ha recenserat den här tidigare, vilket förvånar mig lite, det var en inte helt ovanlig gäst i Systembolagssortimentet tidigare. Och fortfarande finns den styckvis beställbar i beställningssortimentet för 49:90.

Den är förhoppningsvis godare färsk.

Skissbetyg: 2,75.

2013-04-29

SM i hembrygd öl 2013 - del 1

Vatten, vitt bröd, penna, protokoll, glas.
Det var under helgen 20-21 april 2013 som våren ordentligt kom till Linköping. Ingen vidare tid att sätta sig i en källare och betygsätta högvis med hembrygd öl, men tajming har aldrig varit min starkaste sportgren.

Jag hade anmält mitt intresse att döma SM i hembrygd öl i början av månaden (Svenska Hembryggareföreningen har aldrig gillat god framförhållning) och veckan senare fått reda på att jag skulle döma två klasser:
 ”Det är väl dina klasser klockrent?” undrade en bekant. Och jodå, jag har svårt att tänka mig bättre. Eller tvärtom, det är öl jag personligen har så mycket åsikter om att det kan vara svårt att helt hålla sig till typdefarna.

I vilket fall satte vi igång med klass 3-ölenpå lördag förmiddag, och för första gången var det jag som skulle vara huvuddomare och leda det hela. Jag var inte ensam utan hade tre mycket kunniga och trevliga kollegor med mig. Och enorm hjälp av domarna Erik och Peter som inte fick vara med i bedömningen under dagen, men som var till stöd, fixade logistik och administration.

För så är det. Ölen som vi får in är helt anonyma och känns enbart igen på en etikett med understil och löpnummer. Det enda vi domare vet är att det inte är vi som bryggt ölen, för domarkommittén håller reda på att ingen som lämnat in öl i en klass får döma den klassen (vilket kan leda till taktiska inlämningar, om man inte gillar en öltyp).

Som ni säkert redan läst så har det aldrig lämnats in så mycket öl som i år. Och så även i den här klassen, att gå igenom, skriva noggranna omdömen, betygsätta, rangordna och sedan finalbedöma de olika subklassernas vinnare.
 
Men det tuffade på bra, 20 öl hade blivit nagelfarna innan lunchen (som traditionellt intogs på Adriatic Pizzeria), och det blev 16 och finalrunda på eftermiddagen. Vi var väl klara strax efter 18.

Färgen kan variera även i en underklass.
Det blev söndag.  Och i alla fall jag kände mig lite trött när vi åter drog igång vid 10. Ny grupp, nya domare, nya öl. Mörkare. Och färre, det var ungefär 20 i stället för ungefär 35.

Lite detaljer skilde när det var Pia och inte jag som ledde det hela, men såhär i efterhand så tycker jag nog att jag gjorde ett bra jobb tack vare det extra stöd vi fick. Så pass att vi blev klara och färdigrapporterade i god tid innan deadline 18:00. Trevligt på sitt sätt, för trots att vi under bedömningen dricker mycket små mängder öl så sliter det en hel del både på sinnen och hjärna att sitta och bedöma och rangordna timme efter timme.


Så, har jag något vettigt att säga om ölen? Jadå.

Det är rakt igenom bra saker som lämnas in. Av de över 55 öl vi provade var det bara 2 som var dåliga (om än inte genomäckliga), några var lite gamla och trötta, andra småtråkiga och profillösa. Men mycket var gott och en handfull riktigt goda, och hade klart tagit sig över 4 om jag recenserat dem som jag gör med kommersiella öl. Jag har också i nästan alla underkategorier druckit sämre kommersiell öl än de sämre här. Imponerande jobbat, där ute!

De som vill se resultatet hänvisar jag till SHBFs officiella sida, men jag vill ändå passa på att ge extra bonus-beröm till ett par öl:

(Följande två stycken hade förväxlade namn, det är nu rättat)

Skarbäckslunds Skotte av Gustav Edman. En helt förtjusande öl i den smala stilen 3D. Skotsk ale 70/- & 80/-. Förutom att vara mycket god följde den typdefen till punkt och pricka. Den skulle jag gärna se kommersiellt brygd, en riktig hinkaröl med massor av smaker!

Slaka by Dusk 3 av Linköpingsbryggaren Henrik Lindqvist (som roffade åt sig inte mindre än fyra medaljer under årets SM) som var fantastiskt len, mjuk och småsyrligt behaglig. Frisk och återhållen på samma gång. Samma där, den här skulle man vilja ha ett cask av.

Något jag vill poängtera ytterligare är att se till att ha tajming om du jagar efter medaljer snarare än slutsatsen ”Ett bra öl, men andra tävlande var bättre.”: Tajming! Ett barley wine, en lambic eller en amerikansk stout kan mycket väl vinna på lite lagring, men en hefeweizen, en ordinary bitter eller en dark mild har en ganska begränsad hållbarhet, och är (för att sticka ut hakan) rolig efter ett halvår. Kolla i kalendern när tävlingen hålls och räkna baklänges när den ska bryggas. Ett gratis och enkelt tips i all välmening.

För det var en hel del öl som kändes mer än lite trötta. Bättre än för två år sedan, dock.

2013-04-25

Carlsberg Export

Bild: Carlsberg Sverige
Jahapp. Lite slumpmässigt ölval i kväll, det fick bli en ”sleek can” som jag fått från Carlsberg Sverige: En av deras ”global brands”, Carlsberg Export. Det är en ljus eurolager på 5 %.

Jag har recenserat den för ett tag sedan. Ett bra tag sedan, faktiskt: I april 2007 gav jag den 2,68 trots att jag i recensionstexten inte verkar ha hittat några större fel eller problem. 

Systembolaget listar den som ett ”Internationellt märke” och jag har ingen aning om man från datummärkningen (20 08 13 U 8 00:27 LT) kan uttyda var den egentligen är brygd.

Om jag är på ett mindre välsorterat Carlsberg-ställe väljer jag alltid pilsnern Hof i ställef för den här eftersom den är lite mindre maltsöt och har lite bättre balans. I alla fall som jag minns det. Det ska bli lite intressant att se om min smak ändrats de senaste 6 åren…

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är något unken med toner av blöt papp, spannmål och alkohol. Aningar av honung och knäck, men de är verkligen svaga. Den känns inte sådär jättevälkomnande.

Smaken är maltig med lite aningar av knäck och krut. Sötman mildras och lämnar rum för vitt bröd och lite deg. Medelstor kropp. Eftersmaken är något lättare med viss anonym beska och brödighet. Slutet är relativt tungt och medelsött.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är rätt få men friska. Vätskan är medelmjuk och något torr.

För den stora majoriteten öldrickare är inte bara det här definitionen av ”öl” utan definitionen av ”premiumöl”. Jag håller inte riktigt med, det är lite för tunga malttoner för att få balans, och lite för mycket konstiga saker i bakgrunden. Och förpackningen? Tja, det är ju Systembolaget som vill ha in några smala burkar i sortimentet. Och Carlsberg har väl ingenting mot att få lite mer plats i hyllorna?

Betyg: 2,56. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 12:50 för 330 ml (denna burk var ett varuprov). Bäst före: 20 08 13.

2013-04-24

Jämtlands Steamer 3,5

Bild: Jämtlands
Bryggeri.
Det blir folköl. Inte bara det, en california common, en lite speciell hybridstil med rötterna i Bay Area. Lagerjäst, hög jästemperatur och sval lagrig skapar ett mellanting mellan de rena lagersmakerna och fylliga alesmakerna.

Steamer 3,5 är så vitt jag vet inte bara en av de första i sin stil utan även den första som säljs i livsmedelsaffärerna. Kul! Den är bryggd av Jämtlands Bryggeri och alkoholhalten är 3,5 %.

Färgen är bärnsten med en dragning år rött (15 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka varmvita skummet faller rätt fort ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något rå (som den ska vara) med mjuka jästtoner, fruktig humle (utan några större mängder citrus), en hel del deg och kex. Råa aningar av gröna växter och trädsav.

Smaken startar något syrligt, men de tonerna försvinner iväg ganska snabbt. Humlig beska med en hel del trä (Northern Brewer-humle?) som känns lite tufft rå. Den medelsöta malten ger kexiga smaker, lite gräddiga. Hittar också en passerande smak av kokos. Låg till medium kropp. Eftersmaken är relativt kort med lite oren humlighet, aninar av knäck och småkakor. Slutet är mjukt och något torrt-beskt.

Kolsyran är frisk med en hel del stora bubblor. Vätskan är medelmjuk och något tunn.

En trevlig öl som trots lite småskavanker är ett mycket välkommet tillskott bland folkölen.

Betyg: 3,09. Tillgänglighet: Dagligvarugandeln. Pris: 21:95 för 500 ml. Bäst före: 7 13.

Vi har en vinnare!


Sådär ja, då har tiden för att delta i utlottningen av The Best Of American Beer & Food  av Lucy Saunders med råge löpt ut.

32 läsare ville pröva lyckan (något mindre än vanligt, känns det som), men 1 vann: Grattis, Jonathan Hallvede!

För den som inte vann går det ju fortfarande bra att shoppa loss (med lite sponsring till mig): Länk.

2013-04-22

Kommande provningar på De Klomp


Här kommer det lite kommande provningar på De Klomp i Linköping. Gemensamt är att de kostar 200 kronor, börjar 15:00 och slutar 16:00. Och att man inte föranmäler sig utan bara dyker upp. 
  • 27 april. Våröl. med Bobo.
  • 29 juni. Storsäljare 2013 med Bark (vi detaljgranskar de öl som säljer bäst). 
  • 27 juli. Storsäljare 2007 med Bark (nostalgi – vad sålde mest när krogen öppnade?).
  • 10 augusti. Veteöl med Bark.
Fler annonseras ut allteftersom på hemsidan och på Facebooksidan

Mer öl på TV

I kväll klockan 20:00 kommer TV4-programmet Fantasterna att handla om ölkunskaper. Startuppställningen ser ut att vara kompetent, så det ska bli kul att titta på.

Som en parentes kan jag nämna att även jag blev tillfrågad om att vara med i november, men tackade nej hänvisande till prestationsångest och framtida ältande.

Och så, ett dygn och en timme senare,  sänds i SVT1 Den stora ölresans andra avsnitt.

Systembolagets nyheter maj 2013 - uppdaterad

Jag har tidigare skrivit om de nyheter som Systembolaget kommer att börja sälja 2 maj 2013 (länk, länk). Nu har det kommit uppdaterade listor.

Till att börja med, T5. Alltså de öl som kommer i de 40 större butikerna.

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
  •  11690, Brasserie de Saint-Sylvestre Bière Nouvelle 2013, 8 %, 750 ml, 3.780, 72:90
  • 11729, Contreras Valeir Blond, 6,5 %, 330 ml, 6.000, 26:00
  • 11096, Nynäshamns Tjockhult Tjinook, 5,1 %, 500 ml, 13.500, 33:30
  • 11740, Oppigårds Brewers Brown, 5,5 %, 330 ml, 25.000, 19:70
  • 11687, Grebbestad Lunator 2013, 7,9 %, 330 ml, 15.000, 25:90
  • 11094, Amager The Sinner Series Lust, 9,2 %, 500 ml, 4.200, 59:90
  • 11606, Mikkeller Vår/Sommar 2013, 5,5 %, 330 ml, 45.000, 29:90
  • 11087, Amager The Sinner Series Envy, 6,5 %, 500 ml, 10.080, 44:90
  • 11080, Brewdog Hello, My Name Is Ingrid, 8,2 %, 330 ml, 9.816, 34:90
  • 11052, Great Divide Old Ruffian Barley Wine, 10,2 %, 650 ml, 3.228, 79:90
  • 11095, Jämtlands Baltic Stout Imperial, 7 %, 500 ml, 8.000, 28:20
  • 11093, Amager The Sinner Series Pride, 10 %, 500 ml, 6.000, 59:90
Och de här kommer till T6 eller T7, alltså vinkällarbutikerna eller via internetbeställning.
  • 11869, To Øl Sans Frontière White Wine ed, 7 %, 375 ml, 1.080, 119:00
  • 11871, Mikkeller Spontan Cherry Frederiksdal, 8,2 %, 375 ml, 1.800, 129:00
  • 11854, De Ranke Saison de Dottignies, 5,5 %, 750 ml, 1.500, 66:00
  • 11870, Nøgne Ø Tindved, 7 %, 250 ml, 1.260, 69:00
  • 11063, Epic Imperial Red, 8,3 %, 650 ml, 1.068, 73:40  
  • 11064, Epic Hopulent India Pale Ale, 8,4 %, 650 ml, 1.068, 75:00    
  • 11062, Epic Smoked & Oaked, 10,3 %, 650 ml, 1.068, 115:90
  • 11051, Holgate Empress, 10 %, 500 ml, 480, 158:60
  • 11613, CAP I'm Curious Double IPA, 9 %, 750 ml, 240, 199:00  
  • 11857, Boulevard Grainstorm Black Rye IPA, 7,7 %, 750 ml, 588, 149:00  

2013-04-17

Utlottning: The best of American Beer & Food


Förkyld. Ni vet sådär förkyld så att när frugan kommer och ber en dofta på ett nyöppnat kaffepaket och man inte känner ett dugg.

Då blir det inte mycket recensioner skrivna.

Men en utlottning går ju bra. Det blir en bok som jag fick av Brewers Association för några år sedan: The Best of American Beer & Food av Lucy Saunders.

Det är en kokbok som innehåller massor av recept och förslag på passande öltyper.

Skicka ett mail till bark@ofiltrerat.se, skriv ”ölmat” som ärende och hoppas på turen. Berätta gärna samtidigt om du vill att jag ska skriva om något särskilt. Jag drar vinnaren om en vecka, onsdag 24 april 2013 klockan 14:00.

För den som inte litar på turen kan boken köpas här (med lite sponsring till mig): Länk.

2013-04-16

Notiser LXIIX


Jag har just sett det första avsnittet av TV-serien Den stora ölresan, och… Jag är imponerad. Lika klar i koncept som tankar och genomförande! Inte den nybörjarkurs som många kanske hoppats på, och en del av tankarna kommer jag att få fundera vidare på. Det kommer två avsnitt till, och det som sändes i kväll finns på SVT Play. Obligatorisk närvaro anbefalles!

= = =

Känner du för att läsa på om amerikansk öltillverkning från 1890 till idag? Grattis, för det akademiska branschmagasinet Journal of the Institute of Brewing har just släppt sitt arkiv för läsning: Länk. Det här tror jag kan hjälpa en hel del historiska ölbloggar.

= = =

BrewDog Bar Stockholm verkar nu helt säkra på att öppna 27 april.

= = =

Ja, allt annat har ni väl redan läst om redan. Också.

2013-04-12

Systembolagets nyheter juni 2013


Det som förr kallades ”fasta sortimentet” är numera bara garanterad tid i hyllorna i ett halvår. De här kommer att få den chansen från den 1 juni 2013:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, antal butiker, pris
  • 1512, Weihenstephaner Kristall Weissbier, 5,4 %, 500 ml, 62, 19:90
  • 1571, San Miguel 1516, 4,2 %, 250 ml, 201, 9:90
  • 1534, San Miguel, 4,5 %, 330 ml, 259, 12:90
  • 1448, Tuborg Gold, 5,3 %, 500 ml, 334, 16:90
  • 1401, Carlsberg Sort Guld, 5,5 %, 330 ml, 338, 14:50
  • 1532, Estrella Damm Daura Gluten-free, 5,4 %, 330 ml, 98, 14:90
  • 1458, Backyard Brew Bomble Bee 17, 4,7 %, 330 ml, 334, 11:90
  • 1414, S:t Eriks Amber Ale, 4,5 %, 330 ml, 39, 15:90
  • 1443, Electric Nurse Pale Ale, 4,6 %, 330 ml, 413, 19:90
  • 1681, Napa Smith West Coast IPA, 7,5 %, 355 ml, 203, 21:90
  • 1616, Electric Nurse DIPA, 8 %, 330 ml, 81, 29:80
Lite spännande: Carlsberg Sort Guld tillverkas numera i Litauen. I alla fall i den här storleken… Sort Guld och San Miguel kommer i slimcan, Tuborg Guld i PET-flaska.

Napa Smith-ölen lyckas jag inte mappa till någon av deras existerande produkter. Någon av er som vet mer?

Systembolagets nyheter T5 - juni 2013


De här ölen kommer till Systembolagets 40 största butiker den 1 juni 2013:


Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Återkommande klassiker blandas med för mig helt okända öl (HippoFæ?). Trevligt att se en Left Hand-öl här igen, dessutom. Och så Oppigårds första öl med belgisk inspiration.

Systembolagets småpartier i Vinkällarbutikerna maj 2013


En uppdaterad version av listan finns här

De här nyheterna kommer den 2 maj 2013 i de tre vinkällarbutikerna. Det går också att beställa dem via hemsidan.

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Noteras kan att Epic-ölen inte kommer från (för oss) välbekanta Nyzeeländska Epic utan från Utah-Epic.

2013-04-10

Poppelmans Brown Ale

Mölnlyckebryggeriet Poppelmans håller på att byta namn. De verkar lite hemlighetsfulla om varför eller vad det kommer att bli, det enda svaret har varit att det 1600-talsbryggeri de är döpta efter också bytte namn några gånger.

Vi får väl se vad det blir av det hela.

Här är en öl som jag valde främst eftersom den började närma sig bäst-föredatumet: Brown Ale (Vinterutgåva) var bryggeriets första öl som kom ut i december. Tänkt att både passa till julbordet och gå att sälja efteråt valde man stilen engelsk brown ale och att inte döpa det till något juligt. 4,8 %. 24 IBU.

Färgen är brun (40 EBC), vätskan klar. Det två fingrar högra beigea skummet sjunker långsamt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är först mjuk med en blandning av bruna malttoner (nötter, kola, mjölkchoklad) och besk humle. Men allteftersom kommer en kraftig metallton fram.

Smaken är dock inte så metallisk: Choklad och nötter från malten, väldigt lätt och ren sötma. Salt i bakgrunden, liksom en ren beska med gräs/hö. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har en viss sälta liksom toner av choklad och knäck. Chokladgodis och nötter i slutet.

Medel till lätt kolsyra, små friska bubblor som är långlivade. Vätskan är lätt och en aning sträv.

En trevlig brown ale med en väldigt märklig doft. Jag hade med den här på min provning på Beer Expo för ett tag sedan och jag har inget minne därifrån att den skulle haft den metalliska tonen, i alla fall inte så framträdande. Fast då var den ju färskare, inte oviktigt på en öl med den här beskan och alkoholhalten.

Och så skönt med en öl helt utan modern humle som omväxling!

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment, beställningsbar i alla butiker. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: MAJ 2013.

Senare tillägg: Det blev dagen efter recensionen klart att bryggeriet bytt namn till Poppels Bryggeri. Ett antiklimax om ni frågar mig. MankerBeerBlogg har besökt och pratat med gänget: Länk.

2013-04-07

Motala ICA Maxi´s Spring Ale

Jag var på anställningsintervju för en tid sedan. Bland det som skulle göras var att välja några ord som skulle beskriva vad som var viktigt för mig på ett arbete. Ett av de orden vi efter mycket arbete kom fram till var ”ärlighet”. Och det försöker jag hålla mig till även när jag skriver om öl. Hur mycket fördomar jag än har om en öl försöker jag närma mig den med öppenhet och genuint intresse.

Det är inte alltid så jäkla lätt.

Som i förmiddags, när jag och frugan handlade mat på Maxi ICA Stormarknad i Linköping: Mina ögon sneglar alltid på folkölshyllan, man vet ju aldrig om det dykt upp något liksom.

Idag hade det dykt upp något: ICA Maxi´s Spring Ale från det lokala bryggeriet Motala Brygghus. En amerikansk blond ale på 3,5 %.

Och det vore ju jättekul om de lyckats få ordning på saker och ting och bryggt en ren och snygg trevlig öl, få skulle bli gladare än jag.

Men så tittade jag bland flaskorna. Deras innehåll såg olika ut, vissa flaskors innehåll var klart, andra flaskor såg mest ut att innehålla något slags hefeweizen. Mmhmh, okej. Men jag tog till slut två av de flaskor som såg klarast ut ur kartongerna.

Ölen har sedan dess stått still i kylen och sedan en halvtimme vid datorn för att få upp lite temperatur. När jag så öppnar flaskan möts jag av ett rejält kort fräsande och en massa skum som är på väg ur flaskan, en typisk gusher (även om jag sett värre).

Nå, det är på en hanterbar nivå och ingen vätska åkte ur flaskan. När jag så häller upp, försiktigare än jag brukar, möts jag av en gyllene vätska med lite brunt i (35 EBC), den vätska som förr var klar är nu ogenomskinligt grumlig. Det låga vita skummet sjunker snart till ett vitt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med lite vört. Grädde och smör, jästiga fenoler och lite citrus-humle. Men det är den småvassa sötman som slår igenom.

Smaken är besk-syrlig med lite vört och smörkola. Grädde och smör(kola) samt jäst. Grapefrukt och citronskal i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande smak av brödjäst och torkad frukt. Medestor, något unken, beska. Knäck och småkakor samt jord och multnande löv i slutet.

Kolsyran är kraftig och kortlivad; bubblorna medelstora och vassa. Vätskan är mjuk och något kladdig.

Nä, inte den här gången heller. Gissningsvis är det någon oönskad mikroorganism på gång i den här.

Betyg: 2,16. Tillgänglighet: Maxi ICA Stormarknad i Motala, Linköping och Norrköping. Pris: 25:00 för 2x330 ml. Bäst före: AUG 13.

2013-04-06

FrEQuency Bohemian Hopsody

Innan dagens provning blev det prov av en öl som kommit in på prov: Bohemian Hopsody, den senaste ölen från fantimbryggeriet FrEQuency Drinks som bryggt denna DIPA på 8,3 % hos Nils Oscar.

Ölen finns egentligen bara på fat, men De Klomp hade fått någon provflaska för att avgöra om de skulle köpa in den alls. Den egentliga premiären sker 11 april på Oliver Twist.

Ölen är guldfärgad, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är varmvitt, lite rester blir kvar på glaset.

Doften domineras av humle. Kåda, viss beska. Aningar av klor, kakor och gräs.

Smaken startar med humle och en rejäl ren beska. Fast malten känns tom och anonym, lite enkel. Viss sälta kommer och går. Lätt kropp (den hade varit lätt även om det här hade varit en APA). Eftersmaken är besk med väldigt försiktiga citrustoner i bakgrunden, men den är också lite jordig. Det mycket långa slutet är beskt.

Medelstor kolsyra, små bubblor. Medelmjuk vätska.

Den här går rakt på sak: Det är en besk öl, men ändå inte tungvridande besk. I övrigt finns det väldigt lite maltprofil, och förvånande lite humlesmaker. Jag blev inte övertygad.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet/pris: Smakprov på krogen.

Bild: FrEQuency Drinks.

Ölprovning - Jäst


Dagens ölprovning på De Klomp har varit inplanerad sedan… februari någon gång. Det var när jag första gången läste om att Mikkeller åter tagit fram en serie med sex olika jästsorter, Yeast Series 2.0, som jag rusade till mailklienten och skrev till Bobo att han skyndsamt skulle få ta hem ölen, det här var ju en perfekt provning!

Fast vänta, om jag skrev mail så har jag ju kvar det. Ja, titta. 10 januari.

Att få tag i ölen visade sig ta mer tid än jag trodde, men när de väl konfirmerats från Brill & Co så bestämde vi att det skulle bli idag.

Som vanligt på provningarna gäller regeln ”ju smalare ämne ju fler besökare”, så idag dök det upp närmast otroliga 48 gäster. Tack för att ni kom!

Det är alltså öl som bryggts med samma malt (pale, munich l, cara amber, cara pils) och humle (simcoe, nugget, warrior, amarillo, centennial), samma mäskning och koktid. Alkoholhalten är 6,4 %. Så det är jästen, jästemeraturen och -tiden som skiljer dem.

Frågan är bara hur det skulle bli. Jag tillbringade en hel del tid under veckan med att läsa på om jäststammar, dess släktskap och egenskaper. Som vanligt var The Oxford Companion to Beertill god hjälp (efter att ha kollat med rättningarna).
  1. Lager. Doften var som väntat ren och krispig. Smaken var oväntat humlig och besk. Jag hade hört från andra som druckit ölen i serien och tyckt att den haft så mycket humle att jästen inte kommit i det fokus som borde varit seriens mål. Och nu var jag böjd att hålla med: Jag kände verkligen citrusen och blommorna i humlen väldigt tydligt. I övrigt fanns lite snyggt smör i smaken. Skissbetyg: 3,5
  2.  American Ale. Något komplexare doft, och bättre balans än lagern. Här var det totalt fokus på beskan som i styrka mellan APA och AIPA. Lite sötare än lagern och lite mer karamell, men fortfarande ren och lite enkel. Skissbetyg: 3.75
  3. English Ale. Här kände jag mig hemma! Ännu sötare och maltigare med tydliga brödtoner. Lättare beska och nedtonad citrus. Däremot lätta toner av torkad frukt och digistivekex. ”Som en felhumlad ESB”. Skissbetyg: 4
  4. Saison. Nu började det hända saker. Massor av frukter; exotiska, torkade, vildäpplen, fläderblom men också honung och en uppfriskande rufsighet och syrlighet. Humlen var mest småputtrigt besk och saknade urskiljbar. Mycket intressant och rätt god, man kanske en lite mesig saison. Skissbetyg: 3,5
  5. Brettanomyces Bruxellensis. Brett! Lite syrlig och väldigt mycket häst, stall och ladugård. En mycket snygg och djup öl som troligen kommer att utvecklas med tiden. Inte alls så försiktig som andfra 100 % brett-öl jag tidigare druckit. Skissbetyg: 4,25
  6. Brettanomyces Lambicus. En annan variant av jäst som trivs bäst i vört med lågt pH. Det hade inte den här, vilket märktes. Här var det lite mindre kolsyra, och den lite dov filtig smak med lättare syra. Ingen som helst humle fanns kvar i den här. Kanske till och med lite dammighet. Skissbetyg: 3.
En oerhört intressant och lärorik provning, det här. Jag hade inte alls väntat mig att jästen skulle påverka humlen så mycket som det gjorde.

Men det hade varit väldigt trevligt att veta exakt vilka jäststammar som använts i ölen. Det finns exempelvis fler än en engelsk alejäst, och de som finsn har ganska varierande egenskaper. Min gissning är att det var jäst från Wyeast som genomgående använts, det passar bäst ihop med namnen och resultaten.

Samtidigt kändes det att det skulle finnas plats för en serie 3, det finns så mycket mer jäst att testa med: Champagne, sherry, tjeckisk pils, bayersk veteölsjäst, kolsyrejäst, berliner weisse… Bara som exempel.

Kommande provningar: Burköl med Bobo, 13 april. Humle med Bobo, 20 april. Kolla Facebooksidan för mer information.

2013-04-05

Mohawk Easter Rocket

Nu har jag kollat i kalkylbkadet. I skafferiet. Och på Beer Advocate.

Men jag vågar ändå inte vara helt, helt säker. Vi får se.

Jag tror dock att det här är den sista flaskan påsköl jag har kvar (att recensera): Easter Rocket Red India Pale Ale, en amerikansk IPA på 6,7 % som fantombryggeriet Mohawk Brewing Company bryggt hos Slottskällan.

7 sorters malt och 7 sorters humle. Han gör det inte lätt för sig, fantombryggare Stefan.

Färgen är brun-röd (25 EBC), vätskan är klar. Det beigea kompakta skummet är tre fingrar högt innan det sjunker ner till ett tjockt ojämnt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är humlig och något söt. Gräddgodis och knäck, torkad frukt, röda äpplen, plommon och apelsinskal. Rosor i bakgrunden. Medelstor beska som är väl integrerad i frukten. Kexiga aningar.

Smaken är besk med en inledande passerade ton av kaffe. Torkad frukt, lite alkohol, aningar av lagrad ost och plommon. Maltiga toner av choklad, kex och röda bär. Syrliga aningar i bakgrunden leder tankarna till krusbär och rabarber. En hel del kåda och gröna växter. Medelstor kropp. Hallonsylt och en lite jordig ton någonstans. Beskan förändras i slutet och blir sträv och rå.

Vätskan är lätt och något sträv, kolsyran mild-medium med små kortlivade bubblor.

Idag finns många öl av typen IPA att välja mellan. Det här är inte en av de bästa, den är samtidigt för sträv i beskan och för tung i malten. Och någonstans tycker jag mig märka den där maltiga hussmaken från Slottskällan, men det kan lika bra komma från att jag vet var den är bryggd än från mina smaksinnen.

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 25:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 131031.

2013-04-03

Dugges Påsklager

Andra påskölen för i kväll kommer från Dugges, det blir den andra av årets påsköl från dem: Påsklager som är en schwarzbier på 6 %.

Färgen är mörkt brun med en aning rött (50 EBC), vätskan är klar. Det höga luftiga bruna skummet sjunker sakta till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med aningar av vört. Rostade toner av mörk choklad och gammalt kaffe. Lätt metallisk beska. Den är oväntat tunn och ganska platt.

Smaken är mer ”brun” än ”svart”: Choklad, tobak, vört. Lite svartmalt-syra. Alkohol och söt melass. Lätt beska. Medelstor kropp. Gräs, melass och gröna växter i eftersmaken. Avslutningen är söt och kladdig med tydlig alkohol och viss beska.

Kolsyran är medelstor, massor av små långlivade bubblor. Vätskan är lätt och kladdig på samma gång.

Den här känns, utan att ha några större tekniska fel, ofärdig och skissartad.

Betyg: 2,24. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 25:20 för 500 ml. Bäst före: 2014-07-07.

Sigtuna Påskweizen

Bild: Galatea.
Den andra påskölen 2013 från Sigtuna Brygghus är Påskweizen, i grunden en hefeweizen som fått humle från tre världsdelar. 5,2 %.

Ölen är grumlig, färgen är kallt orange-gul (10 EBC). Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är jästigt fruktig med en hel del mjuka kryddiga toner. Lite citrus och tallbarr-humle. Blandningen av de örtiga och citroniga tonerna är trevlig och ger ett djup till doften. Den är ganska söt med en lätt vete-syrlighet.

Smaken är kryddig med en del jäst och aningar av tvål. Den är balanserad och väl sammanhållen. Citroner och apelsinskal, örtiga kryddor samt muskotnöt, kryddnejlika och timjan i bakgrunden. Den långsamt växande beskan är kraftigare än i de klassiska tyska sorterna, men det fungerar väl och gör ölen mindre kladdig än vad vissa av de Bayerska kan vara. Stor kropp. Eftersmaken har kraftig men ändå mjuk sötma, lite av nya världens humle samt aningar av deg och vetemjöl. Färska örter, lite hö och en mild kryddighet. Metallisk beska i slutet.

Kolsyran är frisk men inte inte vass. De många små bubblorna är kortlivade, vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Frisk och lättdrucken, humlen från Nya Zeeland och Australien skapar ett nytt djup till en traditionell tysk smak-bas. En av de trevligaste svenska hefeweizens jag druckit. Såpass att jag köpte fler flaskor än den jag fått från bryggeriet.

Betyg: 3,91. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2013-11-20.

2013-04-01

Amsterdam


Påsken har tillbringats i Amsterdam. Frugan och jag åkte dit för att fira hennes födelsedag, så det var inte primärt en ölresa.

Varför det blev just Amsterdam? Tja, det var det enklaste. Jag kunde i onsdags ta resväskan från mitt rum på jobbet och gå 100 meter till Linköping City Airport och checka in direkt. Svårslaget att vara framme på 1½ timma utan byten eller stök. Någon nytta ska man ha av att jobba där jag jobbar.

Men det blev en del öl drucken i alla fall. Någon okej Heineken här (man kunde faktiskt beställa en ”large beer” på den pizzerian), någon inte riktigt lika okej Bavaria där.

Eftersom jag redan innan vi åkte bestämt mig för att jag hade lite för mycket öl hemma redan så skulle jag inte handla med mig något, trots incheckad vä(t)ska. Men vi var ändå förbi ölbutiken De Bierkoning som imponerade med en bred blandning av entisiastöl med tonvikt på USA och Belgien. Här är lite slumpvisa bilder från hyllorna:




Ett besök rekommenderas, om inte annat kan man klappa den keliga katten som smög omkring bland kartongerna.

Ett halvt kvarter från ölbutiken ligger krogen Beer Temple, som jag tror har samma ägare. Vi slank in på torsdagen och tog några öl: Den största positiva överraskningen (under hela resan, faktiskt) var Mikkeller / Brill K:rlek höst/vinter 2012. Trots att den har ett drygt halvår på nacken var denna APA förtjusande balanserad och frisk. Kanske för att den kraftiga dosen Citra behövde lugna ner sig lite?

Efter det ett glas The Kernel Export India Porter: En riktigt bra engelsk porter; rejält med humle, fin syra och bra djup.



Öl dracks också på fredagen. På samma ställe, vilket inte var något svårt beslut. Stämningen i den här lilla krogen påminner mycket om den hos 3 Små Rum, men med stort fokus på amerikansk öl. Men också en hel del belgiskt och danskt (framför allt Mikkeller och vänner) Som jag fattar det har de egen import från USA och erbjuder därför pinfärsk öl på fat och flaska (se fatlistan överst).

Vi hade stämt träff med ölgurun Tomas Danko som bodde något kvarter från vårt hotell. Och det dracks åter en och annan öl. Som Southern Tier Mokah, AleSmith Speedway Stout, Southern Tier IPA, Geuze Boon och en del annat. Allt bra.

Utom… En Evil Twin-öl. Sønderho Hipster Ale är en deras vanliga Hipster Ale-varianter, men den här var lagrad på vitvinsfat. Resultatet blev funkigt, surt och kladdigt på ett smått obehagligt vis.

Annars så rusade timmarna iväg och… Ja, jag känner mig fortfarande (måndag kväll) rätt så sliten av den där kvällen.


Men annars var Amsterdam en trevlig stad, inte minst för att den är så kompakt, vi använde aldrig lokaltrafiken utan promenerade omkring. Folk är hjälpsamma och vänliga och prisläget är väl ungefär som här, kanske att ölen var något billigare. Det enda negativa är väl alla dessa coffeeshops, som luktar illa.

Och så var det det där med vädret. Det småsnöade till och från under hela vårt besök. Inte riktigt vad jag räknat med.